Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

TRENER problem!!!

Forum, na którym możemy pogadać o wszelakim oprogramowaniu na C64, grach, programach.
Wiadomość
Autor
ojdek
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 2:23 pm

TRENER problem!!!

#1 Postautor: ojdek » ndz lis 16, 2008 2:28 pm

Witam mam mały problem! Gram sobie w TRENER i po jakmś czasie wyskakuje mi błąd "?next without for error in 22959".
Czy wie ktoś może co trzeba zrobić?
Próbowałem już róznych emulatorów i ściągałem tę gre z różnych źródeł i zawsze to samo.

Awatar użytkownika
Izaak Berenbaum
Posty: 185
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 11:10 pm
Grupa: Tel Aviv

#2 Postautor: Izaak Berenbaum » ndz lis 16, 2008 3:35 pm

sprawdz linie 22959

ojdek
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 2:23 pm

#3 Postautor: ojdek » ndz lis 16, 2008 3:40 pm

a jak?

Awatar użytkownika
Ramos
Posty: 152
Rejestracja: sob wrz 13, 2008 3:34 pm
Grupa: Samar/HVSC Crew

#4 Postautor: Ramos » ndz lis 16, 2008 7:08 pm

Nie wiem, ale u mnie nie wyskakuje ten błąd. Napisz dokładnie kiedy wyskakuje ten błąd, może uda mi się go poprawić.
- Ramos/Samar/HVSC Crew -

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#5 Postautor: skull » pn lis 17, 2008 9:43 am

usuń NEXT-a z linii 22959
Bo pecet to zwykły banan...

ojdek
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 2:23 pm

#6 Postautor: ojdek » pn lis 17, 2008 3:45 pm

Najczęściej ten błąd występuje jak wchodze tam gdzie jest tabela ale czasami to jest po jednym meczu, czasami po trzech a czasami to i po
10-ciu meczach.


http://img119.imageshack.us/my.php?image=ccs0vc8.png

ojdek
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 2:23 pm

#7 Postautor: ojdek » pn lis 17, 2008 4:03 pm

skull pisze:usuń NEXT-a z linii 22959

A mógłybyś tak po chłopsku napisć jak to usunąć?!

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#8 Postautor: skull » pn lis 17, 2008 7:58 pm

jak ci się wywali gra, to wpisz
list 22959 (return/enter)

najedź kursorem na NEXT i wykasuj go (del) potem return/enter
i potem w nowej linii wpisz
RUN (return/enter)

teraz powinno działać bez takiego błędu.
Bo pecet to zwykły banan...

elban
Posty: 1523
Rejestracja: śr wrz 17, 2008 11:19 am
Grupa: aRise

#9 Postautor: elban » wt lis 18, 2008 10:01 am

nie no, on przewgrywa Legia z Lechem 1:11. To niedziwne ze go wywala, kazdego trenera bo takim wyniku by zwolnili.
czy wygrywasz czy nieeee.....

kotrobot
Posty: 2202
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#10 Postautor: kotrobot » wt lis 18, 2008 10:35 am

W tabeli nie widzę Szczakowianki.

Czuję podstęp...

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#11 Postautor: skull » wt lis 18, 2008 1:02 pm

ale sami królowie strzelców, chyba grają bez bamkarzy.

Jedyny remis to 6:6 :shock:
Bo pecet to zwykły banan...

ojdek
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 2:23 pm

#12 Postautor: ojdek » wt lis 18, 2008 2:30 pm

http://img120.imageshack.us/my.php?image=ccs0en9.png

Tak to wygląda.... I co dalej?
A wyniki takie bo gra odbywa się w bardzo szybkim tempie w celu dotarcia do owego błędu

Awatar użytkownika
Lobo
Posty: 62
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 7:53 am
Grupa: Draco

#13 Postautor: Lobo » wt lis 18, 2008 7:09 pm

Coś mi się zdaje że tego nieda się wylistować spod basica.

ojdek
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 2:23 pm

#14 Postautor: ojdek » wt lis 18, 2008 8:01 pm

a jak to można wylistować??

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1248
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#15 Postautor: booker » wt lis 18, 2008 8:07 pm

Ojdek. Sprawdź sobie ta grę pod innym emulem.

Może masz walniętą wersję, może RamoS Ci mógłby wysłać.

Np. demo Amorphisu "100% basic" zripowane na .D64 przez Droopiego się wywalało na którymś parcie. Na stronie C64.ch mieli dobrą wersję.

Cholera wie czym to jest spowodowane.


Pozdr
/bkr

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1225
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#16 Postautor: Nitro » wt lis 18, 2008 8:58 pm

Spróbuj zrobić tak: po wczytaniu gry wpisz
22959 REM AAA

O ile pamiętam komenda NEXT w basicu kończy ciąg instrukcji dla pętli FOR, tak więc pewnie po jej usunięciu gra się wywali, w innym miejscu jest coś skopane, i program skacze w złe miejsce wywalając komunikat.

Także myślę, że ściągnięcie gry z innego źródła powinno pomóc.

Awatar użytkownika
Reiter
Posty: 64
Rejestracja: wt lis 18, 2008 8:36 pm

#17 Postautor: Reiter » wt lis 18, 2008 9:02 pm

1. Mógł zostac wgrany program z błędem.
2. Interpreter znalazł komendę kończącą petlę - NEXT, a nie było wcześniej komendy FOR.

Babcine sposoby tu nie pomogą, musisz poszukac innej kopii lub wziąc się za poprawienie kodu i odszukanie błędu.
Teoretycznie wiem jak to zrobic :-)

ojdek
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 2:23 pm

#18 Postautor: ojdek » czw lis 20, 2008 2:56 pm

Jak ktoś posiada dobrą wersję to prosiłbym na meila ojdek1984@o2.pl.
Z góry dzięki

k.

#19 Postautor: k. » czw lis 20, 2008 6:21 pm

mam pytanie czy w tej Polsce to wszyscy muszą kraść oprogramowanie?
Może by tak kupić oryginał co?

ojdek
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 2:23 pm

#20 Postautor: ojdek » czw lis 20, 2008 7:04 pm

Kisiel to napisz mi gdzie mogę kupić orginał!


Wróć do „Software”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość