Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

VICE : True drive emulation

Forum, na którym możemy pogadać o wszelakim oprogramowaniu na C64, grach, programach.
Wiadomość
Autor
splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

VICE : True drive emulation

#1 Postautor: splatterpunk » pn wrz 29, 2014 7:08 pm

W Vice notorycznie wyłącza mi się opcja True drive emulation.

Ktoś wie dlaczego?

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3639
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#2 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » pn wrz 29, 2014 7:16 pm

Za duzo masełka? :)
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#3 Postautor: splatterpunk » pn wrz 29, 2014 7:55 pm

Seba, powiedz coś z sensem. Np dlaczego wyłącza mi się True Drive...

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#4 Postautor: splatterpunk » pn wrz 29, 2014 7:57 pm

Nitro, ktoś? Heeelp :)

kotrobot
Posty: 2202
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#5 Postautor: kotrobot » pn wrz 29, 2014 8:11 pm

Ustawiasz wszystko jak chcesz i w SETTINGS zapisujesz ustawienia na sztywno.
Może w Windows musisz mieć prawa admina.
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

carrion
Posty: 1568
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#6 Postautor: carrion » pn wrz 29, 2014 9:06 pm

u mnie też się tak dzieje... niezależnie od tego jak i kiedy mam zapisane settingsy, jedyne co zaobserwowałem to to, że zaczyna się tak dziać jak zrobię drag-and-drop pliku .prg... po tym true drive emulation się wyłącza. i to na logikę nawet ma sens, ale wkurza....
(mac os x)
retronavigator.com

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#7 Postautor: splatterpunk » pn wrz 29, 2014 9:46 pm

Dokładnie tak, już wiem o co chodzi.

Mam zapisane w ustawieniach na True drive emulation, zasejwowane.
Wyłączam i włączam ponownie Vice. Ustawienia są.
Ładuję plik D64, jest OK. Potem ładuję jakieś PRG i ustawienie
True drive emulation znika. Po restarcie Vice'a nie mam ustawienia
bo jest włączona opcja "Save settings on exit" a że po podaniu PRG
ustawienie True drive emulation wyłączyło się to i w ten sposób
zostało zapisane na wyjściu z aplikacji... Ehh.

Niewiem, ale nie podoba mi się to :/

823
Posty: 18
Rejestracja: wt lut 07, 2012 5:32 pm

#8 Postautor: 823 » pn wrz 29, 2014 11:03 pm

"Winowajcą" jest zapewne tryb autostartu prg. Z tego co zaobserwowałem, to x64 wyłączy tde kiedy jest on ustawiony na "wirtualny sytem plików".
Mozna to wyłączyć przestawiając ten tryb na "inject to ram" lub odchaczając "włącz tde przy starcie" (odpowiednik opcji '-autostart-handle-tde' w cli ?).

kotrobot
Posty: 2202
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#9 Postautor: kotrobot » wt wrz 30, 2014 7:48 am

Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#10 Postautor: splatterpunk » wt wrz 30, 2014 11:34 am

Tak, wpis Jailbirda.
Tylko, że u mnie solucja z odhaczeniem opcji Handle TDE on autostart nic nie zmienia.. :/

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#11 Postautor: splatterpunk » wt wrz 30, 2014 11:37 am

823 pisze:"Winowajcą" jest zapewne tryb autostartu prg. Z tego co zaobserwowałem, to x64 wyłączy tde kiedy jest on ustawiony na "wirtualny sytem plików".
Mozna to wyłączyć przestawiając ten tryb na "inject to ram" lub odchaczając "włącz tde przy starcie" (odpowiednik opcji '-autostart-handle-tde' w cli ?).

W jaki sposób przestawić tryb autostartu prg na "inject to ram"?

Tak jak pisałem wcześniej u mnie odhaczenie "włącz tde przy starcie"
nie wprowadza nowej jakości.

kotrobot
Posty: 2202
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#12 Postautor: kotrobot » wt wrz 30, 2014 1:47 pm

http://vice.pokefinder.org/

Sprawdź ostatniego builda, może coś poprawili.
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

823
Posty: 18
Rejestracja: wt lut 07, 2012 5:32 pm

#13 Postautor: 823 » wt wrz 30, 2014 4:04 pm

W jaki sposób przestawić tryb autostartu prg na "inject to ram"?

Tak jak pisałem wcześniej u mnie odhaczenie "włącz tde przy starcie"
nie wprowadza nowej jakości.


1) ja mam to w file>autostart settings>prg autostart mode>inject to ram, ale chyba mozna tez z linii polecen -autostartprgmode 1 (?).
2) u mnie dziala tzn tde po wgraniu prg pozostaje włączone dla 'prg autostart mode'='virtual fs' kiedy 'handle tde on autostart' jest odhaczone.
wersja vice svn 28294 gtk3.

823
Posty: 18
Rejestracja: wt lut 07, 2012 5:32 pm

#14 Postautor: 823 » wt wrz 30, 2014 5:55 pm

jeszcze info z loga svn

Kod: Zaznacz cały

r28253 | gpz | 2014-08-19 18:43:41 +0100 (wto) | 1 linia

moved 'handle tde at autostart' into autostart dialog

Kod: Zaznacz cały

r27693 | gpz | 2013-08-08 13:08:57 +0100 (czw) | 1 linia

do not disable TDE on autostarting PRG when 'handle TDE at autostart' is enabled. patch by uffe jakobsen

ostatnie stabilne wydanie pochodzi z roku 2012 z tego co widzę? wtedy trop ze sprawdzeniem nowszego builda jest dobry.

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#15 Postautor: splatterpunk » śr paź 01, 2014 8:10 pm

kotrobot pisze:http://vice.pokefinder.org/

Sprawdź ostatniego builda, może coś poprawili.

Mam wrześniowego builda, nie sądze że coś się odmieni po instalacji październikowego.

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#16 Postautor: splatterpunk » śr paź 01, 2014 8:15 pm

823 pisze:
W jaki sposób przestawić tryb autostartu prg na "inject to ram"?

Tak jak pisałem wcześniej u mnie odhaczenie "włącz tde przy starcie"
nie wprowadza nowej jakości.


1) ja mam to w file>autostart settings>prg autostart mode>inject to ram, ale chyba mozna tez z linii polecen -autostartprgmode 1 (?).
2) u mnie dziala tzn tde po wgraniu prg pozostaje włączone dla 'prg autostart mode'='virtual fs' kiedy 'handle tde on autostart' jest odhaczone.
wersja vice svn 28294 gtk3.


OK. Zrobiłem tak: Settings>Autostart Settings>PRG autostart mode>Inject to RAM.

Działa, wszystko OK. THX! :)

823
Posty: 18
Rejestracja: wt lut 07, 2012 5:32 pm

#17 Postautor: 823 » czw paź 02, 2014 1:56 am

mnie to ciekawi dlaczego ten temat w ogóle wypłynął :) sam nigdy bym nie zauważył takiego zachowania tde, bo raz ze mam maniere notorycznego ubijania emu (wygodniej mi wcisnąc alt-q niz uzyc myszki), a dwa ze wersja svn buduje mi sie automatycznie przy aktualizacji systemu.

chodzi wyłącznie o wygodę użytkowania vice?

druga rzecz to tandem opcji 'handle tde'+start z 'virtual fs' wydaje się nie mieć logicznego zastosowania. vfs z defiicji ma nie emulować stacji więc dlaczego jej od niego wymagać? z drugiej strony, skoro jednak potrzebujemy tde, to wystarczy po prostu używać 'inject to ram', ustawień tde w ogóle nie tykać, w ostateczności zaimplementować opcję typu 'reset drives on prg autostart' dla tych jednoplikówek które jednak tej stacji do czegoś używają (hs save, jakies beaty z bumpera, liczenie czegoś?) i gitara.
tak ze powiedzenie 'ja tu widzę niezły burdel' nie traci tutaj sensu bezapelacyjnie.

823
Posty: 18
Rejestracja: wt lut 07, 2012 5:32 pm

#18 Postautor: 823 » pt paź 03, 2014 4:56 am

znalazłem że można emulować normalny zestaw c64+stacja plus uzyskać reset podczas prg inject zamiast używać tego dziwnego vfs-ale-może-jednak-tde rozwiązania. trzeba użyć opcji -iecreset. nie da się włączyć tego w gui gtk3 a przynajmniej u mnie nie ma tej opcji w gui.


Wróć do „Software”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości