Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

To, co misie lubią najbardziej :) ...

Forum, na którym możemy pogadać o wszelakim oprogramowaniu na C64, grach, programach.
Wiadomość
Autor
suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

To, co misie lubią najbardziej :) ...

#1 Postautor: suchy » wt sie 10, 2010 9:56 pm

... czyli gotowy miodek, prosto z dzbanka (po co wspinać się na barć?!). :D

TUTAJ

... czyli na MediaFire umieściłem plik: sd.rar (po zrarowaniu ok. 118MB) z całkiem niezłą kolekcją softu C64. Wsio do zerżnięcia za jednym zamachem i wrzucenia na kartę SD w celu korzystania z tegoż w SD2IEC & C64+JiffyDOS. Kolekcję polecam szczególnie posiadaczom SD2IEC (montowanych przez zygę) z moim modułem, opisanym tutaj:

http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=441

i dla nich przede wszystkim jest poniższy opis (oczywiście posiadacze innych "peryferii" do komodki, też mogą zasysać toto, ale z obsługą niech sobie radzą we własnym zakresie ;) )

Co zawiera ta kolekcja?

1/ 3468 (słownie: trzy tysiące czterysta sześćdziesiąt osiem, o ile się nie walnąłem przy liczeniu) programów jedno-plikowych (.prg) - w większości gry (sprawdzałem wyrywkowo, rzecz jasna, te co znałem z dawnych czasów, bo na testowanie wszystkiego, życia mało) ładnie posegregowane alfabetycznie. Jest to część kolekcji usera o nicku Thomas64 (który jakiś czas temu udostępniał to na forum64.de)
2/ 327 (słownie: trzysta dwadzieścia siedem) pełnodyskowych programów gier (w formacie M2I), gdzie znajduje się bardzo dużo znanych i lubianych tytułów. Zassane stąd

Jak korzystać.

- Po ściągnięciu i rozpakowaniu sd.rar w PCcie zobaczycie katalog o nazwie: sd
- wchodzicie do katalogu: sd
- zaznaczacie wszystkie widoczne tam katalogi i dwa pliki programów o nazwach FI (Fibr) i DC (DraCopy) i kopiujecie na waszą kartę SD (przy pomocy czytnika SD, rzecz jasna), którą używacie w SD2IEC (SD sformatowana wcześniej jako FAT16).
- odpalacie komcia z JiffyDOSem + SD2IEC i wydajecie komendę:

<F5>FI

... po paru sekundach uruchamia się komander plików: Fibr. Teraz możecie buszować po katalogach i plikach używając klawiszy:
down - <CRSR>,
up - <SHIFT>+<CRSR>,
wchodzenie do katalogów/podkatalogów i uruchamianie plików - <RETURN>,
powrót do wyższego katalogu - <- (strzałka w lewo).

Jeśli będziecie korzystać z programu DraCopy (uruchamianie z głównego directory SD: <F5>DC) to opis komend jest po prawej stronie w programie.

Przydatne (po resecie komcia) komendy z JiffyDOSa (Fibr i DraCopy macie w głównym directory karty SD, oraz w katalogach z grami M2I) :

@CD<- - powrót do wyższego katalogu na SD
@U<SHIFT>J - twardy reset SD2IEC (restart AVRa i powrót do roota)

Tyle wystarczy wiedzieć aby łatwo i przyjemnie korzystać z powyższej kolekcji softu. Miłego giercowania.

Pozdrawiam
suchy
PS. Acha, po rozpakowaniu całość zajmuje na karcie SD ok. 390M, a samo ściąganie pliku z neta też trochę trwa, więc warto jakąś kawkę zaparzyć, czy parę piwek postawić obok. ;)
Wszelkie uwagi i podziękowania (no trochę mi to czasu zajęło, aby to przygotować) :wink: mile widziane.
C64PLC

spc
Posty: 71
Rejestracja: czw maja 13, 2010 4:55 pm

#2 Postautor: spc » czw sie 12, 2010 12:01 am

Ha! No milo, bardzo milo. Sam myslalem zeby cos takiego pokombinowac. Zasysam :)
...bo byle menda dziś świruje producenta, dziś się to robi na sprzętach - kiedyś na patentach...

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1446
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#3 Postautor: wackee » czw sie 12, 2010 8:56 am

Od paru miesięcy robię coś podobnego dla dem ;-)
Aczkolwiek nie będzie to do ściągnięcia w jednym pliku...
Na razie mam 6000 plików online i walczę o podłączenie do pokefindera :)
* jeżeli masz problemy ze zrozumieniem mojego posta albo wydaje ci się jakiś nieprzyjemny czy inne pierdypałki, to po prostu zapytaj. wyjaśnię.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#4 Postautor: suchy » czw sie 12, 2010 11:09 am

@wackee, powodzenia! I nie dawaj za wygraną, każdą przeszkodę da się w końcu hycnąć. :wink:
C64PLC

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#5 Postautor: starymarabut » ndz sie 15, 2010 10:55 pm

Działa też SHIFT+RUN/STOP. Ładowany i uruchamiany jest pierwszy plik .prg z karty SD, czyli w tym zestawieniu DraCopy.
Fajny ten Fibr. :D

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#6 Postautor: suchy » sob lut 12, 2011 12:50 pm

Aktualizacja kolekcji. Doszło 57 nowych gier M2I dla SD2IEC (które wrzuciłem do nowego katalogu: 00G3 - z braku czasu testowane wyrywkowo). Sciągniecie: TUTAJ

Plik SD.zip spakowany 128MB (po rozpakowaniu 159MB). Kolekcja po przegraniu na kartę SD (FAT16) zajmuje teraz 496MB.

Spis tytułów dotychczasowych gier M2I (katalogi: 00G1 i 00G2)
Spis tytułów dodanych gier M2I (katalog: 00G3)

... spisu jednoplikówek w katalogach od A do Z nie robiłem, bo jest tego prawie 3 i pół tysiąca!!! Jak ktoś ma czas to zapraszam do zrobienia spisu.

PS Kolekcja gier M2I dla SD2IEC (konwertowanych z *.D64 do formatu M2I przy pomocy M2I-Makera) tworzona jest na forum64.de
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#7 Postautor: suchy » sob lut 12, 2011 3:27 pm

... jak by kto chciał pobawić się M2I-Makerem, to można go ściągnąć z forum64.de po zarejestrowaniu się tam (ewentualnie pukać do mnie na PW, bo mam ściągnięte, ale jeszcze nietestowane z braku czasu)
C64PLC


zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#9 Postautor: zyga » pt kwie 15, 2011 8:25 pm

W pierwszym pliku rar są poskanowane jakieś książki o asemblerze c64 w języku włoskim :)

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#10 Postautor: Raf » sob kwie 16, 2011 11:49 am

obciagnalem wszystko... sporo tego sporo ;) dzis jade na SACP to bede mial okazje potestowac chociaz czesc

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#11 Postautor: suchy » ndz kwie 17, 2011 12:33 pm

... co się tak wszyscy uczepili tego dupniastego RapidShare - pół godziny czekać, aby pozwolili ściągnąć plik z każdego kolejnego linku (wykup PRO - dla naiwniaków chyba)?! :shock:

... o nie przepraszam pół godziny czekania plus dodatkowo 1,5 minuty, he, he!
C64PLC

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1186
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#12 Postautor: Nitro » ndz kwie 17, 2011 1:19 pm

Takie realia - utrzymanie serwerów z setkami terabajtów danych kosztuje spore pieniądze więc na czymś muszą zarabiać...
Premiumy to rzeczywiście kiepska inwestycja, bo teraz ludzie wrzucają pliki na różne serwery - rapid, hotfile, filesonic itd.
Zamiast tego lepiej kupić transfer w serwisach oferujących ściągnie plików z serwerów hostingowych - oni wykupują konta premium i ściągają pliki na swój serwer, a user od nich pobiera płacąc za zużyty transfer - ja używam rapids.pl, nie jest idealny ale w tej chwili biorą 1zł za 2GB, za 30GB 10zł.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#13 Postautor: suchy » ndz kwie 17, 2011 1:39 pm

@Raf, napisz czy warto to ściągać, skoro całość masz już zassaną (PrimaAprilis był chyba pierwszego ;-) ), bo w drugim (pliki .pdf) jak i w pierwszym linku (skany - o czym pisał zyga) to tylko literatura po włosku!!?

PS Może dla kogoś, kto chce sobie włoski podszlifować, to dobre! :wink: Poza tym w pierwszym i drugim linku są uszkodzone pliki!

... dobra zacznę od ostatnich linków, to może trafię na coś ciekawszego :lol:
C64PLC

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#14 Postautor: Raf » ndz kwie 17, 2011 1:54 pm

plik lst dla total commandera wyjasni wszystko ;)
stuffu stricte dla c64 jest 900MB, prawie 400MB to ksiazki, reszta to rzeczy dla c128,serii 264, vic20, i sladowa reszta.

http://wyslijto.pl/plik/nwdsy5sdz0

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#15 Postautor: suchy » ndz kwie 17, 2011 4:46 pm

Dzięki Raf.

TUTAJ wrzuciłem spis-listę, podaną przez Rafa jako zzipowany plik txt. No jest tego trochę!
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#16 Postautor: suchy » pn kwie 18, 2011 6:55 am

No już mam ten cały stuff w SD2IEC na karcie uSD 2GB - zajęło toto ok. 1,8GB. Umieściłem wszystko łącznie z Fibrem w ośmiu katalogach do testowania (pewnie sofcik się powiela) na real sprzęcie: D64, COLLETION DISK, GAMES DISK, P00, PRG, DEMO, M2I, UTILITY. Wszystko ładnie posegregowane alfabetycznie. Wczoraj spędziłem troooooooochę czasu przy C64. Noo, nie powiem, faktycznie wszystko ładnie hula, a przeglądanie tego fibrem to przyjemność. Jest nawet trochę demek, które dają się załadować z SD2IEC.
C64PLC

spc
Posty: 71
Rejestracja: czw maja 13, 2010 4:55 pm

#17 Postautor: spc » śr sie 03, 2011 9:37 pm

Nie wiem gdzie to napisac, wiec chyba tu bedzie najlepiej. Dla posiadaczy przelacznika kerneli, SD2IEC no i GeoActiona :) Calkiem to sie razem niezle sprawuje, jednak jest jeden problem. Wymyslilem sobie, zeby nie ladowac fibra za kazdym razem z karty - od tego jest RAMCart w GeoAction. Pomysl z wgrywaniem fibra w kazdy katalog daje rade, jednak mozna lepiej :) Niestety po wgraniu Fibra z RAMCart nastepuje zwiecha. Okazuje sie ze problemem jest (raczej) domyslny numer urzadzenia ktory w konfiguracji z RAMCart wynosi 7, dzieki czemu Fibr nie jest w stanie odczytac katalogu. Tu sytarczy zrobic jeden myk:

1. Zapisac na RAMCart jako pierwszy plik program w BASIC (uuuuu lama ;) ) -> http://www.megaupload.com/?d=BHOP9P8W

2. Zapisac tamze Fibra jako FI

3. Teraz F3, A i gitarka :)

4. Tak, wiem zadna Ameryka

Kurde wygaslo mi konto na CSDB, napisalem maila lamana angielszczyzna, ale jakby ktos mogl cos zdzialac w tej sprawie, bylbym wdzieczny...

EDIT:

Najlepsze w tej konfiguracji sprzetu jest to, ze jest do dyspozycji w miare szybki system plikow + dodatkowo pare programow z RAMCart no i zajebisty Action :)
...bo byle menda dziś świruje producenta, dziś się to robi na sprzętach - kiedyś na patentach...

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Super

#18 Postautor: starymarabut » czw sie 04, 2011 6:47 pm

To działa. :D
Sporo było stukania w commodorowy klawikord, ale opłacało się.
Dzięki.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

k.

#19 Postautor: k. » czw sie 04, 2011 7:44 pm

a może lepiej przerobić sobie final replaya do geoactiona?

spc
Posty: 71
Rejestracja: czw maja 13, 2010 4:55 pm

#20 Postautor: spc » pt sie 05, 2011 5:01 pm

Moze i lepiej, aczkolwiek pytanie ile to wymaga roboty... czasu coraz mniej za niecale 1,5 miecha syn mi sie rodzi :) Nie widzialem trego softu w akcji nigdy...

Edit: Zawswze mozna tez natywnie dostosowac fibra...
...bo byle menda dziś świruje producenta, dziś się to robi na sprzętach - kiedyś na patentach...


Wróć do „Software”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość