Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

1541 Ultimate składane w Polsce

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.

Czy kupiłbyś 1541 Ultimate PL Edition?

Tak, jeśli cena nie przekroczyłaby 400zł
10
56%
Tak, jeśli cena nie przekroczyłaby 500zł
1
6%
Tak, jeśli cena nie przekroczyłaby 600zł
2
11%
Nie
5
28%
 
Liczba głosów: 18

Wiadomość
Autor
k.

1541 Ultimate składane w Polsce

#1 Postautor: k. » pt cze 03, 2011 8:38 pm

Myślę że WARTO CZEKAĆ, na dzieło Sebaloza który poinformował Nas o projekcie 1541U za 80 PLN, tak jak warto rozmawiać o problemach: vortexu, światach paralelnych, matrix-u i byciu jednoosobową sceną.
Myśle, że Matrix Revolution to przy takim projekcie mały Sebaloz ;)

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3654
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#2 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » pt cze 03, 2011 9:41 pm

za 80 zl to chyba Twoja Stara, policz ile kosztuja czesci i zrob to w ramach projektu scenowego :)
jest inwestor ze sceny atari, ktory ma zainwestowac w masowa produkcje. bedzie taniej i szybciej niz u Gideona.
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

k.

#3 Postautor: k. » pt cze 03, 2011 11:12 pm

chyba Ciebie pogięło :) Jeszcze kolo by musiał znać VHDL na poziomie studiów wyższych aby od bugfixować. Atari to nie jest C=, znajomość sprzętu zerowa, Sebaloz żyjesz w jakimś Matirixie?
PS. wychodzi na to że Sebaloz myślał o 800PLN a gadał o 80PLN ... znaczy się prawie robi różnice. Wszyscy co byli na Starym Pierdzielu 6 wiedzą że Pierdolisz :P

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1228
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#4 Postautor: Nitro » sob cze 04, 2011 10:09 am

kisiel: zupełnie nie zrozumiałeś o co chodzi, człowiek ze sceny Atari, który wypuścił w świat m.in. ponad 500 emulatorów stacji dla Amig/Atari ST po rozmowie ze mną i Sebalozem wyraził wstępne zainteresowanie produkcją 1541 Ultimate o ile Gideon oczywiście by się na to zgodził.
Nie zna się on może na VHDL, ale za to ma pieniądze i know-how o produkcji rzeczy na dużą w kategorii retro sprzętu skalę.
I tak w optymistycznym wariancie mielibyśmy sprzęt bez kolejek, tańszy i wyprodukowany w Polsce.

k.

#5 Postautor: k. » sob cze 04, 2011 8:22 pm

ok, dla ostudzenia rozpalonych głów proponuje:
- pobrać fotkę ultimate,
- zrobić BOM, podliczyć koszty części w digikey, policzyć koszty wytworzenia PCB na poziomie np. 50 szt. Doliczyć robociznę i sruuu ino trzepać

Marzenia nic nie kosztują.
Np: brak znajomości VHDL uniemożliwi nawet uruchomienie prototypu, brak znajomości 6510, SHARP, VIC będzie kolejnym kłopotem.
Jeżeli Autor Ultimate nie da całego know-how to pan Z. raczej tego nie wykona, pomimo całego szacunku do jego doświadczenia.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3654
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#6 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » sob cze 04, 2011 9:08 pm

Kisiel, dalej nic nie rozumiesz, albo nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Jesli Gideon wyrazi zgode na produkcje w Polsce (a dokladnie to na Slasku) to chyba jasne ze udostepni wszystko co bedzie potrzebne do uruchomienia tej produkcji. Nitro napisal ze nasz inwestor wyprodukowal juz kilka roznych emulatorow stacji na rozne komputery, wiec chyba logiczne ze ma odpowiednie umiejetnosci. Ja tylko dodam, ze w tych emulatorach bylo wykorzystane VHDL, wiec spoko da sobie rade. W razie czego skontaktujemy go z Toba to powiesz co robi zle i jak robic zeby bylo dobrze :)
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1228
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#7 Postautor: Nitro » sob cze 04, 2011 9:33 pm

Akurat jego znajomość VHDL zdementuje, on raczej jak już mówiłem zajmuje się organizacją wszystkiego, sam nic nie lutuje itd... - nad ranem w sobotę była ciekawa rozmowa o tym.


- zrobić BOM, podliczyć koszty części w digikey, policzyć koszty wytworzenia PCB na poziomie np. 50 szt. Doliczyć robociznę i sruuu ino trzepać

Właśnie cały myk jest w tym, że nie mówimy tutaj o 50, tylko powiedzmy o 250 sztukach albo i więcej, a przy takich ilościach koszt już chyba ładnie spada w dół.
Zrobiłem ankietę, pomarzyć zawsze można :)

carrion
Posty: 1605
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#8 Postautor: carrion » sob cze 04, 2011 9:36 pm

Nie do konca trafione pytania w ankiecie...
Za 700 z hakiem mozna miec cameleona... :)
retronavigator.com

k.

#9 Postautor: k. » sob cze 04, 2011 9:49 pm

Sebloz jesteś dla mnie człowiekiem orkiestrą. Dyskusja z Tobą przypomina gadanie ze ślepym o kolorach. To że potrafisz wypalić plik .jad do CPLD nie oznacza że umiesz napisać linijkę w kodzie VHDL. Jeżeli to jest równoważne to na Pierniku urodziło się dwóch doświadczonych programistów w VHDL-u.
Dalsza dyskusja w takim temacie uznaje za bezcelową, czas pokaże po prostu co jest matrixem a co rzeczywistością. Mesjanizm to chyba cecha narodowa, jeżeli ktoś uważa, że 600 PLN to dużo za Ultimate to niech go sobie sam zaprogramuje od zera wykona masę nie działających prototypów a potem, całą tą pracę odda człowiekowi który będzie na tym robił kasę :)

To może lepiej pomarzyć o c64 w Virtexie? Jeden scalak, kilka pamięci i mamy 2 x c64+ 4x 1541II. Koszt wykonania mniejszy niż dwa ulitmaty.
Jak już mieć marzenia to ambitne a nie kopie.

k.

#10 Postautor: k. » sob cze 04, 2011 10:01 pm

Nitro pisze:Właśnie cały myk jest w tym, że nie mówimy tutaj o 50, tylko powiedzmy o 250 sztukach albo i więcej, a przy takich ilościach koszt już chyba ładnie spada w dół.
Zrobiłem ankietę, pomarzyć zawsze można :)


250????? znaczy się ktoś chce wygryźć autora projektu? Ja myślałem że to produkcja na POLAND.

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#11 Postautor: Raf » sob cze 04, 2011 10:03 pm

ale po co Lotharek (wprawdzie ksywa tu nie padla ale znam osobiscie i po tymze emu stacji dyskow juz wiedzialem o kogo chodzi) mialby to robic bez zysku (i nie pije do tego bo jest to normalne, choc czesto nieakceptowane na tym forum) i po co Gideon mialby to wszystko udostepnic ;)

www.lotharek.pl

k.

#12 Postautor: k. » sob cze 04, 2011 10:10 pm

myślałem że to pan Z.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3654
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#13 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » sob cze 04, 2011 10:34 pm

Pod pojeciem producent kryje sie caly zespol razem z podwykonawcami, skoro uzywali VHDL w innych emulatorach to ktos z nich musi sie na tym znac.

kisiel pisze:To że potrafisz wypalić plik .jad do CPLD nie oznacza że umiesz napisać linijkę w kodzie VHDL.

Nie wiem po co nasz producent mialby cokolwiek nowego pisac skoro caly VHDL jest juz napisany przez Gideona?

Na Silesii mozemy zrobic crazy kompo: wypalanie jad.ów :)

Zwyciezca otrzyma moj dyplom ukonczenia Liceum Elektronicznego z autografem.

Raf pisze:ale po co Lotharek (wprawdzie ksywa tu nie padla

Dzieki, zepsules cala zabawe. Gdybysmy chcieli ujawnic kto to jest to od razu byloby to napisane :)
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#14 Postautor: Raf » sob cze 04, 2011 11:24 pm


k.

#15 Postautor: k. » sob cze 04, 2011 11:41 pm

Zauważyłem że Sebaloz wszedł na wyższy poziom aplikacji. Już dziś nie wystarczy wytwórca/odtwórca mówiący na forum, wystarczą dwa głąby które nie trzymały lutownicy w ręku.
Pierdolicie o czymś czego nie ma.

kotrobot
Posty: 2218
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#16 Postautor: kotrobot » ndz cze 05, 2011 12:03 pm

Kisiel, dla sportu tak hejtujesz?
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3654
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#17 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » ndz cze 05, 2011 1:41 pm

kotrobot pisze:Kisiel, dla sportu tak hejtujesz?

Z zazdrosci. Jak ja juz lutowalem to on jeszcze komodorka nie mial :)
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#18 Postautor: zyga » ndz cze 05, 2011 3:01 pm

Dla mnie 1541U czy też wpychanie komcia do FPGA (chameleon), jest bez sensu. Oczywiście dla developera to fajna zabawa.

Jak chcę emulator to odpalę sobie VICE. Taniej.

Na miejscu Gideona nie oddałbym swojego projektu, żeby ktoś mógł zarabiać na tym kasę. No chyba że miałbym z tego tantiemy. Ale wtedy nie wyjdzie taniej.

Rzadko mi się zdarza zgadzać z Kisielem, ale tym razem cóż - ma chłopina rację.

kotrobot
Posty: 2218
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#19 Postautor: kotrobot » ndz cze 05, 2011 5:12 pm

Zyga, co ma wspólnego U1541 - hardware, który ma zastąpić zdychający z racji wieku hardware (stacje i dyskietki) z softwareowym VICE?
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

k.

#20 Postautor: k. » ndz cze 05, 2011 7:43 pm

kotrobot pisze:Zyga, co ma wspólnego U1541 - hardware, który ma zastąpić zdychający z racji wieku hardware (stacje i dyskietki) z softwareowym VICE?


OBIE rzeczy to emulacja działająca na sprzęcie. To chyba oczywiste.
Nitro może sobie przekompilujesz VICE tak aby działał z NFlash i wypalisz zamiast BIOS-u? To byłby projekt sprzętowy i chętnych na takie cudo miałbyś w pip.
Tanio błyskawicznie i masz wszystko co sobie można wymarzyć.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości