Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Czy c64scene pl to zbiornik.pl

Masz jakieś uwagi co do działania forum, przedstaw je tutaj.
Wiadomość
Autor
k.

#21 Postautor: k. » sob mar 13, 2010 8:11 pm

Nitro wybraniec sprzedaje swoje rozwiązania hardwarowe na allegro i nabija się z forumowiczów. Obejrzyj sobie jego komp który sprzedaje na allegro.
Dałeś się nabrać :)

k.

#22 Postautor: k. » sob mar 13, 2010 8:30 pm

Jacek31:
Kisiel to że gostek sprzedaje modowane części na alegrosiku nie znaczy że sam je robi i od razu się na wszystkim zna.


ale jak udziela rad jak naprawić sprzęt, sprzedaje zmodowany sprzęt na allegrosiku to znaczy że się nabija :)

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1227
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#23 Postautor: Nitro » sob mar 13, 2010 9:00 pm

kisiel: Rozumiem, że twój stosunek do wszelakiej komercji poza sprzedawaniem 100% własnych produktów jest negatywny ale nie wszyscy muszą go podzielać... Ktoś w jakiś sposób włożył troche wysiłku w coś i chce to sprzedać - rynek pokazuje czy jest na to popyt, choć także nie jestem entuzjastą takich praktyk ale nie okazuje nietolerancji.

k.

#24 Postautor: k. » sob mar 13, 2010 9:13 pm

Człowieku Ty naprawdę nie rozumiesz? Obejrzyj jego sprzęt wykonany w technologi SMT a potem się wymądrzaj. Znasz się na tym? To się nie wypowiadaj. Nie jestem Tobą i nie działam jak ty. Sebaloz jakby zadał pytanie co to jest "FLI" to byś zrozumiał co napisałem?
Wała sobie robi z Ciebie i z innych.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3654
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#25 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » sob mar 13, 2010 9:52 pm

z tego co widzialem mody olo nie sa zbyt skomplikowane, latwo zmontowac cos z ogolnie dostepnego schematu, ale trudniej zaprojektowac cos samemu wiec nie dziwi mnie pytanie dotyczace projektu Mr.Fiza.

natomiast ja rysuje tylko w hiresie i multi, kiedys drazlace, ale w czystym fli nigdy nic nie narysowalem, jest do tego w ogole jakis wygodny edytor? :)
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1227
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#26 Postautor: Nitro » sob mar 13, 2010 9:56 pm

Rzeczywiście co do elektroniki, to jestem ignorantem - przyznaje, może powinieneś sklarować jakoś jasno swoje zarzuty, wg. Ciebie 11111olo chce wyciągnąć od nas jakieś tajemnice firmowe a potem masowo to sprzedawać na żądny takowych zabawek rynek czy też po prostu jest elektronicznym specem, który przychodzi tutaj tylko się nabijać z ludzi??
Ten montaż SMT świadczy, że ma on dostęp do w miarę zaawansowanej technologi, ale to nie wyklucza niewiedzy w zakresie komodorka, choć jakbym ja był elektronikiem, to pewnie znałbym się ogólnie na tym wszystkim i potrafił poskładać to wszystko w całość..

k.

#27 Postautor: k. » sob mar 13, 2010 9:58 pm

No cóż to tylko moja opinia, i paru ludzi którzy mieli z tym indywiduum kontakt wcześniej. Nie mogę zgadnąć co ma chłop w głowie ale w technologi SMT nie produkuje jeszcze Raf, mnie to wychodzi średnio, oryginalny projekt został przez olo zmieniony (tak się chwalił). Sebaloz naprawdę jestem pełen podziwu, że wiesz jak się lutuje znaczki pocztowe, bo ja nic nie wiem na temat pixlowania.
PS. Trollowanie moze być inteligentne i głupie. Nitro jakby pisał bzdury z SQLa bill gates to byś się zastanawiał tak jak ja po co on to robi.

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#28 Postautor: Raf » sob mar 13, 2010 11:31 pm

Nitro pisze:Rzeczywiście co do elektroniki, to jestem ignorantem - przyznaje, może powinieneś sklarować jakoś jasno swoje zarzuty, wg. Ciebie 11111olo chce wyciągnąć od nas jakieś tajemnice firmowe a potem masowo to sprzedawać na żądny takowych zabawek rynek czy też po prostu jest elektronicznym specem, który przychodzi tutaj tylko się nabijać z ludzi??
Ten montaż SMT świadczy, że ma on dostęp do w miarę zaawansowanej technologi, ale to nie wyklucza niewiedzy w zakresie komodorka, choć jakbym ja był elektronikiem, to pewnie znałbym się ogólnie na tym wszystkim i potrafił poskładać to wszystko w całość..


SMD to ja robie kolba na atmedze w obudowie tqfp64 raster .8mm, wiec nie trzeba do tego zadnej hardkorowej technologii.

http://www.olimex.com/dev/avr-h128.html - tutaj odniesienie do powyzszego.

no i takiego ft232 jak po prawej:
http://electronics-diy.com/schematics/697/image008.jpg
tez dalem rade okielznac kolba i dziala.

hot air to obecnie koszt ponizej 500zl, gorzej z cudami typu BGA - piece do wygrzewania i inne smuty...

natoamiast co do projektow - moim zdaniem Olo idzie w wyciaganie projektow celem odsprzedazy np w modowanych przez niego c64. Jego wiedza jest plytka, ale zgrywa specjaliste, glownie pewnoscia siebie... a jak ktos sie nie zna w ogole, to go ma i tyle w temacie ;) (uparte stosowanie uC zamiast logik programowalnych na przyklad...)
pytania o projekty Fiza zaczely sie zapewne po przegladnieciu zdjec komciow ktore modowalem (pokazywalem Olo co montowalem kilka lat temu). Temat o +60 pokazuje rowniez, ze Olo nie widzi (nie wie) jak dziala demux i/lub w konsenkwencji dekoder adresow, ale to nie przeszkadza budowac urzadzen bez chwili zastanowienia jak dzialaja ;)

k.

#29 Postautor: k. » sob mar 13, 2010 11:37 pm

raf nie wiedziałem że już przeskoczyłeś, z drugiej strony i tak pewnie parę osób zrozumiało o co kaman co napisałeś.

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#30 Postautor: Jacek31 » ndz mar 14, 2010 10:51 am

No nie wiem dla mnie temat pan Olo111 to żaden problem, szczególnie jeżeli buduje się coś na sugerowanych przez niego mikroprocesorach czy nawet PLD. Choć to też takie zaciąganie trochę ludzi na manowce bo Olo dobrze zdaje sobie sprawę że na zwykłych TTL-ach czy CMOS-ach płytkę da rade ukrzesać sobie każdy średnio zaawansowany, a na uP już niekoniecznie, szczególnie 51' bo trzeba mieć programator równoległy (pomijając tam parę modeli ATMELA na SPI).
Ale jak ustawiasz w układzie Bit Look to po problemie, nikt już nie odczyta z urządzenia softu czy konfiguracji aby je kopiować.
Natomiast zgadzam się ze stwierdzeniem Seby że nie trzeba się szczegółowo znać na elektronice aby montować gotowce, wystarczy mieć do tego tylko podstawowa wiedzę i umiejętności z zakresu lutownicy i techniki. Zważywszy że w internecie schematów ci dostatek.
Natomiast o co chodzi moim przynajmniej zdaniem koledze OLO111. Otóż pewnie poszukuje metod zmniejszania kosztów i pracy przy modowaniu, aby więcej wyciągać, a jednym ze sposobów jest umieszczanie kilku układów na jednym PCB i pewne przeróbki, aby jak najmniej kopać w oryginalnej płycie (możliwość uszkodzenia).
Ogólnie reasumując. Lepiej by wyglądało i zdrowsze było gdyby OLO powiedział wprost że poszukuje ludzi chętnych do pomocy przy optymalizacji pewnych rozwiązań związanych z modowaniem C64, niż bawił się w takie niejasne podchody, które jednak tworzą taką dziwną sytuacje.
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

Awatar użytkownika
leming
Posty: 532
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 10:15 am
Grupa: Onslaught, Fatum

#31 Postautor: leming » ndz mar 14, 2010 12:04 pm

jaki olo? kto to olo? w jakiej byl grupie?
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1227
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#32 Postautor: Nitro » ndz mar 14, 2010 12:04 pm

Trzeba było tak od razu mówić, a nie mieć pretensje do ogółu nowych userów postujących w dziale hardware. Używając scenowego języka można by nazwać taką sytuację leecherstwem.
Tylko pytanie co tu zrobić, zaraz ktoś krzyknie zbanować.. Chamskie i zero skuteczności.
Myślę, że najlepszą opcją będzie oddanie wolnej ręki userom, kto chce niech się udziela w jego tematach, kto nie chce, niech je zignoruje - proste.

k.

#33 Postautor: k. » ndz mar 14, 2010 12:26 pm

nitro z drugiej strony Ty jesteś gate-keeper w Twoim interesie jest aby nowi nie słuchali porad/opinii olo(+klony), jak już koniecznie chcesz mieć forum otwarte. Do moderatora należy utrzymanie poziomu forum. Dajesz bana kto narusza jakiś punkt regulaminu i tyle. Jakbyś mógł sprawdź czy nie nastąpił atak klonów.

k.

#34 Postautor: k. » ndz mar 14, 2010 1:51 pm

"Co do znajomości elektroniki. Od kwietnia 2008 roku współpracuje z redakcją EdW jako korektor i zapewne co bystrzejszy czytelnik tego miesięcznika zauważył że w praktycznie KAŻDYM miesiącu nie stwierdzono błędów. Nie wiem co o tym sądzicie ale jakąś wiedzę na temat elektroniki muszę mieć skoro wyłapuje praktycznie WSZYSTKIE błędy."
W cudzych projektach wyłapujesz wszystkie błędy, w swoich nie widzisz najprostszych. Robisz kolejnego oftopa do oftopa.
Proponuje, narysuj schemat potem przesiądź się na drugą stronę stołu i zkorektuj go najlepiej jak potrafisz.Będziesz miał działający układ bez błędów i mniej plugawych odpowiedzi na forum.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1227
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#35 Postautor: Nitro » ndz mar 14, 2010 6:19 pm

nitro z drugiej strony Ty jesteś gate-keeper w Twoim interesie jest aby nowi nie słuchali porad/opinii olo(+klony), jak już koniecznie chcesz mieć forum otwarte. Do moderatora należy utrzymanie poziomu forum. Dajesz bana kto narusza jakiś punkt regulaminu i tyle. Jakbyś mógł sprawdź czy nie nastąpił atak klonów.

Nowi nie walą drzwiami i oknami, regulaminu na forum nie ma no i działalność 11111olo'a pod nic nie podpada, ot. średnio moralne zachowanie, myślę, że naprawdę jedynym sensownym rozwiązaniem jest zostawienie wolnej ręki userom - vide Jacek31, chciał, zbił jego układ, przetestował, proszę bardzo, mamy działający schemat przełącznika cartów.
Ban nic nie daje, bo IP można zmienić dziecinnie prosto nie mówiąc o zmiennym IP.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3654
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#36 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » ndz mar 14, 2010 7:12 pm

Olo, moglbys takiego zmodyfikowanego C64 z MMC2IEC, ufundowac jako nagrode w jakims konkursie na Silesia Party.
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3654
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#37 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » ndz mar 14, 2010 7:28 pm

Ja juz mam zmodyfikowanego C64 przez Centraxa. O terminie Silesia Party dowiesz na forum jak zostanie ustalona data. Mozesz zadeklarowac ze zwyciezca jakiegos konkursu bedzie mogl dac Tobie swojego C64 do bezplatnej modyfikacji.
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

comankh
Posty: 1208
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#38 Postautor: comankh » wt mar 16, 2010 2:06 pm

11111olo pisze:Planuję umieszczeniu komodorka w obudowie ATX z dwoma stacjami 1541, MMC2IEC i innymi rzeczami. Ne jest to jakaś super nowość jednak CAŁE sterowanie odbywało by się przez klawiaturę do PC i wybór różnych funkcji jak choćby czy włączyć stację 8 czy 9 odbywał by się z klawiatury, jak i ich włączanie i wyłączanie (ciągle nie muszą pracować). Do tego kilka cartridge'ów na stałe itd. Jedynie wyświetlacz 4*20 informował by o tym co zostało wybrane i ewentualnie komunikat na ekranie. Da się to zrobić TYLKO z użyciem mikrokontrolera bez setek scalaków.


alepoco.

k.

#39 Postautor: k. » wt mar 16, 2010 11:29 pm

zrób i pokaż jak działa. pierdoleniem dzieci wykarmisz w pornolach pracując... jak to mawiał ferdek.

comankh
Posty: 1208
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#40 Postautor: comankh » śr mar 17, 2010 12:00 am

11111olo pisze:Z uwagi na ogromne gabaryty obudowy PC, mocnego zasilacza ATX i dowolności montażu bebechów. Czy podać dalsze powody ;)


rozumiem ze ośmiocalowe floppy ci potrzebne.


Wróć do „Sprawy forum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości