Co sie dzieje?

Dział przeznaczony na pogaduszki o naszej wspaniałej scenie.
Wiadomość
Autor
irwin

#21 Post autor: irwin »

carrion pisze:ile grafik na c64 zrobił archmage?
ile zrobił piesiu? w ilu demach?

porównanie piesia do archmage'a - litości.
W kwietniu 2007 roku Archmage wystawił też początkowo obrazek i dwa logosy a ludzie z miejsca na niego głosowali.
Jakoś nikt nie wyjechał z tekstem że to amigowy lamer.

To samo było z Louie64 kiedy to po obrazku i logosie z dema One Little Wish od razu zameldował się w pierwszej piątce Top Graphicians.
Nie widziałem abyś wtedy oponował że jakiś amigowiec z 2 obrazkami jest wysoko.

Powtórzę nie ilość a jakość - gdyby tak to JSL powinien być na pierwszym miejscu.

Nie wiem czemu nadal tkwisz w realiach lat 80tych gdzie komodziarze i atarowcy tak się zwalczali. Nie wiem czy wiesz ale dziś się trochę zmieniło, ludzie dorośli, pomagają sobie, wielu ma szereg retrokompów, granice się zatarły. Ot przykład Veto który pomogł mi przy stronie ADDA a i też otrzymał pomoc ode mnie i Scalaka przy swojej stronie C64pixels.com (obie są na tym samym engine z wieloma usprawnieniami ręcznymi - np kiedyś na C64pixels wszystkie obrazki były w jpg teraz są w znośniejszym dla pixelartu png - zgadnij jaki atarowski lamer pomógł scenie C64?) Veto także zalogował się tutaj na c64scene po to by dobrym słowem wspomóc tym razem (w odróżnieniu od Piesia) CZYSTO ATAROWSKIEGO GRAFIKA Ooz'a:
http://www.c64scene.pl/viewtopic.php?p= ... ght=#10307
Nie zrobił tego dla Carriona czy innych ale właśnie dla atarowskiego lamera.

Można? można.

Jeśli więc chcesz aby chartsy na CSDB były bardziej adekwatne to pisz, lobbuj i zachęcaj do zmian w systemie głosowań. Ja nawet Cię w tym wspomogę. Na przykład aby w TOP'ach byli tylko Ci którzy wystawili np. minimum 5, 10 prac. Ale nie zaczynaj krucjaty, i nie obrażaj innych. Bo pisanie w takim stylu "pIESIU" czy "Atari lamers" tym właśnie jest (Zielok poczytaj na necie o tym to się dowiesz, i tu nie ma znaczenia jak ktoś samemu pisze własną ksywę - zważywszy że Carrion na CSDB pisze swoją z dużej litery a Piesiu WSZĘDZIE pisze swoją z dużej - wypadałoby to więc uszanować). W końcu czy to wina Piesia że po 5 głosach system CSDB umieszcza scenowca w chartsach? Czy to wina Piesia że ludzie ze sceny C64, z CSDB na niego głosowali?
carrion pisze: nie napisałem że piesiu jest lamerem tylko o atarowskich lamerach. a to różnica.
Ok to w takim razie wytłumacz kogo miałeś na myśli pisząc:
"Stop CSDB voting now! Atari lamers are fucking us!"

@kotrobot

Pisałem że dla mnie to nie ma znaczenia kiedy Archmage kupił C64 - ale nawet gdyby Archmage kupił C64 w 1986 a Piesiu w 1987 to czy to oznacza że Piesiu nie jest już godzien miana komodorowca?

Awatar użytkownika
skull
Grupa: samar

#22 Post autor: skull »

kisiel pisze:
wackee pisze:Przepraszam, ale kurwa mać.
Wenus z Milo.
Czy to ma jakiekolwiek znaczenie czy była robiona dłutem, łyżką stołową czy prąciem??
Nie ma.
GET A FUCKING LIFE. Case closed.
No jak dla mnie narzędzie jakim jest coś zrobione robi wrażenie. Niepełnosprawny robiący dłuto-ustem Wenus z Milo, to coś innego jak chińczyk zalewający foremkę z tą panią.
Efekt podobny który nazwiesz Sztuką?
Ale tak szczerze mówiąc.... jak Ty to sprawdzisz, czym co było robione????
Bo pecet to zwykły banan...

randall
Grupa: msl/esm

#23 Post autor: randall »

'był świetnym felietonistą, ale czasem ponosiły go emocje niskiego lotu - na przykład napisał kiedyś histeryczny tekst o tym, że od szmuglu upada naród'

Awatar użytkownika
booker
Grupa: MultiSyte Labz

Re: Co sie dzieje?

#24 Post autor: booker »

carrion pisze:http://carrionpixels.wordpress.com/2011 ... e-on-csdb/

Booker? Zielok?

Z tym Atari ostatnio to już kurwa jakaś przesada!

to że kolo zrobił 2 ładne ilustracje na C64 to jeszcze nie znaczy żeby mu dawać 10! no bez jaj.

Panowie przyjmijcie sobie jakieś kryteria oceny bo niedługo JSLowi dacie kurwa 10! za to że wydaje średnio 6 kolekcji graficznych w roku i że w ogóle mu się chce... albo kurna Sebalozowi dajcie 10 za ostatnie wYCZYNY

ja pier...dole. ale desperackie czasy nastały.
Miej pretensie do zjebanego systemu naliczania (nie bioracego pod uwagi ilosci glosow vs punkty) a nie do glosujacych :)
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#25 Post autor: carrion »

@Randal
hehe dobre. zapamiętuję i wracam do pracy.
c64portal.pl, retronavigator.com

DJ Gruby

#26 Post autor: DJ Gruby »

carrion pisze:nie napisałem że piesiu jest lamerem tylko o atarowskich lamerach. a to różnica. ciekaw jestem kto (oprócz zieloka i bookera) dał piesiowi 10 na csdb?
Ja też dałem 10. ;] Piesiu rządzi. :]

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#27 Post autor: carrion »

@Irwin
Louie też powinien być zdecydowanie niżej IMO
Wzruszająca historia z Veto i miłością C= + /|\

@all
Macie zapewne rację
Emocjonalnego(głupiego) głosowania się nie ustrzeżemy...
Powodzenia i zdrówka życzę.
[edit]
i CSDB ma w tym swój udział.

Awatar użytkownika
booker
Grupa: MultiSyte Labz

#28 Post autor: booker »

Na marginesie
Piesiu na AOLu pisze:Przechodzenie na c64 - czemu tu się dziwić, na scenie c64 piszą do nas "Go, Go Agenda!", a na atarowskiej "założyliście spółdzielnie; ciągle narzekacie", nie oczekujemy ciągłego poklepywania po plecach, ale wieczne narzekanie na nasze "narzekanie" potrafi doprowadzić do mdłości i tak w narzekaniu nie mamy szans z mistrzami jęczenia, których jest tutaj kilku, a na AA jeszcze więcej, tylko, że my mamroczemy i coś robimy. Aha i ja nie przechodzę z Atari na C64, ja raczej przeszedłem z C64 na Atari :P.
A to ile daje i komu i za co, moja sprawa :)

Zreszta, od ostatniego czasu nie daje punktow na CSDb, chyba, ze cos uznam za naprawde wybitne :P A ogolnie za cos takiego uznaje umiejetnosci min. Piesia. Nie tylko tym co pokazal na C64. Wiec dostal dyche, i hói.

Nie moja wina, ze chartsy na CSDb sa lamerskie :)
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#29 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

skull pisze:profesje kodera :) tam takie rzeczy nie mogą mieć miejsca :)))
Mylisz sie. Pantaloona nie ma jeszcze na chartsach, bo ma tylko 4 glosy (ale same 10), wiec jak tylko ktos na niego zglosuje to bedzie mial 5 glosow kwalifikujacych go na chartsy. Jesli dostanie 10 to ze srednia 10 trafi na sam szczyt spychajac z tronu samego Exilona/Horizon.

http://noname.c64.org/csdb/voteview.php ... ner&id=804

Awatar użytkownika
skull

#30 Post autor: skull »

Sebaloz/Lepsi.De pisze:
skull pisze:profesje kodera :) tam takie rzeczy nie mogą mieć miejsca :)))
Mylisz sie. Pantaloona nie ma jeszcze na chartsach, bo ma tylko 4 glosy (ale same 10), wiec jak tylko ktos na niego zglosuje to bedzie mial 5 glosow kwalifikujacych go na chartsy. Jesli dostanie 10 to ze srednia 10 trafi na sam szczyt spychajac z tronu samego Exilona/Horizon.

http://noname.c64.org/csdb/voteview.php ... ner&id=804
eee w porównaniu do Piesia, ma całkiem pokaźny dorobek sceniczny (w zasadzie do mnie też :) ) , no i ja też rzadko kiedy głosuję: ale (5*10+1)/6 to średnia nie wyjdzie dziesięć - "spokojna twoja rozczochrana" (hehe)

Równiez nie oceniałem Piesia, ale jak już wspominałem wcześniej grafika cARRIONA przypadła mi bardziej do gustu. Dla Piesia max 9 - ale głównie dla tego, że ma głupkowaty dziecinny temat, nie kojarzący mi się ze sceną (może się mylę)- a że ocena jest za całokształt, to nawet jakby tam było i 32 kolory to i tak dychy nie będzie - może nawet dlatego żeby mu nie niszczyć noty nie zagłosowałem.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#31 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

kisiel pisze:No jak dla mnie narzędzie jakim jest coś zrobione robi wrażenie. Niepełnosprawny robiący dłuto-ustem Wenus z Milo, to coś innego jak chińczyk zalewający foremkę z tą panią.
Efekt podobny który nazwiesz Sztuką?
Kazdy z tych przypadkow nie ma nic wspolnego ze sztuka. Nie obchodzi mnie jakim narzedziem, kto i jak kopiuje Wenus, bo to tylko rzemieslnicy robiacy rzemioslo godne najwyzej 10 na csdb. Mozna cos skopiowac i stac sie tzw. grafikiem na c64, ale ktos taki nigdy nie bedzie artysta skoro wszystkie jego grafiki mozna bylo znalezc w galeriach Borisa a teraz w google image pod ksywkami innych autorow. To sa super wypikselowane grafiki, ale to nie jest sztuka. Najwazniejsze zeby cieszyc sie z tego co sie robi. Ja poszedlem inna droga. Nie przeszkadza mi to ze ktos sie nabija ze sztuki, ktora tworze.

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#32 Post autor: carrion »

@booker
i chwała mu za to że przechodzi/przeszedł. niech więcej grafiki robi i już. ja z nim i z jego grafą nie mam problemu. (ooz chyba nawet lepszy jest IMO, ale na c64 ma dopiero 1 grafę ;) )
cytat z piesia, który zapodałeś bardzo mi się podoba - pokazuje to co mi się wydawało kiedy atarowcy zaczeli się przyglądać naszej scenie. ich scena umiera albo już umarła - (oj będzie flame i drama :twisted: )
amigowska chyba tak samo co?

@sebaloz
średnia na csdb jest w jakiś dziwny sposób ważona - nie wiem od czego waga zależy - ktoś wie?

@skull - klimaty piesia faktycznie takie troche ... "inne" ale niekoniecznie gorsze... zresztą powiem szczerze że mam ostatnio kłopot z tematyką prac i rozważam wycieczkę w klimaty cartoon'owe.

@irwin
na twoje prace też czekam/y

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#33 Post autor: carrion »

Sebaloz/Lepsi.De pisze: Ja poszedlem inna droga. Nie przeszkadza mi to ze ktos sie nabija ze sztuki, ktora tworze.
widzisz seba - czasem mówisz z sensem
szacunek za to zdanie.

Awatar użytkownika
wackee
Grupa: Arise
Kontakt:

#34 Post autor: wackee »

elban pisze:jezeli byla robiona praciem - to przepraszam bardzo - dla mnie ma znaczenie
Tonący prącia się chwyta :)
kisiel pisze:Niepełnosprawny robiący dłuto-ustem Wenus z Milo, to coś innego jak chińczyk zalewający foremkę z tą panią.
Nawet przy tak przegiętym porównaniu... Jeżeli nie jest to masowa produkcja w wykonaniu Chińczyka, tylko jedna jedyna sztuka... To Sztuka. Nawet masówka może być sztuką. Vide pomysły biznesowe Dalego :)

A jeżeli masówka to różnica jest nie ze względu na narzędzie, ale na wynik procesu. Kumasz? :)

Fajna abstrakcyjna dyskusja. Czasem mi się tęskni za takimi z czasów listy Elysium :)
Arise - keeping your eyes wide open since 1991.

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#35 Post autor: carrion »

wackee pisze:
Tonący prącia się chwyta :)

Fajna abstrakcyjna dyskusja. Czasem mi się tęskni za takimi z czasów listy Elysium :)
tonący brzydko się chwyta - jeśli już chcesz mieć offtop dyskusję :lol:

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#36 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

skull pisze:ale (5*10+1)/6 to średnia nie wyjdzie dziesięć
Nikt mu nie da jedynki, dostal 10 i jest nr.1
Obrazek

Awatar użytkownika
skull

#37 Post autor: skull »

wiedziałem że sie pokusisz.. się chłopak ucieszy

Awatar użytkownika
Digger
Grupa: Agony
Kontakt:

#38 Post autor: Digger »

Hehe taki topic i od razu 3 strony! Czartsy byly dla mnie zawsze zabawne... kiedys znalazlem sie w top 10 grafikow... haha troche jak wybory do partii. Kilka "najlepszych" dem nawet nie jest w top 10.

Ja tez lubie dawac 10 jak mnie tak tknie od wewnatrz, wiecie... Piesiu ma przeblyski geniuszu i zasluguje na emocjonalne glosowanie ;-)

Wujek ma dyche za gosci na murku. Kazdy czasem jebnie dobry pic taki za na kolana rzuci – pomyslcie tak – byc POZA czartsami to dopiero ZEN ;-)
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84
DualSID, 1541 Ultimate, C64SD

http://www.flickr.com/photos/digger-c64
http://play.blog2t.net

Piesiu

#39 Post autor: Piesiu »

Witam wszystkich przeserdecznie.

Nie spodziwałem się, że po zrobieniu zaledwie dwóch nędznych rysuneczków na Komcia stanę się na Waszej (no bo przecież nie mojej :/) demoscenie, aż tak "sławny", no cóż jest chociaż okazja, żeby się przywitać :).
Co do metody głosowania to absolutnie popieram Carriona, ta obecna wypacza rzeczywistość i powinien się za nią zabrać jakiś tęgogłowy matematyk/statystyk, żeby na przyszłość nie obrażała (ta metoda) wielkich tej sceny ;). Zresztą ja sam "boleśnie" odczuwam te statystyczne niesprawiedliwości, na scenie ZX Spectrum, gdzie czterech "amatorów", którzy zrobili "marną" jedną, czy dwie grafiki zepchnęli mnie na skandaliczne piąte miejsce ;P, tylko co ma powiedzieć najlepszy grafik na ZX'a Pheel, który jest obecnie na 38 miejscu?!

http://zx.maros.pri.ee/eng/authors/

Przyznaje nie zasłużyłem sobie na pierwsze miejsce na csdb, takim grafiką jak Archmage, czy Veto nie godzien jestem butów wiązać, 28.marca po tym jak dostałem newsa, że wskoczyłem na pierwsze miejsce, napisałem na naszej wewnątrz Agendowej grupie dyskusyjnej, cytuje:

"Głupio to wygląda pierwsze miejsce za dwa miśkowate rysunki, ale spoko zaraz ktoś mnie tam naprostuje, np. Carrion ;)."

koniec cytatu, no i wyprorokowałem :), a dlaczego akurat wymieniłem Carriona, bo miałem niewątpliwy zaszczyt pokonać go w bezpośredniej walce (Forever C), a nauczony doświadczeniem, wiem że takie nieoczekiwane porażki w compotach niektóre osoby bardzo bolą (sam też tego doświadczyłem), wracając do sceny Spectrumowej, dorobiłem się na niej kilku zagożałych "miłośników" moich pixeli, którzy notorycznie depczą mnie w głosowaniach i przyczepiają do każdego pixela,
jednak żaden z nich nie napisał o mnie "pIESIU", ba nawet nie obraził moich Kolegów Atarowców nazywając ich wszytskich hurtem "lamerami", na takie uprzejmości musiałem poczekać do tej chwili, a stało się to na tak zacnej i największej scenie jaką jest scena C64 i to od kogo napłynęły te uprzejmości, od razu od najlepszego polskiego grafika, jestem po prostu zaszczycony ;). Żywię nadzieję że przy najbliższej okazji nakładzie mi on po gębie i napluje w twarz, już się normalnie nie mogę doczekać :P.

pozdrawia zażenowany pIESIU aTAROWSKI LLLamer :(

k.

#40 Post autor: k. »

Głowa do góry jeszcze nie dostałeś porządnych zjebów :)

Przyjmij moje kondolencje ;)

ODPOWIEDZ