Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Problem z wczytywaniem programów

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

Problem z wczytywaniem programów

#1 Postautor: wolf1128 » śr lut 11, 2015 8:52 pm

Hej.
Jestem tu nowy wiec Witam Wszystkich Serdecznie:-)
Udało mi się nabyć to cudo jakim jest C128.W młodości posiadałem tylko C64 i A600 wiec C128 jest dla mnie nie lada wyzwaniem.
Mam problem z wgrywaniem programów ze standardowego magnetofonu DR1535.Wgrywa mi się tylko pierwszy program na kasecie (TURBO ROM)
Dalej po komendzie RUN szereg cyfr i liter.Nie ma nic na ten temat w instrukcji.Natomiast wszystko ładnie wczytuje się w trybie C64 tylko nie działają wtedy klawisze od F1 do F8.
Wiem że coś źle robię tylko nie wiem co;-) Możecie mi doradzić?
Nakierować??
Z góry dziękuje za wszystkie rady i proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam:)
Załączniki
C128.jpg
po komendzie RUN
C128.jpg (51.06 KiB) Przejrzano 2843 razy

comankh
Posty: 1200
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#2 Postautor: comankh » śr lut 11, 2015 11:27 pm

może uruchom najpierw maszynę w trybie c64... :)

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#3 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 9:30 am

To może inaczej:) Czy może mi ktoś napisać jak wczytać program z kasety w trybie C128:>

carrion
Posty: 1544
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#4 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 9:58 am

sugestia comankha jak najbardziej zasadna.
bo pytanie czy ten turbo rom faktycznie jest na c128 dedykowany?
wczytanie z taśmy robisz tak jak zrobiłeś: poprzez load i widać że załadowało ci się tylko nie chce się uruchomić, bo to może być program na c64 a nie na c128.

zrób tak:
go64
load
run

zobacz czy się uruchomi.
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#5 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 10:13 am

Dobrze,czyli idziemy powoli do przodu:-)W trybie GO 64 wszystko sie uruchamia tylko teraz jak w trybie GO64 zmusić klawisze od F1 do F8 do działania??
Klikam je a kursor mignie ale zostaje w tym samym miejscu i nic się nie wyświetli.Są nie aktywne

comankh
Posty: 1200
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#6 Postautor: comankh » czw lut 12, 2015 11:08 am

może ten turbo rom nie ma przypisanych funkcyjnych tylko np '<-L' (strzalka el) z klawiatury?.

btw. polecam zakup jakiegoś carta i stacji, bo się zajedziesz :)

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#7 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 11:27 am

Mam karty i nawet dwie stacje ale 1541:-D tylko ze naukę Basica i kurs maszynowy mam na taśmie i w niektórych momentach wymagane jest klikniecie którego z klawiszy funkcyjnych (F1-F8) i sytuacja jest patowa:-D
W C128 nie wgrywa mi w ogóle taśm a w C64 wgrywa ale nie działają klawisze F.
Próbuje dalej może jakoś to rozgryzę:-D

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1459
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#8 Postautor: wackee » czw lut 12, 2015 1:09 pm

wolf1128 pisze:W C128 nie wgrywa mi w ogóle taśm a w C64 wgrywa ale nie działają klawisze F.


To znaczy że masz uwaloną klawiaturę.
Jeżeli w danym programie masz nacisnąć F1 to ten klawisz nie musi być specjalnie oprogramowany, on działa tak jak każdy inny. Jeżeli więc wgrywasz w trybie C64 program i klawisze F1-F8 nie działają, to najprawdopodobniej masz walniętą klawirę.
* jeżeli masz problemy ze zrozumieniem mojego posta albo wydaje ci się jakiś nieprzyjemny czy inne pierdypałki, to po prostu zapytaj. wyjaśnię.

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#9 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 1:49 pm

no właśnie chyba nie bo w trybie 128 te same klawisze działają jak gdyby nigdy nic:)I gdy startuje C64 z trybu karta X czy BB to też te przeklęty F-y działają!a bez karta są nieaktywne.
Teraz próbowałem wgrać program z dyskietki normalnie w trybie C128 Basic 7.0.Dyskietka zaskoczyła,wy-listowałem ją wpisałem, DLOAD"Turtles 2" gra sie wczytała natomiast po komendzie RUN mam znowu to przeklęte BREAK cyfry i liczby
O co tu chodzi?Jestem pewny że coś źle robię :cry:

carrion
Posty: 1544
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#10 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 2:20 pm

a jak już wczytoasz to turbo i uruchomisz przez run to co się dzieje na ekranie? podeslij screen. pomożemy.

a nawiązując do postu powyżej:
robisz źle to że wczytujesz programy przeznaczone dla c64 w trybie c128. gry dla c64 wczytujesz tylko w trybie c64 (po komendzie go64).
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#11 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 2:38 pm

nawet jeśli na kasecie jest napis C64/C128??
A co z dyskami?dlaczego one nie wczytują sie w trybie 128?
Załączniki
C128.jpg
To sie dzieje po wczytaniu turbo i wpisaniu run
C128.jpg (51.06 KiB) Przejrzano 2790 razy

carrion
Posty: 1544
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#12 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 2:41 pm

wolf1128 pisze:nawet jeśli na kasecie jest napis C64/C128??
A co z dyskami?dlaczego one nie wczytują sie w trybie 128?

nawet. po to zrobiony tryb c64 (uruchamiany komendą go64).
z Dyskami jest tak samo. W dużym uproszczeniu traktuj c128 i c64 jako dwa różne komputery.

[edit]
do trybu c64 można chyba też przejść przy włączeniu komputera i przytrzymaniu albo run/stop albo c=
nie pamiętam który dokładnie.
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#13 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 2:43 pm

A tak mam z dyskietkami,podpiętą stacja 1541.
Załączniki
wylistowana-dyskietka.jpg
dyskietka wylistowana
wylistowana-dyskietka.jpg (59.08 KiB) Przejrzano 2785 razy
dyskietka-run.jpg
gra z dyskietki po komendzie RUN
dyskietka-run.jpg (57.5 KiB) Przejrzano 2785 razy

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1218
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#14 Postautor: Nitro » czw lut 12, 2015 4:16 pm

tylko ze naukę Basica i kurs maszynowy mam na taśmie i w niektórych momentach wymagane jest klikniecie którego z klawiszy funkcyjnych (F1-FCool i sytuacja jest patowa:-D

Jeśli chcesz się naprawdę nauczyć czy to BASIC'a czy to ASM'a, a przynajmniej zrobić to szybko, to proponuje robić to z literatury, czy to papierowej czy też online.

Polecam zacząć przygodę od tego doca:
http://www.antimon.org/code/Linus/

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#15 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 4:44 pm

hoo po angielsku:))) za wysokie progi..Tak z ciekawości chciałem troszkę powalczyć z tym,mam literaturę polską oraz kilka kursów na kasetach magnetofonowych.Czyli muszę wyciągnąć starego C64.

carrion
Posty: 1544
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#16 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 5:22 pm

wolf1128 pisze:Czyli muszę wyciągnąć starego C64.

nie musisz. w c128 masz wbudowany c64 (komenda go64)
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#17 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 6:14 pm

ja wiem, ja to wszystko wiem tylko zrozumcie że po przejściu w tryb 64 (GO64) klawisze funkcyjne od F1 do F8 są nieaktywne:-/ i sprawdzałem to na dwóch rożnych C128.A jak jest u Was?

carrion
Posty: 1544
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#18 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 7:14 pm

bo one w c64 nie mają przypisanych żadnych koment tak jak to jest w c128 i wciskanie ich w basicu nie daje żadnych efektów.

więc pytanie: w jaki sposób sprawdzałeś klawicze f1-f7 w trybie c64?
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#19 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 7:27 pm

Chyba chodzi mi o to samo.Wiec doradź mi taka rzecz.Program nakazuje mi wcisnąć F1 lub F3 czy jakiś inny klawisz z F i jak rozwiązać ten problem?

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1459
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#20 Postautor: wackee » czw lut 12, 2015 10:49 pm

Wyjaśnienia do dwóch punktów:

a) programów napisanych dla C64 nie uruchomisz na C128 w trybie C128, tylko w trybie C64. Do C128 masz dedykowane programy.

b) na kasetach z programami /grami masz napisane: "Commodore 64/128", zgadza się, tylko przez to rozumie się niestety "C64" oraz "C128 w trybie C64". Jeżeli program jest pod C128 to tylko na C128 działa w trybie C128. Niestety nie ma tak jak na iOS że jest appka która działa i na iPhone, i na iPadzie ;)

Teraz jeżeli chodzi o klawiaturę:

1. ściągasz http://csdb.dk/release/?id=21514
2. uruchamiasz w trybie C64
3. uruchamiasz test klawiatury
4. dajesz nam znać czy w tym programie jak naciskasz F1 do F8 to wszystko działa
* jeżeli masz problemy ze zrozumieniem mojego posta albo wydaje ci się jakiś nieprzyjemny czy inne pierdypałki, to po prostu zapytaj. wyjaśnię.


Wróć do „Strefa 128”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości