Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

detekcja sida

Szukasz drobnej pomocy przy kodowaniu, albo chcesz przedstawić światu swoją gotową lub w trakcie realizacji produkcję? To właściwy dział.
Wiadomość
Autor
mono
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 03, 2008 6:52 pm

detekcja sida

#1 Postautor: mono » śr sie 06, 2014 5:22 pm

Czy jest jakaś metoda wykrywania SIDa (np. drugiego SIDa na pokładzie)?

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3601
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#2 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » czw sie 07, 2014 4:14 am

Gdyby byla taka metoda to w programach do odtwarzania sidow nikt by nie pytal pod jakim adresem jest wpiety drugi sid. W samych plikach sid tez sie podaje adres drugiego sida, zwykle $d500 ale czasami jest to $de00 lub $df00.

Skoro mozna sprawdzic czy jako pierwszy sid jest wsadzony nowy czy stary sid to pewnie mozna jakos sprawdzic rowniez model drugiego sida.
http://csdb.dk/forums/index.php?roomid= ... allposts=1

Zreszta juz jest edytor do robienia muzyki na 3 sidy :)
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

mono
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 03, 2008 6:52 pm

#3 Postautor: mono » czw sie 07, 2014 9:31 am

Dzięki Sebaloz. Obadam temat i poeksperymentujemy.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1212
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#4 Postautor: Nitro » czw sie 07, 2014 3:52 pm

http://codebase64.org/doku.php?id=base:detecting_sid_type_-_safe_method
Model drugiego SIDa sprawdzamy po prostu pisząc pod jego adres.

mono
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 03, 2008 6:52 pm

#5 Postautor: mono » pt sie 08, 2014 9:41 am

Dzięki Nitro. Tak właśnie postąpiłem i patrzę co się dzieje. Co mam, to jeszcze artykuł w Hacking#20.

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 403
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

Re: detekcja sida

#6 Postautor: wegi » sob sie 09, 2014 12:06 pm

mono pisze:Czy jest jakaś metoda wykrywania SIDa (np. drugiego SIDa na pokładzie)?


Otworzyć C64 i przeczytać napisy na scalakach :D

mono
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 03, 2008 6:52 pm

Re: detekcja sida

#7 Postautor: mono » sob sie 09, 2014 2:23 pm

Haha. Problem w tym, że to nie w C64 :) Ja atarowiec jestem... :P Z dziada pradziada.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1212
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#8 Postautor: Nitro » ndz sie 10, 2014 11:12 am

Yay, SID w Atari, wspaniały news, czekam z niecierpliwością na newsy o rozwiązaniu :)
P.S. To kiedy AY-3-8910? :)

mono
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 03, 2008 6:52 pm

#9 Postautor: mono » pn sie 11, 2014 12:02 pm

Info o SID wkrótce będzie, póki co jest wątek o SlightSID na aa: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=9322 .
AY już jest: https://www.youtube.com/watch?v=gffYMZo ... e=youtu.be . Karcioszka nazywa się Evie a wątek na portalu dla alkoholików jest tu: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=12174
Evie też ma SIDa, ale całkowicie emulowanego - SlightSID ma żywe chipy.

ted
Posty: 1
Rejestracja: ndz sie 17, 2014 12:21 pm

#10 Postautor: ted » ndz sie 17, 2014 11:55 pm

reasumując: wybebeszanie c64 z sida, żeby na atari posłuchać muzyki z c64.

comankh
Posty: 1187
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#11 Postautor: comankh » pn sie 18, 2014 1:04 pm

dramatyzujesz. bardzo fajny cart.

mono
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 03, 2008 6:52 pm

SIDari

#12 Postautor: mono » śr wrz 10, 2014 10:43 am

Heh. Ale wysyp: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=12497. Kolejny SID podłączony do Atari.


Wróć do „Programowanie & Produkcje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość