Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Arkusz i edytor z obsługą polskich znaków

Forum, na którym możemy pogadać o wszelakim oprogramowaniu na C64, grach, programach.
Wiadomość
Autor
r-tea
Posty: 3
Rejestracja: wt lis 06, 2018 12:00 am

Arkusz i edytor z obsługą polskich znaków

#1 Postautor: r-tea » wt lis 06, 2018 12:23 am

Witajcie.
Zna ktoś może jakieś narzędzia, jak w temacie, które posługują się polskimi znakami? Ale nie pod GEOSA.

kotrobot
Posty: 2235
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

Re: Arkusz i edytor z obsługą polskich znaków

#2 Postautor: kotrobot » śr lis 07, 2018 8:36 am

Było tego trochę.
Do głowy przychodzi mi np. KEBAB-ED Polonusa.
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

KB777
Posty: 250
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: Arkusz i edytor z obsługą polskich znaków

#3 Postautor: KB777 » pt lis 16, 2018 10:55 am

kotrobot pisze:Do głowy przychodzi mi np. KEBAB-ED Polonusa.


Scenowo poprawna odpowiedź ;)

Arkusze - ktoś tego używał na C64 ? Może w pierwszej połowie lat 80-tych.

Co do edytorów z polskimi znakami...

Możesz w Fontmasterze narysować sobie własne (zostaną załadowane do drukarki o ile umożliwia definiowanie własnych znaków), ale to edytor robiony pod igłówki, wydruk jest w trybie tekstowym, czyli o ile nie załadujesz własnych fontów to drukuje używając wbudowanych, jak masz 24-igłówkę to będzie to nawet jakoś wyglądać.
Druga opcja - Prinftox PL, drukuje A4 jako grafikę (640x800 bodajże ?). Taki DTP a'la GeoPublish, choć edycją przypominający raczej Tex'a.
No i jeszcze jest FETowo-BIWowy Edytor PL, spolszczony (chyba) Vizawrite. Z 1541-II kupioną w Baltonie wersję dyskietkową dostałem (jak się później okazało, chyba to była "własna inicjatywa" dystrybutora, bo p. Radziszewskiego kiedyś w BIWie o to spytałem), miała bardzo upierdliwą przypadłość - polskie znaki drukowała jako grafikę (więc np. jak się włączyło NLQ to te wstawki w grafice low-res wyglądały masakrycznie). A że miałem Star LC100Colour z wbudowaną Mazovią/Latin2 - wyprułem z kodu to badziewie i wstawiłem wysyłanie Latin2. Edytor PL na kartridżu już był OK.

/mało to scenowe.../
always @(posedge Clk)

r-tea
Posty: 3
Rejestracja: wt lis 06, 2018 12:00 am

Re: Arkusz i edytor z obsługą polskich znaków

#4 Postautor: r-tea » pn lis 19, 2018 11:52 pm

Podesłałbyś ten KEBAB Ed bądź link do niego?


Wróć do „Software”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości