Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

monitor i debuggowanie...

Szukasz drobnej pomocy przy kodowaniu, albo chcesz przedstawić światu swoją gotową lub w trakcie realizacji produkcję? To właściwy dział.
Wiadomość
Autor
andrzejsliwa
Posty: 4
Rejestracja: ndz mar 27, 2011 3:57 pm
Kontaktowanie:

monitor i debuggowanie...

#1 Postautor: andrzejsliwa » pt gru 27, 2013 9:06 pm

Hej,

orientuje się może jak za pomocą monitora z RetroReplay ustawiac breakpointy i debuggowac kod?

znalazlem dokumentacje tutaj: http://ar.c64.org/wiki/CyberpunX_Replay ... Appendix_C

jest tam napisane ze breakpointy dzialaja tylko w trybie freeze monitora
wiec pewnie muszę znaleść informacje jak nacisnąć przycisk freeze na cartcie pod VICE'm? (ktos sie orientuje jak?)

mozecie podzielic się warsztatem? tzn jak debuggujecie/tracujecie kod? rozwiązujecie problemy?

kotrobot
Posty: 2147
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#2 Postautor: kotrobot » pt gru 27, 2013 9:26 pm

Freezuje się chyba Alt+Z, jeżeli dobrze pamiętam.
Nie mogę teraz potwierdzić.
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1182
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#3 Postautor: Nitro » pt gru 27, 2013 9:38 pm

Hmm, a dlaczego nie monitor VICE? Ma o wiele szersze możliwości - wyświetla dużo tekstu, obsługuje labele, jest szybki, pozwala zrzucać/ładować pamięć z dysku, finalnie zapewnia komfortowe breakpointy oraz tracepointy.
Dokumentacja tutaj:
http://www.viceteam.org/vice_9.html

andrzejsliwa
Posty: 4
Rejestracja: ndz mar 27, 2011 3:57 pm
Kontaktowanie:

#4 Postautor: andrzejsliwa » pt gru 27, 2013 9:56 pm

Nitro pisze:Hmm, a dlaczego nie monitor VICE? Ma o wiele szersze możliwości - wyświetla dużo tekstu, obsługuje labele, jest szybki, pozwala zrzucać/ładować pamięć z dysku, finalnie zapewnia komfortowe breakpointy oraz tracepointy.
Dokumentacja tutaj:
http://www.viceteam.org/vice_9.html


to zależy... z jednej strony robię development na mac'u i testuje na vice
(kickass + make + vim, monitor vice podpinam na telnecie... bo domyslne kolory i czcionka monitora dobija)

z drugiej strony chce testować rownież na prawdziwym sprzęcie
(1541 Ultimate II z imagem carta RetroReplay).

w związku z tym nie chciałem się uzależniać od cross narzędzi... ale w sumie już jestem uzależniony bo używam kickass'a ;)

Thx Nitro za kierunek.

btw: nadal nie wiem jak zrobić catridge freeze na VICE pod mackiem (alt-z nie działa)

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1182
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#5 Postautor: Nitro » sob gru 28, 2013 12:35 pm

Imo jak nie jesteś crossbowem, to spokojnie możesz robić dev na emulatorach bez obaw, jedyny haczyk jaki mógłbym wskazać z moich doświadczeń to zbyt agresywne żyłowanie stacji - na emu się ładuje w 0.5s i po tym czasie robisz skok a w rzeczywistości na zjeżdżonych stacjach i dyskietkach będzie 0.6s i krach...
Do buildu i odpalania VICE'a od razu z etykietami używam takiej komendy:
java -jar kickass.jar %1 -showmem -vicesymbols -aom
C:\C64Dev\WinVICE-2.3-x64\x64.exe -moncommands %2 %3

%1 - ścieżka do zrodlo.asm
%2 - ścieżka do zrodlo.vs[labele generowane przez kickassa]
%3 - ścieżka do zrodlo.prg
W mon commands możesz sobie też dopisać rzecz jasna inne rzeczy niż labele, co pozwala na wiele arcyciekawych rzeczy.

kotrobot
Posty: 2147
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#6 Postautor: kotrobot » sob gru 28, 2013 1:20 pm

Na Win ALT+Z działa bez problemów.
Nie wiem jaka jest kombinacja na Maku.

Obrazek
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3550
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#7 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » sob gru 28, 2013 5:55 pm

A jest w ogole alt na maku?
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

splatterpunk
Posty: 1442
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#8 Postautor: splatterpunk » ndz gru 29, 2013 10:11 pm

..a ja to nigdy wcześniej nie debugowałem kodu i nie ustawiałem żadnych breakpointów (chyba, że nieświadomie).. no i co? można? można! ;)

Powodzenia!

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1182
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#9 Postautor: Nitro » ndz gru 29, 2013 11:22 pm

Ja nauczyłem się monitora przy linkingu, wtedy bardzo się przydał.


Wróć do „Programowanie & Produkcje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości