Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

EasyFlash - czy ktos produkuje w Polsce?

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
mr.ice
Posty: 17
Rejestracja: śr paź 19, 2011 10:42 am

EasyFlash - czy ktos produkuje w Polsce?

#1 Postautor: mr.ice » śr paź 19, 2011 10:44 am

Cześć,

chciałbym kupić EasyFlash'a, czy ktoś to składa w Polsce?

Pozdrawiam
Adam

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#2 Postautor: suchy » śr paź 19, 2011 4:30 pm

Pewnie chcesz zobaczyć jak konwersja Prince of Persia odpala na realmaszynce?? :wink:
C64PLC

mr.ice
Posty: 17
Rejestracja: śr paź 19, 2011 10:42 am

#3 Postautor: mr.ice » śr paź 19, 2011 4:44 pm

Nie ukrywam, że tak. Zamiast ps3 czy xboxa planuje do tv w salonie podłączyć c64;) wiec gry na cartach pasowałyby idealnie.

Elementy elektroniczne wg. cen www.tme.eu kosztują 36PLN+vat. Taniocha, tylko potrzebna jest jeszcze płytka i obudowa. Płytkę w Gdańsku w TechnoService pewnie by zrobili za 30PLN + jednorazowy koszt uruchomienia produkcji 60PLN. Obudowa to 6E + przesyłka z zagranicy.
Taniej by bylo gdyby ktos kupil to wszystko hurtem i odsprzedawał:)

Pozdrawiam
Adam

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#4 Postautor: suchy » śr paź 19, 2011 5:04 pm

... na jebaju są po $34 + ok. $12 przesyłka do Polski.

... a tak poza tym, to jak chcesz gry do domowego salonu z realnego C64 to proponuję lepsze rozwiązanie (sprawdzone):

C64 z JiffyDOS (zamiast Kernala) + SD2IEC (z najnowszym firmware) + Fibr (przegladarka plików).

Na jednej karcie SD 2GB będziesz miał WSZYSTKO co napisano na C64 :D Nie potrzeba żadnego cartridge'a, a ładowanie softu do komodki jest bardzo szybkie. Obsługa c64+SD2IEC+Fibr (z moimi drobnymi poprawkami w Jiffim) bardzo prosta. NIC NIE TRZEBA pisać na klawiaturze (żadnych poleceń, komend) - do przeglądania i uruchamiania softu (gier) używasz tylko czterech klawiszy (F5/F7/</RETURN) no i RESET jak chcesz zmienić grę.

Klawisze obsługują:

C64
F5 - wczytanie z autostartem Fibra
F7 - twardy reset SD2IEC

Fibr
F5 - przeglądanie katalogów/plików UP
F7 - przeglądanie katalogów/plików DOWN
< - powrót do wyższego katalogu
RETURN - wejscie do katalogu/uruchomienie z autostartem softu

Komodka w takim zestawie działa jak "blaszanka" z nakładką typu komander plików na DOSa

Praktycznie. Odpalasz C64 (lub po resecie), walisz w F7 i F5 (nie przypadkiem taka kolejność - wymóg ergonomiczny :) mój patent) i po ok 10 s masz uruchomioną przeglądarkę plików (FIBR). Buszujsz po katalogach i programach (znowu F5 i F7 oraz RETURN i ewentualnie <). Jak znajdziesz cos ciekawego to walisz w RETURN (jak masz kilka tysięcy programów ładnie posegregowanych alfabetycznie, do dyspozycji od razu, to czasem trudno się zdecydować co uruchomić najpierw :wink: ) i po kliku/kilkunastu sekundach masz uruchomioną grę.

Powyższy opis wydaje się długi, ale w realu taka obsługa komcia to po prostu miodzio, nawet małe dziecko sobie z tym poradzi. Sprawdzone!! Koledzy, którzy mają już takie zestawy potwierdzą moją relację.

W przypadku EasyFlasha będziesz musiał go ciągle przeprogramowywać w celu wymiany gier (a w tym celu trzeba odpalić w komciu dedykowany dla EF program i pobawić się trochę - programowanie EF z poziomu komodki może trwać do kilkudziesięciu minut).
Ostatnio zmieniony śr paź 19, 2011 6:12 pm przez suchy, łącznie zmieniany 7 razy.
C64PLC

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#5 Postautor: booker » śr paź 19, 2011 5:38 pm

A jak tam w Polsce z opłatami za przesyłki z poza unii? Bo ja np. ostatnio kupiłem se gównienko za 21 funtów ($34 USD) i musiałem jeszcze dobulić 13 funtów myta (w tym 8 pożarła poczta królewska ich mać, za przelanie 5 funtów podatku vat :D )
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#6 Postautor: suchy » śr paź 19, 2011 6:21 pm

@booker, tu widzę jedyny pożytek z Unii Eu (nie jebią cła, choć różne opłaty pocztowe i bankowe mogą czasami dobić)!!

@mr.ice, uzupełniając mój powyższy opis: komodka z wetkniętym w dupę jakimś kartem nie zrobi na nikim wrażenia (no cartridge to i gry), ale jak zademonstrujesz w salonie "gołego" c64 (SD2IEC wbudowany do środka) komuś kto kiedyś miał styczność z tym sprzętem, to dopiero WYWALI GAŁY jak zobaczy co ta maszynka teraz potrafi! :wink: Już sam brak "cegieł" obok komcia w postaci datasette, czy stacji będzie dla takiego delikwenta (nie siedzącego w temacie) niemałym szokiem. :wink:
C64PLC

mr.ice
Posty: 17
Rejestracja: śr paź 19, 2011 10:42 am

#7 Postautor: mr.ice » śr paź 19, 2011 6:58 pm

@Suchy
Świetne rozwiązanie, ale demka na tym nie pójdą, a na nich mi również zależy. Pozostaje 1541u, w którym pewnie i tak niedługo będzie emulacja EasyFlasha, ale mimo tego po prostu chciałbym go mieć:) Chętnie sam sobie go zlutuje, no i chciałem dać zarobić polakom a nie amerykańcom:P

@Booker
Podobno do PL można zamawiać towary do ok. 45$ i nie płaci się cła. Mimo wszystko wolałbym kupić chociaż płytkę w Polsce.

Może ktoś ma doświadczenie w zamawianiu lub wykonywaniu płytek?

Pozdrawiam
Adam

k.

#8 Postautor: k. » śr paź 19, 2011 7:29 pm

kurcze trzeba pomyśleć nad 4 w 1. Jak ktoś przyjedzie na SP5 to upka można w GA zrobić ;)

mr.ice
Posty: 17
Rejestracja: śr paź 19, 2011 10:42 am

#9 Postautor: mr.ice » śr paź 19, 2011 7:35 pm

Że co Kisiel?

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#10 Postautor: booker » śr paź 19, 2011 7:36 pm

Cla to w takiej wartosci towaru nie policzą, ale jest szansa, ze vat+oplata pocztowa (a to na pewno policzą) dowali do ostatecznej ceny za jakieś 50% :)
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#11 Postautor: skull » śr paź 19, 2011 8:22 pm

@suchy, ale sd2iec nie rozszerza ramu i ci pop nie pójdzie.
Bo pecet to zwykły banan...

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#12 Postautor: suchy » śr paź 19, 2011 10:01 pm

@skull, masz rację EF to trochę więcej niż same flaszki, jakby wynikało z nazwy. :wink:

schemat

EF sprzedają w zestawie do samodzielnego montażu - ciekawe jaka cena zestawu i samej płytki:

Obrazek

Obrazek

... no tutaj:

PCB1005

... chcą 7,50 Eur za taka płytkę:

Obrazek

... ale pcb do EF brak (jakieś zainteresowanie tym kartem jest jak z tego wynika). U nas chyba taniej nie zrobi (soldermaska, metalizacja otworów, złocenie styków)?

zestaw do montażu EF po 25 Eur.
C64PLC

k.

#13 Postautor: k. » śr paź 19, 2011 11:15 pm

25EURO to jak za darmo, za stówe to będzie problem płytki zrobić bo jeszcze transport doliczą.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#14 Postautor: suchy » śr paź 19, 2011 11:52 pm

PCB w wersji SMT było by pewnie sporo tańsze (nie ma chyba nawet na stronie projektu takiej wersji). Ten zestaw EF przeznaczony jest "dla każdego" (liczą na większe zejście i kasę) dlatego na THT, a jaki tutorial walnęli :lol: :wink: :

opis montażu zestawu EF
C64PLC

mr.ice
Posty: 17
Rejestracja: śr paź 19, 2011 10:42 am

#15 Postautor: mr.ice » czw paź 20, 2011 9:23 am

Czyli proponujecie jednak kupic od hitlerowców? Z kosztami przesyłki to będzie 31E. Wydaje mi się, że produkcja w PL byłaby bardziej opłacalna.

Pozdrawiam
Adam

starymarabut
Posty: 218
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#16 Postautor: starymarabut » pt paź 21, 2011 1:26 am

Pod warunkiem dużego zainstalowania, tak.
Gdybym miał robić robić tą płytkę, szybko rzucił bym to w diabły, i zapłacił niemca ile chcą:)
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

zaxon
Posty: 8
Rejestracja: czw mar 24, 2011 3:41 pm

#17 Postautor: zaxon » pn paź 24, 2011 6:23 pm

Zaciekawilo mnie ale popatrzylem, policzylem, ponizej 100 szt nie ma sensu produkcji uruchamiac bo i czesci i plytki w detalu zabija cenowo. Zreszta 25 euro to bardzo dobra cena.Szkoda ze plytki slabe.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#18 Postautor: suchy » pn paź 24, 2011 7:21 pm

zaxon pisze:.Szkoda ze plytki slabe.


... nie bardzo kumam, co masz na myśli:

Obrazek

... co w tych płytkach za 7,50 Eur (których i tak nie ma do kupienia) jest nie tak? (metalizacja otworów, złocone złacze, soldermaska, opisy na TOPie) poza tym, że są THT, a nie SMT (scalaki w małych obudowach są tańsze).
C64PLC

k.

#19 Postautor: k. » pn paź 24, 2011 7:46 pm

tak popatrzyłem na schemat i w sumie to chyba się zmieści, będzie pierwszy upgrade na c64scene.pl, tylko ktoś by musiał wytłumaczyć mi jak wyłuskać grę z tego crt w postaci raw do wypalenia, reszta to jest pikuś.

starymarabut
Posty: 218
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#20 Postautor: starymarabut » wt paź 25, 2011 10:29 pm

To jak to ogarniesz, to ja bardzo chętnie.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości