Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Problem z wczytywaniem programów

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#21 Postautor: wolf1128 » pt lut 13, 2015 11:38 am

Panowie wszystko się zgadza,wszelkie problemy były zwiazane tylko z moja niewiedzą:-D
Dziękuje za wszystkie wyjaśnienia i cierpliwość do mnie:-D
Program o który się rozchodzi tez nie działa na "normalnym" C64
Zostaje przy C128
PS.Najlepiej będzie usunąć ten cały wątek żeby nie mylił innych..;-)

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#22 Postautor: wolf1128 » pt lut 13, 2015 11:41 am

wackee pisze:
Teraz jeżeli chodzi o klawiaturę:

1. ściągasz http://csdb.dk/release/?id=21514
2. uruchamiasz w trybie C64
3. uruchamiasz test klawiatury
4. dajesz nam znać czy w tym programie jak naciskasz F1 do F8 to wszystko działa


A ten program na pewno mi się przyda

carrion
Posty: 1527
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#23 Postautor: carrion » pt lut 13, 2015 2:13 pm

nie no spoko. pozostajace wątki przydadzą się innym, którzy będą kiedyś podobnej pomocy szukać.
a co do cierpliwości ;)
retronavigator.com

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1454
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#24 Postautor: wackee » sob lut 14, 2015 1:55 am

Cieszę się że coś pomogłem :)
* jeżeli masz problemy ze zrozumieniem mojego posta albo wydaje ci się jakiś nieprzyjemny czy inne pierdypałki, to po prostu zapytaj. wyjaśnię.

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#25 Postautor: wolf1128 » ndz lut 15, 2015 8:19 pm

Mam nowe pytanko ale może podepnę się pod ten temat żeby nie zakładać co chwila nowych tematów.
Możecie mi doradzić jakieś programy do sprawdzania dyskietek,jeśli takowe istnieją?
Mam trochę dyskietek i nie wiem czy wszystkie nadają sie do dalszej "obróbki"
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1454
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#26 Postautor: wackee » ndz lut 15, 2015 8:52 pm

Polecam http://csdb.dk/release/?id=83457

Albo alternatywnie, najczęściej jeżeli jest nieodwracalny błąd odczytu na dysku, to dyskietka nie przechodzi formatu - mam na myśli "wolny" format, tzn. bez przyśpieszaczy.

Uruchom C128 w trybie C64 bez żadnych cartów i wpisz:

OPEN 1,8,15,"N:AA,BB" : CLOSE 1
Jeżeli dyskietka się poprawnie sofrmatuje (tzn. po całym przejściu formatu i zatrzymaniu silnika dioda w stacji nie będzie migać) to znaczy że jest OK.

"Powolny" format również czasem pozwala pozbyć się błędów odczytu.

A tych dyskietek nie masz przypadkiem ode mnie? Ostatnio sprzedawałem duże ilości i kojarzę kogoś z nickiem Wolfcośtam ;)
* jeżeli masz problemy ze zrozumieniem mojego posta albo wydaje ci się jakiś nieprzyjemny czy inne pierdypałki, to po prostu zapytaj. wyjaśnię.

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#27 Postautor: wolf1128 » ndz lut 15, 2015 9:22 pm

a wiesz że możliwe:-D ale jeśli są od Ciebie to sadze że z nimi nie bedzie kłopotu.Mam też swoje na których są jakieś bzdury wiec chce je wykorzystać do innych celów:-D
Dzięki za instrukcje

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1454
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#28 Postautor: wackee » ndz lut 15, 2015 9:49 pm

Lepiej je jednak przeformatuj ;)
Te dyskietki swoje lata mają.
* jeżeli masz problemy ze zrozumieniem mojego posta albo wydaje ci się jakiś nieprzyjemny czy inne pierdypałki, to po prostu zapytaj. wyjaśnię.

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#29 Postautor: wolf1128 » czw cze 04, 2015 9:25 pm

Witam ponownie.
Nie bede zakładał co chwila nowego postu wiec dopisze do tego:-D
Jesli dobrze rozumuję to stacja 1571 odczytuje obie strony dyskietki?
Jak to wykonac?Mam C128D karty Fnal III i Action Plus 7.3.
Cieżko wyszukać jakies instrukcje i porady do 128:-/

comankh
Posty: 1184
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#30 Postautor: comankh » pn cze 08, 2015 10:49 am

wolf1128 pisze:Cieżko wyszukać


2s z google:
http://commodore128.mirkosoft.sk/storage.html

paragraf 'Single-Sided 1571 or Double-Sided'

jeśli masz np action replay zamiast sekwencji open/close przełączasz głowice w ten sposób:

@U0>H0
@U0>H1


Wróć do „Strefa 128”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość