Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

To, co misie lubią najbardziej :) ...

Forum, na którym możemy pogadać o wszelakim oprogramowaniu na C64, grach, programach.
Wiadomość
Autor
k.

#21 Postautor: k. » pt sie 05, 2011 6:40 pm

jak się przyłożysz w 8-16h godzin przerobisz final_replaya.

spc
Posty: 71
Rejestracja: czw maja 13, 2010 4:55 pm

#22 Postautor: spc » pt sie 05, 2011 8:06 pm

No byc moze, kisiel, tylko troche praktyki ostatnio brakuje
...bo byle menda dziś świruje producenta, dziś się to robi na sprzętach - kiedyś na patentach...

k.

#23 Postautor: k. » pt sie 05, 2011 10:37 pm

przestań marudzić :) zrobisz to z palcem w d...

spc
Posty: 71
Rejestracja: czw maja 13, 2010 4:55 pm

#24 Postautor: spc » wt sie 09, 2011 5:40 pm

Odblokowane konto na CSDB, więc -> http://noname.c64.org/csdb/release/index.php?id=101591
...bo byle menda dziś świruje producenta, dziś się to robi na sprzętach - kiedyś na patentach...

k.

#25 Postautor: k. » wt sie 09, 2011 7:25 pm

No to gratki, masz World Firsta, tool do karta :)
PS. jak robiłem dla Was karta spodziewałem się jednak więcej tego, ale Polacy to tylko pierdzieć w stołek... ;)

Awatar użytkownika
skull
Posty: 757
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#26 Postautor: skull » wt sie 09, 2011 9:43 pm

...i narzekać.

sam wiesz jakie to hobby - dużo by się chciało zrobić, a na wszystko jakoś czasu zawsze brakuje.
Bo pecet to zwykły banan...

spc
Posty: 71
Rejestracja: czw maja 13, 2010 4:55 pm

#27 Postautor: spc » śr sie 10, 2011 4:05 pm

Tak, Kisiel. Siedze na dupie i pierdze w stolek (o, przepraszam, w fotel) ;)

P.S.: Prawdziwy world first to jest to, ze to jest 5 linijkowy world first i do tego w Bejzolu ;)
...bo byle menda dziś świruje producenta, dziś się to robi na sprzętach - kiedyś na patentach...

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#28 Postautor: suchy » pn sie 15, 2011 1:14 am

@spc, uproszczenie obsługi komcia przy użyciu komanderów np. FIBRa, które opisałeś powyżej, można rozwiązać również inaczej. W zasadzie Fibr z użyciem fastloaderów (JiffyDOS, czy jakiś fastcart) ładuje się bardzo szybko z karty SD (SD2IEC), a znacznie dłuuużej trwa natomiast jego uruchamianie w komciu (sczytywanie dir). Więc większego znaczenia nie ma czy on się będzie ładował z RamDysku (w carcie), czy z karty SD (w SD2IEC) jak i tak trzeba swoje odczekać na pojawienie się listy dir na ekranie. Generalnie chodzi o to żeby nie dotykać klawichów i jak najmniej wklepywać czasochłonnych pierdołów do komcia po każdym załączeniu (resecie) naszej maszynki. Ja po prostu wprowadziłem na swój użytek zmiany w JiffyDOSie poprawiając stringi w tablicy komend pod klawiszami funkcyjnymi i obecnie mam:

... pod klawiszem F5

^FI<return> (^ - oznacza strzałka do góry)

czyli: komenda załaduj Fibra z autostartem po nacisnięciu F1

... a pod klawiszem F7

@U<shift>J<return>

czyli: komenda twardego resetu (restart AVRa) w SD2IEC (z pominięciem bootloadera, jeśli jest zaimplementowany w SD2IEC).

Po takiej banalnej poprawce w JiffyDOS i przeprogramowaniu EPROMa z OSem, obsługa komcia i ładowanie softu z SD2IEC przy użyciu Fibra (mam 1,8GB programów na jednej karcie uSD 2GB w wielu katalogach i podkatalogach), sprowadza się wyłącznie do naciskania [RESET] F7 i F5 oraz RETURN dla uruchomienia wybranego FIBRem programu, bez konieczności wklepywania czegokolwiek z klawiatury! Łatwo, miło i przyjemnie. 8) Port expansion jest wolny (do ewentualnej rozbudowy komcia)!

PS Klawisze F5 i F7 pełnią tutaj podwójną rolę - w uruchomionym FIBRze służą do przechodzenia między katalogami/plikami.
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#29 Postautor: suchy » pn sie 15, 2011 5:50 pm

Jak JiffyDOS był tworzony to nie było SD2IEC i Fibra, ale teraz warto sobie zrobić stosowne poprawki w Jiffy'im:

Adres początku tablicy ciągu znaków w OSie na mapie pamięci komcia C64 (dla komend pod klawiszami funkcyjnymi): $f672

Poprawiona tablica znaków w Jiffy'im dla nowych komend:

Kod: Zaznacz cały

40 24 3a 2a 0d 00          ;F1 = '@$:*' + <return>
5e 00                      ;F3 = '^'
5e 46 49 0d 00             ;F5 = '^FI' + <return>
40 55 ca 0d 00             ;F7 = '@U(shift)J' + <return>
2f 00                      ;F2 = '/'
25 00                      ;F4 = '%'
5f 00                      ;F6 = '<'
40 44 00                   ;F8 = '@D'


... razem 27 bajtów do poprawienia (przy tak małej ilości łatwo i szybko można wprowadzić zmiany w buforze programatora przed przeprogramowaniem EPROMa/Flasha z OSem).

Testowałem w takich układach:

- dla pamięci 27C256 z bankowaniem dwóch OS-ów (przełączanie banków poprzez zmianę stanów logicznych - przełącznik dźwigienkowy z rezystorem na najstarszym pinie szyny adresowej układu pamięci) przy założeniu, że BASIC+KERNAL jest w pierwszym banku a BASIC+JiffyDOS jest w drugim, początek fizyczny omawianej tablicy w pamięci tej kostki (w buforze programatora): $7672

- dla pamięci 27C128 z przełączaniem OS-ów poprzez przełączenie (multiplekser z przełącznikiem dźwigienkowym) układów pamięci pomiędzy oryginalną kostką BASIC+KERNAL (U4 ROM 23128) a kostką EPROM 27C128 z zapisanym BASIC+JiffyDOS (czyli nic innego tylko moja "kanapka" z tego wątku), początek fizyczny omawianej tablicy w tym EPROMie (w buforze programatora): $3672

Jeśli ktoś ma więcej OS-ów np. w jakimś większym FLASHu to niech sobie sam przeliczy, gdzie mu wypada dla JiffyDOSa początek owej tablicy stringów :wink:

Oczywiście żeby to ładnie hulało to na karcie SD w SD2IEC musi się znajdować Fibr, któremu (przy zapisywaniu na kartę SD w PCecie) zmieniamy nazwę na FI bez rozszerzenia .prg

Ot i wsio. Nasz 'dziadzio' wyposażony w SD2IEC ze "zmodyfikowanym" (ale szumnie to brzmi :lol: ) JiffyDOSem no i Fibrem jest teraz wyjątkowo sprawny i miły przy każdym kontakcie. :D Aż chce się do niego siadać! Potem może dam linka na gotowe biny dla tych kostek pamięci jak podałem wyżej (tylko muszę wrzucić na serwer), co by się stało zadość tytułowi tego wątku! :wink:

Pozdrawiam
PS We wcześniejszym moim wpisie powinno być: " ... komenda załaduj Fibra z autostartem po nacisnięciu F5" a nie jak jest: "... komenda załaduj Fibra z autostartem po nacisnięciu F1 " - złośliwy chochlik nie śpi :wink: a poprawić tam nie można. :cry:
@Nitro miałeś trochę przedłużyć wyświetlanie buttonika 'zmień'. Nie da się??
C64PLC

k.

#30 Postautor: k. » wt sie 16, 2011 6:05 am

@suchy to uważasz że łatwiej jest używać programator EPROM? Dużo łatwiejsze jest zapakowanie tego fibra do flasha i odpalenie go po każdym włączeniu kompa, klawisz power musisz włączyć. Kiedyś jakieś oesy robiliście do epromów z wegim?

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#31 Postautor: suchy » wt sie 16, 2011 11:02 am

@Kisiel, można (jak słusznie zauważyłeś) zapakować Fibra do EPROMa, czy FLASHa (jak kto woli) np. w moim UCARTcie - pisałem przecież o tym gdzieś na POWER64, ale PO CO ZAJMOWAĆ expansion-port, skoro można mieć go WOLNYM (do innych celów)??

Akurat bawię się EPROMkami (wg. mnie fajnie pasują do 'dziadusia' komusia) bo mam ich jeszcze trochę (poza tym można je pozyskać ze złomowej elektroniki) no i zreanimowałem stary, profesjonalny programator do nich (karta ISA do PCta, wyciągnięta ze starych gratów - robi tylko EPROMy do 27512 :lol: ) oraz mam kasowarkę UV więc NO problem. Jak ktoś nie ma możliwości pobawić się EPROMkami (przecież taki popularny DIY programator WILLEM obsługuje zarówno FLASHe jak i EPROMy) bo nie ma kasowarki UV, to przecież może sobie wrzucić OS-a zgodnie z moim powyższym opisem do jakiegoś dowolnego FLASHa i też będzie GIT!

Moim zdaniem lepiej wprowadzać zmiany w systemie (jak jest taka możliwość, bez konieczności mozolnego "przeorania" całego OS-a, rzecz jasna), niż stosować protezę w postaci carta, aby uzyskać to samo!

PS Prostą kasowarkę UV można przecież zrobić z ulicznej rtęciówki (nie żółte sodówki, tylko te świecące na biało). :wink: Tłucze się zewnętrzną bańkę z luminoforem (tylko tak aby nie uszkodzić wewnątrz palnika), a wyciągnięty palnik kwarcowy daje się szeregowo z jakąś spiralą grzejnika (jak nie mamy stosownego dławika) i do gniazdka AC230V. Tylko uwaga na oczy - NIE PATRZEĆ na świecący palnik (dobrze go czymś osłonić)! Kiedyś tak robiłem jak nie miałem profesjonalnej kasowarki UV.
C64PLC

k.

#32 Postautor: k. » wt sie 16, 2011 6:32 pm

no rozumiem Twoje argumenty ale z tego co ja wiem to ten sd2iec to robi dobrze tylko z finalem, więc rozwiązaniem jest przeróbka finala pod GA zamiast wywarzanie drzwi programatorem którego nikt na forum poza Tobą nie ma :) Debata dość akademicka, ja tam mogę do swojego sprzętu w 15 sekund wciepielić tego jiffiego i będzie działać, jak Ty masz programator też git. Problem zaczyna być jak ktoś takiego sprzętu jak MY nie ma.

Awatar użytkownika
Klax
Posty: 57
Rejestracja: ndz wrz 19, 2010 10:24 pm

#33 Postautor: Klax » wt sie 16, 2011 11:41 pm

:arrow: suchy

Mam taką kasowarkę ;) Tyle, że z dławikiem. Zapach ozonu jest całkiem przyjemny a wada jest taka, iż czasami potrafi skasować pamięci na trwałe (całe bądź losowe komórki).
Veni, Vidi, Vici :)

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#34 Postautor: suchy » śr sie 17, 2011 12:08 am

Klax pisze::arrow: suchy

Mam taką kasowarkę ;) Tyle, że z dławikiem. Zapach ozonu jest całkiem przyjemny a wada jest taka, iż czasami potrafi skasować pamięci na trwałe (całe bądź losowe komórki).


... dawno to było i juz nie pomnę szczegółów, ale z tego co mi się przypomina, to trzeba było stosować rtęciówki jak najmniejszej mocy (za komuny były z tym problemy, bo te z ulicy to "potworki") no i grzałka szeregowa robiła też swoje (ja dławika nie używałem). Może za mocno (i za blisko) katujesz te EPROMY! Fakt, że taki palnik z rtęciówki to pewnie nie ta długość fali UV, którą dokładnie potrzebują EPROMy, chociaż moja lampa profesjonalna świeci w bardzo podobnej kolorystyce niebieskawo-białej, jak takie palniki z lamp ulicznych, tyle, że duuuużo słabiej!
C64PLC

Awatar użytkownika
Klax
Posty: 57
Rejestracja: ndz wrz 19, 2010 10:24 pm

#35 Postautor: Klax » śr sie 17, 2011 6:24 pm

Moja to ten uliczny potworek właśnie ;) Ale nauczyłem się jak jej używać i już nie niszczę pamięci. Za rozładowanie kondensatora w komórce pamięci odpowiada określona długość fali którą na szczęście ta "ulicznica bez odzienia" wytwarza ;)
Veni, Vidi, Vici :)

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#36 Postautor: suchy » pt wrz 23, 2011 10:23 pm

Wracając do tematu wątku. Nowy gotowiec-kolekcja dla SD2IEC (i nie tylko) do pobrania:

dem-util.zip

... tym razem już nie gierki, a ok 40MB stuffu: użytki (w katalogu: utility) oraz trochę dem, introsów, muzy i grafiki (w katalogu: demo są podkatalogi: demo, music, pics) które "chodzą" z SD2IEC. Kolekcja pochodzi z linków podanych przez Rafa, ale wybrałem soft tylko dla C64. Wszystko ładnie posegregowane alfabetycznie. Standardowo dołączyłem Fibra. Rozpakować i przerzucić wsio na kartę SD i cieszyć się możliwością zapuszczania tego z SD2IEC z szybkim ładowaniem (Jiffy) i sprawnym przeglądaniem plików (Fibr). :D

PS

1. Uwaga na podkatalog: slide shows (w katalogu: demo/pics). Nieświadomie nie zapodajcie tego dzieciom (a tym bardziej małżonce, bo wam popuka w czoło)!!! :wink: (kolekcja włoska, więc tematyka nie dziwi) :P

2. Znacie zapewne demko kodowane przez gremlina (Beyond Force) pt. Partytrap. Jest tam fajnie zaimplementowana na SIDka (page) muza - jakiś znany motyw - nie mogę skojarzyć co to (z czego pochodzi ???) Podpowiecie (?), bo mi to nie daje od wczoraj spokoju (a nie mogę sobie przypomnieć - pamięć już nie ta!) :roll:

... acha, fajnie ubawiłem się przy starym demku z 1994 (Agony: druid, snap, kefir): sandały jetboy'a (pachnące) :lol: :lol: :lol:
C64PLC

bimber
Posty: 780
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 10:16 am
Grupa: arise

#37 Postautor: bimber » sob wrz 24, 2011 11:35 am

suchy pisze:Partytrap. Jest tam fajnie zaimplementowana na SIDka (page) muza - jakiś znany motyw


Soldier of Fortune / Deep Purple

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#38 Postautor: suchy » sob wrz 24, 2011 12:41 pm

Dzięki bimber, no jaaasne, gdzieś mi to pod czachą grało, ale za cholere nie mogłem skumać! Nie jestem muzykiem (a nawet niektórzy twierdzą, że mi "słoń na ucho nadepnął" :wink: ), ale wg. mnie fajnie jest to zrobione i mało słychać akurat w tym "kawałku" tego klasycznego i denerwującego "pierdzenia" SIDka (chyba już dziadzieję :lol: ), jak to się spotyka w większości muz na C64. Jest to gdzieś dostępne luzem (poza demkiem) w jakiejś SIDowej bazie??
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#39 Postautor: suchy » sob wrz 24, 2011 3:35 pm

Noo, mam już:

Soldier of Fortune Toni Hilpinen (Page) 1991 Side B/Death Sector

... zassałem stąd, ale z "blaszanki" już mi się nie podobało. Jednak klimat musi być z komciem w tle! :roll:

PS Dobrze, że nie instalowałem w blaszaku emulatora (poza SID playerem) i nie zamierzam tego robić! :wink:
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#40 Postautor: suchy » wt wrz 27, 2011 10:49 pm

Kolejna porcja miodku na długie zimowe wieczory :wink: , czyli dalszy ciąg włoskiej kolekcji softu, ale wybranej tylko dla C64 (stuff dla różnych platform CBM wyczajony przez Rafa - linki do rapida podane wczesniej) do nagrania na kartę SD i przeglądania z SD2IEC:

prg-m2i.zip

d64.zip

gd-cd-p0.zip

Po rozpakowaniu pierwszego zipa będą dwa katalogi: prg (z tysiącami jednoplikówek .prg) i m2i (785 dyskietek w formacie M2I - tj. dwa razy więcej niż w pierwszej kolekcji z początku wątku) - łacznie 200MB stuffu

Po rozpakowaniu drugiego zipa jest jeden katalog: d64 w którym macie ładnie posegrogowane alfabetycznie ponad 3 tyś. (!!!) dyskietek w formacie .D64 - łacznie 553MB stuffu

Po rozpakowaniu trzeciego zipa będą trzy katalogi: collection disk (99 dyskietek .D64), games disk (142 dyskietki .D64) oraz katalog p00 (tysiące jednoplikówek w formacie .p00) - łacznie 193MB stuffu

Całość tej kolekcji na C64, tzn.: Fibr i katalogi:
DEMO
UTILITY
P00
PRG
D64
COLLCETION DISK
GAMES DISK
M2I

... mieści się u mnie na jednej karcie Kingston uSD 2GB (FAT16) i przy pomocy Fibra można to bardzo wygodnie przeglądać i szybko ładować/uruchamiać z SD2IEC w C64 (zaopatrzonym w JiffyDOS).

PS Raportować w razie czego, co nie działa.
C64PLC


Wróć do „Software”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości