Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Problem z wczytywaniem programów

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

Problem z wczytywaniem programów

#1 Postautor: wolf1128 » śr lut 11, 2015 8:52 pm

Hej.
Jestem tu nowy wiec Witam Wszystkich Serdecznie:-)
Udało mi się nabyć to cudo jakim jest C128.W młodości posiadałem tylko C64 i A600 wiec C128 jest dla mnie nie lada wyzwaniem.
Mam problem z wgrywaniem programów ze standardowego magnetofonu DR1535.Wgrywa mi się tylko pierwszy program na kasecie (TURBO ROM)
Dalej po komendzie RUN szereg cyfr i liter.Nie ma nic na ten temat w instrukcji.Natomiast wszystko ładnie wczytuje się w trybie C64 tylko nie działają wtedy klawisze od F1 do F8.
Wiem że coś źle robię tylko nie wiem co;-) Możecie mi doradzić?
Nakierować??
Z góry dziękuje za wszystkie rady i proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam:)
Załączniki
C128.jpg
po komendzie RUN
C128.jpg (51.06 KiB) Przejrzano 3671 razy

comankh
Posty: 1208
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#2 Postautor: comankh » śr lut 11, 2015 11:27 pm

może uruchom najpierw maszynę w trybie c64... :)

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#3 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 9:30 am

To może inaczej:) Czy może mi ktoś napisać jak wczytać program z kasety w trybie C128:>

carrion
Posty: 1605
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#4 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 9:58 am

sugestia comankha jak najbardziej zasadna.
bo pytanie czy ten turbo rom faktycznie jest na c128 dedykowany?
wczytanie z taśmy robisz tak jak zrobiłeś: poprzez load i widać że załadowało ci się tylko nie chce się uruchomić, bo to może być program na c64 a nie na c128.

zrób tak:
go64
load
run

zobacz czy się uruchomi.
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#5 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 10:13 am

Dobrze,czyli idziemy powoli do przodu:-)W trybie GO 64 wszystko sie uruchamia tylko teraz jak w trybie GO64 zmusić klawisze od F1 do F8 do działania??
Klikam je a kursor mignie ale zostaje w tym samym miejscu i nic się nie wyświetli.Są nie aktywne

comankh
Posty: 1208
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#6 Postautor: comankh » czw lut 12, 2015 11:08 am

może ten turbo rom nie ma przypisanych funkcyjnych tylko np '<-L' (strzalka el) z klawiatury?.

btw. polecam zakup jakiegoś carta i stacji, bo się zajedziesz :)

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#7 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 11:27 am

Mam karty i nawet dwie stacje ale 1541:-D tylko ze naukę Basica i kurs maszynowy mam na taśmie i w niektórych momentach wymagane jest klikniecie którego z klawiszy funkcyjnych (F1-F8) i sytuacja jest patowa:-D
W C128 nie wgrywa mi w ogóle taśm a w C64 wgrywa ale nie działają klawisze F.
Próbuje dalej może jakoś to rozgryzę:-D

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#8 Postautor: wackee » czw lut 12, 2015 1:09 pm

wolf1128 pisze:W C128 nie wgrywa mi w ogóle taśm a w C64 wgrywa ale nie działają klawisze F.


To znaczy że masz uwaloną klawiaturę.
Jeżeli w danym programie masz nacisnąć F1 to ten klawisz nie musi być specjalnie oprogramowany, on działa tak jak każdy inny. Jeżeli więc wgrywasz w trybie C64 program i klawisze F1-F8 nie działają, to najprawdopodobniej masz walniętą klawirę.
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#9 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 1:49 pm

no właśnie chyba nie bo w trybie 128 te same klawisze działają jak gdyby nigdy nic:)I gdy startuje C64 z trybu karta X czy BB to też te przeklęty F-y działają!a bez karta są nieaktywne.
Teraz próbowałem wgrać program z dyskietki normalnie w trybie C128 Basic 7.0.Dyskietka zaskoczyła,wy-listowałem ją wpisałem, DLOAD"Turtles 2" gra sie wczytała natomiast po komendzie RUN mam znowu to przeklęte BREAK cyfry i liczby
O co tu chodzi?Jestem pewny że coś źle robię :cry:

carrion
Posty: 1605
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#10 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 2:20 pm

a jak już wczytoasz to turbo i uruchomisz przez run to co się dzieje na ekranie? podeslij screen. pomożemy.

a nawiązując do postu powyżej:
robisz źle to że wczytujesz programy przeznaczone dla c64 w trybie c128. gry dla c64 wczytujesz tylko w trybie c64 (po komendzie go64).
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#11 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 2:38 pm

nawet jeśli na kasecie jest napis C64/C128??
A co z dyskami?dlaczego one nie wczytują sie w trybie 128?
Załączniki
C128.jpg
To sie dzieje po wczytaniu turbo i wpisaniu run
C128.jpg (51.06 KiB) Przejrzano 3618 razy

carrion
Posty: 1605
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#12 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 2:41 pm

wolf1128 pisze:nawet jeśli na kasecie jest napis C64/C128??
A co z dyskami?dlaczego one nie wczytują sie w trybie 128?

nawet. po to zrobiony tryb c64 (uruchamiany komendą go64).
z Dyskami jest tak samo. W dużym uproszczeniu traktuj c128 i c64 jako dwa różne komputery.

[edit]
do trybu c64 można chyba też przejść przy włączeniu komputera i przytrzymaniu albo run/stop albo c=
nie pamiętam który dokładnie.
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#13 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 2:43 pm

A tak mam z dyskietkami,podpiętą stacja 1541.
Załączniki
wylistowana-dyskietka.jpg
dyskietka wylistowana
wylistowana-dyskietka.jpg (59.08 KiB) Przejrzano 3613 razy
dyskietka-run.jpg
gra z dyskietki po komendzie RUN
dyskietka-run.jpg (57.5 KiB) Przejrzano 3613 razy

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1228
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#14 Postautor: Nitro » czw lut 12, 2015 4:16 pm

tylko ze naukę Basica i kurs maszynowy mam na taśmie i w niektórych momentach wymagane jest klikniecie którego z klawiszy funkcyjnych (F1-FCool i sytuacja jest patowa:-D

Jeśli chcesz się naprawdę nauczyć czy to BASIC'a czy to ASM'a, a przynajmniej zrobić to szybko, to proponuje robić to z literatury, czy to papierowej czy też online.

Polecam zacząć przygodę od tego doca:
http://www.antimon.org/code/Linus/

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#15 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 4:44 pm

hoo po angielsku:))) za wysokie progi..Tak z ciekawości chciałem troszkę powalczyć z tym,mam literaturę polską oraz kilka kursów na kasetach magnetofonowych.Czyli muszę wyciągnąć starego C64.

carrion
Posty: 1605
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#16 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 5:22 pm

wolf1128 pisze:Czyli muszę wyciągnąć starego C64.

nie musisz. w c128 masz wbudowany c64 (komenda go64)
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#17 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 6:14 pm

ja wiem, ja to wszystko wiem tylko zrozumcie że po przejściu w tryb 64 (GO64) klawisze funkcyjne od F1 do F8 są nieaktywne:-/ i sprawdzałem to na dwóch rożnych C128.A jak jest u Was?

carrion
Posty: 1605
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#18 Postautor: carrion » czw lut 12, 2015 7:14 pm

bo one w c64 nie mają przypisanych żadnych koment tak jak to jest w c128 i wciskanie ich w basicu nie daje żadnych efektów.

więc pytanie: w jaki sposób sprawdzałeś klawicze f1-f7 w trybie c64?
retronavigator.com

wolf1128
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 11, 2015 8:45 pm

#19 Postautor: wolf1128 » czw lut 12, 2015 7:27 pm

Chyba chodzi mi o to samo.Wiec doradź mi taka rzecz.Program nakazuje mi wcisnąć F1 lub F3 czy jakiś inny klawisz z F i jak rozwiązać ten problem?

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#20 Postautor: wackee » czw lut 12, 2015 10:49 pm

Wyjaśnienia do dwóch punktów:

a) programów napisanych dla C64 nie uruchomisz na C128 w trybie C128, tylko w trybie C64. Do C128 masz dedykowane programy.

b) na kasetach z programami /grami masz napisane: "Commodore 64/128", zgadza się, tylko przez to rozumie się niestety "C64" oraz "C128 w trybie C64". Jeżeli program jest pod C128 to tylko na C128 działa w trybie C128. Niestety nie ma tak jak na iOS że jest appka która działa i na iPhone, i na iPadzie ;)

Teraz jeżeli chodzi o klawiaturę:

1. ściągasz http://csdb.dk/release/?id=21514
2. uruchamiasz w trybie C64
3. uruchamiasz test klawiatury
4. dajesz nam znać czy w tym programie jak naciskasz F1 do F8 to wszystko działa
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.


Wróć do „Strefa 128”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość