Strona 1 z 2

Commodore 128D wreszcie mój

: pt kwie 01, 2016 8:26 pm
autor: BenHur
Witam zacne grono użytkowników Commodore.
Wreszcie udało mi się zdybać ten komputerek :D
Od czego powinienem zacząć, prócz wybielenia klawiatury ;-) ?

: pn kwie 04, 2016 2:44 pm
autor: BenHur
Czy jest sens kupować takie urządzenie SD2IEC LCD Atmega 1284 do tego komputerka?
Czy poszukać jakiegoś innego emulatora stacji?

: pn kwie 04, 2016 7:01 pm
autor: comankh
sens jest, chociaz spokojnie znajdziesz taniej baz lcd (mam i jest wysoce zbędny).
jak masz więcej sosu - 1541 ultimate, ew ustawić się w kolejce do kisiela po 1541uk (o ile dostepne sa juz przejsciowki do 128d)

: wt kwie 05, 2016 7:09 am
autor: BenHur
comankh pisze:sens jest, chociaz spokojnie znajdziesz taniej baz lcd (mam i jest wysoce zbędny).
jak masz więcej sosu - 1541 ultimate, ew ustawić się w kolejce do kisiela po 1541uk (o ile dostepne sa juz przejsciowki do 128d)


Hmmm jest na aledrogo bez LCD ale droższy niż z, a 1541 ultimate wyprzedane.

: wt kwie 05, 2016 11:18 am
autor: comankh
wydanie więcej niż 100 na sd2iec mija się z celem.

: wt kwie 05, 2016 6:20 pm
autor: BenHur
I dupa blada :cry: po podłączeniu do TV czarny ekran :cry:

: wt kwie 05, 2016 6:25 pm
autor: BenHur
Przez modulator czarny obraz, przez VIDEO czarny obraz, to samo w trybie C64, stacja zaświeci się ale nie czyta dyskietek :cry:
Katastrofa 28 lat. czekałem :cry:

: śr kwie 06, 2016 10:39 am
autor: comankh
[...]

: pt kwie 08, 2016 5:41 pm
autor: BenHur
Witam ponownie, przeglądałem różne fora i koledzy sugerowali abym sprawdził zasilacz.
Więc dziś się zabrałem za miernik i napięcia +5V i +12V są OK ale ~9V pokazał 0.
Czyżby trafo padło?

: pt kwie 08, 2016 10:34 pm
autor: Nameless
przy braku 9 V to chyba obraz powinien jakiś być :-(

a jak mierzysz te 9V ?

: sob kwie 09, 2016 9:38 am
autor: BenHur
Nameless pisze:przy braku 9 V to chyba obraz powinien jakiś być :-(

a jak mierzysz te 9V ?


Miernikiem uniwersalnym.
~9V oraz +5V jest wpinane do płyty głównej więc sądzę że jest potrzebne do wyświetlenia obrazu.

: pn kwie 11, 2016 8:07 am
autor: BenHur
Zasilacz już sprawny, w dalszym ciągu czarny ekran, jakieś propozycje co, gdzie, jak sprawdzić?

: pn kwie 11, 2016 10:09 am
autor: BenHur
Może jakbym zdybał C64, uklady byłyby zamienne za te co powodują czarny ekran?

: pn kwie 11, 2016 10:28 am
autor: KB777
BenHur pisze:Może jakbym zdybał C64, uklady byłyby zamienne za te co powodują czarny ekran?


Krótko: nie.

: pn kwie 11, 2016 9:25 pm
autor: BenHur
Sprawdzałem czy któryś z układów sie nie przegrzewa i tyko VIC 8566 jest ciepły po około minucie od włączenia.

: śr kwie 13, 2016 1:15 pm
autor: 8bit2
Co znaczy cieply. A sprawdziles czy masz obraz z gniazd 80 kolumnowego ?
Tylko sprawdz jak masz klawsz 40/80 column. A najlepsza do tego modelu to jest stacja 1571 .

: śr kwie 13, 2016 2:09 pm
autor: BenHur
8bit2 pisze:Co znaczy cieply. A sprawdziles czy masz obraz z gniazd 80 kolumnowego ?
Tylko sprawdz jak masz klawsz 40/80 column. A najlepsza do tego modelu to jest stacja 1571 .


Jak dotykam okładów palcem to tylko na nim wyczuwam zmianę temperatury. Nie sprawdzałem bo nie mam kabla RGB dopiero go robię, klawisz jest wyciśniety. Zresztą jak podłączałem przez RF lub Video i przełączałem 40/80 column nie było reakcji.

: śr kwie 13, 2016 8:22 pm
autor: 8bit2
Taka temp. jest prawidlowa. Czy masz stacje dyskow i jakas dyskietke ?
Gdybys mial mozliwosc to moglbys sprawdzic czy jest auto-boot.
Mozesz jeszcze podociskac uklady w podstawkach czasami pomaga ;)
Jesli masz multimetr to moglbys sprawdzic stan wyjsc na porcie i/o procesora czy wogole jest start reset.

: śr kwie 13, 2016 8:35 pm
autor: BenHur
8bit2 pisze:Taka temp. jest prawidlowa. Czy masz stacje dyskow i jakas dyskietke ?
Gdybys mial mozliwosc to moglbys sprawdzic czy jest auto-boot.
Mozesz jeszcze podociskac uklady w podstawkach czasami pomaga ;)
Jesli masz multimetr to moglbys sprawdzic stan wyjsc na porcie i/o procesora czy wogole jest start reset.


Sprawdzałem "auto-boot" ale tylko zakręciła i się zaświeciła dioda po włączeniu.
No teraz to nie możliwe właśnie dziś wysłałem do speca płytę główną.
Ale dziękuję za rady :-)

: śr kwie 13, 2016 8:36 pm
autor: BenHur
A i wyciągałem wszystkie układy i czyściłem nóżki izopropanolem.