Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Chęć kopiowania,lecz za mała bania...

Forum, na którym możemy pogadać o wszelakim oprogramowaniu na C64, grach, programach.
Wiadomość
Autor
szuman
Posty: 3
Rejestracja: pn sie 22, 2016 11:41 am

Chęć kopiowania,lecz za mała bania...

#1 Postautor: szuman » pn sie 22, 2016 12:01 pm

Witajcie.Właśnie małymi kroczkami dołączam do zacnego grona ludzi ze swym personal computer czyli z C 64.Otóż kupiłem podstawowy zestaw aby od razu grać a potem z innego źródła kilkanaście kaset z zajebiaszczymi grami które przypominają mi dzieciństwo :) Chciałbym całym swoim sercem skopiować wszystkie te taśmy na drugą kasetę.Naprawdę nie wiem jak to zrobić jakimś sposobem.Czy ktoś mógłby przedstawić po ludzku swoją metodę?Ja jestem laikiem w tej dziedzinie i jesli znalazlem na forum odp na moje pytanie to jest to dla mnie nie zrozumiale i napisane byle jak.Proszę pomóżcie.
Kopie kaset chciałbym zachować dla siebie,aby miec pewnosc co do moich ulubionych gier.

szuman
Posty: 3
Rejestracja: pn sie 22, 2016 11:41 am

Re: Chęć kopiowania,lecz za mała bania...

#2 Postautor: szuman » pn sie 22, 2016 5:14 pm

Jak to jest z tymi kasetami do nagrywania,one musza byc czyste czy moga byc stare z nagranymi juz grami i tylko wystarczy ponownie nagrac cos nowego?

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1152
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#3 Postautor: Nitro » pn sie 22, 2016 8:21 pm

Jeszcze pytanie czy używasz turbo?
Ogólnie najprościej byłoby przegrać kasetę tak jak się przegrywa zwyczajne kasety audio.
Druga opcja to PC, zrzucamy audio przez wejście liniowe w karcie, a potem nagrywamy z powrotem.
Trzecia opcja to kopiowanie gier pojedynczo, ładujesz grę i potem bodajże
SAVE "GRA",1,1
[ZAPISZ "GRA",na kasetę,jest to kod maszynowy]
W przypadku turbo różnie się to może zachować, na black boxie chyba odpalał się turbo saver bez niczego i gra w minutę/dwie była nagrana, domyślne procedury to będzie minut 20, szkoda zachodu.

Kasety muszą nie być zabezpieczone przed zapisem - na górze są 'ząbki'.

szuman
Posty: 3
Rejestracja: pn sie 22, 2016 11:41 am

#4 Postautor: szuman » pn sie 22, 2016 9:10 pm

Używam turbo.Cartridge to PLUS.Udało mi się zapisać grę twoim trzecim sposobem lecz z innymi komendami.W koncu jak z tymi taśmami,muszą być czyste czy ze starych trzeba poprzednią zawartość usunąć czy od razu mozna zapisywac?A powiedz jak jest z tym przegrywaniem magnetofonem z dwoma kieszeniami?

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1152
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#5 Postautor: Nitro » wt sie 23, 2016 9:19 am

Nie, nie trzeba nic usuwać :) Choć ogólnie ja bym kupił nowe wysokiej jakości kasety i na tym nagrywał.

Przegrywania nigdy fizycznie nie praktykowałem ale wydaje się logiczna opcją.

A ogólnie to zainteresuj się tym:
http://wav-prg.sourceforge.net/
PC+magnetofon z REC i nagrasz sobie dowolną grę z internetu.

Awatar użytkownika
Hornet
Posty: 135
Rejestracja: wt paź 06, 2009 10:31 am
Grupa: Agony Design

#6 Postautor: Hornet » śr sie 31, 2016 7:35 pm

Z własnego doświadczenia (oopsss...jakieś 26 lat..) raczej nie kupuj wysokiej klasy taśm jak radzi Nitro. Podejrzewam,że chodzi mu o Cr....Celowałbym w FE i to takie C-60

Pozdrawiam
Oczko się urwało! Temu misiu!


Wróć do „Software”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości