Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

VICE - problem z uruchomieniem builda pod Action Replay

Forum, na którym możemy pogadać o wszelakim oprogramowaniu na C64, grach, programach.
Wiadomość
Autor
splatterpunk
Posty: 1440
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

VICE - problem z uruchomieniem builda pod Action Replay

#1 Postautor: splatterpunk » czw paź 09, 2014 12:44 pm

Mam taki oto problem.

Piszę sobie program w assemblerze crossowo - program ma wrzucone
kilka bajtów od adresu $0801 które reprezentują linię SYS w basicu (np 10 SYS 4096)
żeby po zrobieniu builda i uruchomieniu go pod VICE od razu wystartował.
I teraz tak: jeśli w VICE nie mam zmontowanego carta to wszystko jest OK, odpala od razu.
Ale jeśli zmontuję sobie np Action Replay 6, zapiszę ustawienia Vice itd.
to po zrobieniu builda i uruchomieniu z automatu VICE mam oczywiście
menu Actiona - naciskam więc F7 żeby mieć monitor i fastload no i nic,
na polecenie "Run" miga tylko kursor. Sprawdzam pod monitorem i okazuje się,
że w komórkach $0801 i $0802 są wartości zerowe (?)
i dlatego nie ma SYSa i za każdym razem muszę wchodzić
do monitora i odpalać przez .G1000 ...

Moje pytanie brzmi: Dlaczego w $0801 i $0802 pojawiają się zera?

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1152
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#2 Postautor: Nitro » pt paź 10, 2014 9:35 am

Nie używam Actiona więc nie mogę pomóc, ale powiem jedną rzecz: zrezygnuj z monitora Actiona i naucz się monitora Vice'a, ma o wiele większe możliwości, np breakpointy i watchpointy czy też ładowanie pamięci z dysku twardego.

Awatar użytkownika
skull
Posty: 750
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#3 Postautor: skull » pt paź 10, 2014 1:15 pm

pewnie dlatego że cart robi reset na początku
Bo pecet to zwykły banan...

DJ Gruby

#4 Postautor: DJ Gruby » pt paź 10, 2014 6:26 pm

U mnie działa.

splatterpunk
Posty: 1440
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#5 Postautor: splatterpunk » sob paź 11, 2014 4:20 pm

Już wiem co jest grane.

W związku z innym tematem (wyłączanie się trybu True Drive Emulation)
miałem ustawione >PRG autostart mode< na "Inject to RAM".
Przestawiłem na ustawienie defaultowe "Virtual FS" i teraz działa
wszystko OK (tyle, że znowu będzie problem z wyłączaniem TDE).

splatterpunk
Posty: 1440
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#6 Postautor: splatterpunk » sob paź 11, 2014 4:22 pm

Nitro pisze:Nie używam Actiona więc nie mogę pomóc, ale powiem jedną rzecz: zrezygnuj z monitora Actiona i naucz się monitora Vice'a, ma o wiele większe możliwości, np breakpointy i watchpointy czy też ładowanie pamięci z dysku twardego.


No dobra, OK. Jest jakiś manual, spis instrukcji do tego monitora VICEowego?

823
Posty: 18
Rejestracja: wt lut 07, 2012 5:32 pm

#7 Postautor: 823 » sob paź 11, 2014 7:49 pm


splatterpunk
Posty: 1440
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#8 Postautor: splatterpunk » sob paź 11, 2014 8:14 pm

Super. Dzięki!


Wróć do „Software”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości