Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Program do przeglądania obrazków z C64

Szukasz drobnej pomocy przy kodowaniu, albo chcesz przedstawić światu swoją gotową lub w trakcie realizacji produkcję? To właściwy dział.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
isildur
Posty: 201
Rejestracja: śr paź 26, 2011 3:04 pm
Grupa: Samar

Re: Program do przeglądania obrazków z C64

#41 Postautor: isildur » pt cze 22, 2018 10:41 am

Trochę obrazków wrzuciłem, kilka jest skopanych (.art - nie mam pojęcia czemu), ale widzę, że chyba jakoś automatem jedziesz, bo progress jest ogromny :)

Prawdziwy
Posty: 26
Rejestracja: pt maja 25, 2018 5:29 pm

Re: Program do przeglądania obrazków z C64

#42 Postautor: Prawdziwy » pt cze 22, 2018 1:11 pm

isildur pisze:Trochę obrazków wrzuciłem, kilka jest skopanych (.art - nie mam pojęcia czemu), ale widzę, że chyba jakoś automatem jedziesz, bo progress jest ogromny :)

Faktycznie kilka automatów napisałem :D
W kategorii "Other" jest trochę obrazków rzadkich typów (np. "Advanced FLI"), ale ponad 90% to obrazki nieznanego typu i próbuję napisać automat, który by zgadł typ na podstawie screenshota. Np. ten:
https://csdb.dk/release/?id=43741
wygląda jak Multicolor.

Obrazków to wrzuciłeś ponad 30! Dzięki!
Tutaj zrobiłem stronę, na której widać wrzucone przez Ciebie pliki:
http://tomseditor.com/gallery/_isildur

Faktycznie kilka jest skopanych. Czy te skopane otwierają się w jakimkolwiek programie? Może po prostu źle się zgrały?
Na przykładzie tego:
http://tomseditor.com/gallery/i/9001
W edytorze heksów jest dużo serii wyzerowanych bajtów:
Obrazek

Awatar użytkownika
isildur
Posty: 201
Rejestracja: śr paź 26, 2011 3:04 pm
Grupa: Samar

Re: Program do przeglądania obrazków z C64

#43 Postautor: isildur » pt cze 22, 2018 2:44 pm

Prawdziwy pisze:próbuję napisać automat, który by zgadł typ na podstawie screenshota. Np. ten:
https://csdb.dk/release/?id=43741
wygląda jak Multicolor.

Tak to zwykłe .kla, tylko zapisane na taśmie .t64 - odpalasz DirMaster na PC i w nim wyciągasz PRG z .t64.

Mój ogólny workaround na ripowanie obrazków:
1. odpalam prg/d64 w C64Debugger
2. wchodzę w widok CTRL+SH+F6 (ew. F5) - tu już widzisz, czy są użyte np. sprajty.
3. w zależności od trybu jaki jest ustawiony przy obrazku po "CTRL+SH+E" Debugger wyeksportuje Ci .art lub .kla, a jeśli czasami ktoś sobie użył sprajtów, to one też zostaną wyeksportowane jako osobne pliki każdy.
"CTRL+SH+P" robi eksport ekranu do PNG (oraz wszystkich sprajtów - każdy do osobnego png)
Myślę też o jakimś skrypcie w AutoHotkey do tego, ale koder ze mnie marny, więc pewnie nic z tego nie będzie.

Prawdziwy pisze:Faktycznie kilka jest skopanych. Czy te skopane otwierają się w jakimkolwiek programie? Może po prostu źle się zgrały?


Tu może być wina ActionReplay, bo czasami się gryzie z C64Debuggerem, ew. w tych obrazkach był użyty jakiś podrasowany hires, bo tylko w .art takie krzaki występują lub jest jakiś błąd przy eksporcie, pogadam ze Slajerkiem.

edit: dobra już wiem, te skopane to AFLI ;)

Prawdziwy
Posty: 26
Rejestracja: pt maja 25, 2018 5:29 pm

Re: Program do przeglądania obrazków z C64

#44 Postautor: Prawdziwy » pt cze 22, 2018 4:23 pm

isildur pisze:Tak to zwykłe .kla, tylko zapisane na taśmie .t64 - odpalasz DirMaster na PC i w nim wyciągasz PRG z .t64.

Ten programik znam. Nawet parę razy udało mu się wyciągnąć plik .KLA z .D64. Zazwyczaj tylko .PRG. Szkoda, że nie można z linii poleceń go używać. Wtedy by dało radę powyciagać wszystko do .PRG automatycznie.

isildur pisze:Mój ogólny workaround na ripowanie obrazków:
1. odpalam prg/d64 w C64Debugger
2. wchodzę w widok CTRL+SH+F6 (ew. F5) - tu już widzisz, czy są użyte np. sprajty.
3. w zależności od trybu jaki jest ustawiony przy obrazku po "CTRL+SH+E" Debugger wyeksportuje Ci .art lub .kla, a jeśli czasami ktoś sobie użył sprajtów, to one też zostaną wyeksportowane jako osobne pliki każdy.
"CTRL+SH+P" robi eksport ekranu do PNG (oraz wszystkich sprajtów - każdy do osobnego png)
Myślę też o jakimś skrypcie w AutoHotkey do tego, ale koder ze mnie marny, więc pewnie nic z tego nie będzie.

Prawdziwy pisze:Faktycznie kilka jest skopanych. Czy te skopane otwierają się w jakimkolwiek programie? Może po prostu źle się zgrały?


Tu może być wina ActionReplay, bo czasami się gryzie z C64Debuggerem, ew. w tych obrazkach był użyty jakiś podrasowany hires, bo tylko w .art takie krzaki występują lub jest jakiś błąd przy eksporcie, pogadam ze Slajerkiem.

edit: dobra już wiem, te skopane to AFLI ;)


C64Debugger nie znałem. Brzmi ciekawie. Zacząłem pisać swojego własnego rippera na podstawie dumpów z VICE, ale mam problem z formatem .PET o czym pisałem tutaj:
viewtopic.php?f=4&t=2570

Twój sposób jest całkiem niezły!

Awatar użytkownika
isildur
Posty: 201
Rejestracja: śr paź 26, 2011 3:04 pm
Grupa: Samar

Re: Program do przeglądania obrazków z C64

#45 Postautor: isildur » pt cze 22, 2018 6:36 pm

C64Debugger też zapisuje snapshoty, będziesz miał wkrótce okazję z autorem dokładniej o tym pogadać, co gdzie w pliku się zapisuje ;)

Jest jeszcze taka opcja, że zapisujesz png z ekranem i wrzucasz np. do Pixcen'a i w nim zapisujesz art/kla.


Wróć do „Programowanie & Produkcje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości