Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Zasilacz do C16

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#21 Postautor: booker » czw mar 24, 2011 5:56 pm

fajny ten czarnuch
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

k.

#22 Postautor: k. » czw mar 24, 2011 6:24 pm

mówisz o nodze?

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#23 Postautor: Raf » czw mar 24, 2011 7:01 pm

mam wpradzie inne rzeczy do roboty ale tak sie wzialem za te maszyny i przynajmniej scalaki w podstawkach oznaczylem czy dobre czy zle. plus4 tez dziala tylko gdzies jest jebane zwarcie do masy i wez tu je kurwa odnajdz jak jej kilkadziesiat elementow ktore moga je robic (poza tym jest SPAWNY! 3 razy sie uruchomil, wszystkie scalaki sa ok ale po tyrpnieciu zas zwarcie...).

c116 jest trup, poza brakiem TEDa uwalony 7501 i jeden z romow. po wstawieniu sprawnych nie dziala (nie ma zwarcia ;) )

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#24 Postautor: Digger » sob mar 26, 2011 12:22 am

@Raf: fffciąga co? :) Mój C16 odpala średnio raz na 10 flipnieć włącznikiem. Czasami nic, a czasami jakiś migające kolorowe znaki. Podejrzewam jakieś zimne luty albo ten lewy zasilacz od SEGI daje za mało prądu?!

Sprawidziłem 1541U na dwóch C64 – działa bez problemu – do jednego wpięty jako cartridge, do drugiego wtyk serial. Ładuje bez fastloadu (wiadomo) ale hula.

Dalej nie wiem jak zmusić C16 do skumania 1541U, szperam po forach...

btw. dlaczego Commodore pomniejszyło cartridge? Czy VIC 20 też ma takie małe?!
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84
DualSID, 1541 Ultimate, C64SD

http://www.flickr.com/photos/digger-c64
http://play.blog2t.net

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#25 Postautor: Raf » sob mar 26, 2011 8:54 am

w serii 264 i c64 sa carty tej samej wielkosci tylko w c64 masz rasteer 2,54mm 2x22pin) a w 264 jest 2.0mm (2x25 pin)

w vic 20 gniazdo carta jest szersze i jest tam jeszcze wiekszy raster (3,96?)

no a co do wciagneicia no wciagnelo ale dalej mam tam zwarcie w tej maszynie mimo wyciacia wielu elementow ktore mogly sie zewrzec i zaczyna mnie to wkurwiac... chyba odlutuje jeszcze 8551 i ramy a potem puszcze jakis duzy prad zeby to zwarcie przepalic ;) ale to przy nastepnej okazji bo trzeba wrocic do real life.

generalnie tam w scalaki jak sie przekonalem to sa...
CPU
TED
KERNAL
BASIC
PLA

zeby komp wstal mozna usunac basic (wlacza sie wtedy od razu monitor maszynowego). jak usuniesz TEDa to w ogole bedzie wygladac tak jakby sie nie uruchamial (zero reakcji na ekranie) wiec ted raczej zyje (lub zyje polowicznie ;) ). jak wyciagniesz CPU to TED pokaze cos na ekranie (jakies smieci ale pokaze).

co do niedzialajacego 1541u to mozesz miec uwalone cos od gniazda serial (http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... 3-left.gif - inaczej to dziala w 264 niz w c64 - w c64 masz CIA, tutaj idzie to bezposrednio do CPU 7501 wiec albo poszedl port w cpu albo 7406 - najbezpieczniej jest podstawic 7406 na dzien dobry?). ja mam w ogole 128D w ktorym wewnetrza stacja dziala ale jak cos podlacze pod serial to tego nie widzi (a nie pamietam czy wtedy tez i wewnetrzna stacja przestaje pracowac?) ;) jakos nigdy nie mialem ochoty i motwacji (skoro wew. stacja jest ok) zeby sie za tym rozjerzec.

jesli masz druga maszyna to podstawiac scalaki ;)

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#26 Postautor: suchy » sob mar 26, 2011 5:28 pm

U nas w kraju chyba niewiele ukazało się publikacji książkowych na temat C16/Plus4 (a może nic)? Na bombjacku są cztery pozycje:

http://www.bombjack.org/commodore/books.htm#C16_&_PLUS_4

... np. w C16/Plus4 Reference Book (ANCO) od strony 44 opis TEDa.

... polecam również interesującą bazę schematów sprzętu CBM (druga taka ciekawa baza po Zimmerowskiej) Raya Carlsena i zbiór artów nt. napraw i rozbudowy sprzętu CBM jest tam chyba coś o Plus4:

HARD TO FIND SCHEMATICS FOR COMMODORE HARDWARE

RAY CARLSENS C= REPAIR ARTICLES

W dziale BOOKS/HARDWARE na bombjacku macie pozycję o C16 (tylko 26 stron, ale sama kwintesencja - opisy-schematy):

szukać w HARDWARE pozycji: SAMS Computerfacts CC8 Commodore 16

... może się przyda przy naprawach Waszych uwalonych sprzęciochów.

... i tu coś jeszcze o C16/Plus4:

http://www.bombjack.org/commodore/applications/plus4-c16/
C64PLC

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#27 Postautor: Digger » ndz mar 27, 2011 8:42 pm

Raf pisze:co do niedzialajacego 1541u to mozesz miec uwalone cos od gniazda serial (...) wiec albo poszedl port w cpu albo 7406 - najbezpieczniej jest podstawic 7406 na dzien dobry?


Dzieks za te wskazowki – faktycznie tak to jest na schemacie – nie mam drugiej maszyny ale zamowilem juz 555 i 7406, wymienie bufory dla pewnosci. Jesli to proc to troche gorzej, ale wtedy kupie jakas zdechla Plus/4 i rozbebesze albo wsadze plyte do obudowy C16 ;-)

Swoja droga kusi mnie przerzucenie klawiszy i zrobienia C64 w obudowie C16 – jakos tak czarny wyglada bardziej pro.
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84

DualSID, 1541 Ultimate, C64SD



http://www.flickr.com/photos/digger-c64

http://play.blog2t.net

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#28 Postautor: Digger » pt kwie 01, 2011 12:09 am

No mistrz. Wymienilem dziada 7406 i C16 laduje z 1541U! Dzieki Raf jeszcze raz za porady! Sprobuje go jeszcze podpiac do C64SD (http://c64sd.roxer.com/) to jest niby SD2IEC wiec powinno dzialac.
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84

DualSID, 1541 Ultimate, C64SD



http://www.flickr.com/photos/digger-c64

http://play.blog2t.net

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#29 Postautor: Raf » pt kwie 01, 2011 12:22 am

no to git ze sie udalo :)

ja za to stwierdzilem ze zlewam tego plus4 (nie mam czasu szukac igly w stogu siana... ) i martwego 116... kupilem drugiego c16 - jednego z nich rozszerze do 64k RAM i tyle w temacie (do tego mam tym samym w cholere badz co badz trudno dostepnych czesci zamiennych...)

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#30 Postautor: Digger » pt kwie 01, 2011 10:08 am

Mam podobny plan, tylko, ze odwrotnie... leci do mnie Plus/4, tyle, ze byc moze uszkodzony. Jesli naprawie go uzywajac czesci z C16 to przeloze plyte do obudowy z C16.
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84

DualSID, 1541 Ultimate, C64SD



http://www.flickr.com/photos/digger-c64

http://play.blog2t.net

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#31 Postautor: Raf » pt kwie 01, 2011 10:21 am

ale te plyty maja zupelnie inny ksztalt i rozmiar, oraz inne zlacze klawiatury ;) klawiatura ogolnie nie jest problemem (pinologia ta sama, tylko inne "mocowanie"), ale niszczyc plastik bedziesz? :)

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#32 Postautor: Digger » pt kwie 01, 2011 11:31 am

Jak przyjdzie Plus/4 to zobacze co sie da zrobic – mam jigsaw ;-)
Hmm w takim razie pozostaje opcja rozszerzenia C16.

Szare klawiry i obudowe ukradlem juz do C64. Wiec ten C16/4 bedzie w starej obudowie C64.
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84

DualSID, 1541 Ultimate, C64SD



http://www.flickr.com/photos/digger-c64

http://play.blog2t.net

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#33 Postautor: Digger » czw kwie 07, 2011 2:06 pm

Czy ktos ma na zbyciu wylutowane gniazdo zasilania od C64? Musze wymienic je w Plus/4 bo nie mam do niego zasilacza.
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84

DualSID, 1541 Ultimate, C64SD



http://www.flickr.com/photos/digger-c64

http://play.blog2t.net

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#34 Postautor: booker » czw kwie 07, 2011 6:02 pm

Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#35 Postautor: Digger » czw kwie 07, 2011 6:50 pm

Hehe no dzieki ale mam juz swoich z 5. Tylko, ze dzialaja i nie chce ich rypac.
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84

DualSID, 1541 Ultimate, C64SD



http://www.flickr.com/photos/digger-c64

http://play.blog2t.net

carrion
Posty: 1602
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#36 Postautor: carrion » pt kwie 08, 2011 4:09 am

@digger
ja niebawem nabywam swoją +4'kę
napisz na priv/email jak zaczniesz na to kodować ;) ja zacząłem rysować w 121 kolorach... robi wrażenie.
z tego co się zorientowałem rejestry TEDa od $ff00 to w dużej mierze odpowiedniki naszych (VICowych) $d021, $d012, $d016 itd itp....
łatwizna - podobno ;)

ps.
FLI na C+4 jest co prawda co 2 linie ,ale za to nie ma fli bug no i nie wiem czy wspominałem - masz 121 kolorów!
retronavigator.com

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#37 Postautor: Raf » pt kwie 08, 2011 8:27 am

ja powinienem miec jakies zdechle plyty ale pewnie niepredko po nie pojde ;)

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#38 Postautor: Digger » sob kwie 16, 2011 1:19 am

Dzis dotarly pamieci od Kisiela (tha bardzo!), po zamontowaniu i podpieciu lini adresowych mam 64k w C16. Poszedl Kikstart i kilka losowo wybranych dem :) Dziala, wiec moge opchac smierdzaca Plus/4.

@Carrion: podeslij jakis przykladowy pic + edytor, sprobuje to odpalic.
@Kisiel: jeszcze raz mega dzieki, wynagrodze tak jak sie umawialismy.
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84

DualSID, 1541 Ultimate, C64SD



http://www.flickr.com/photos/digger-c64

http://play.blog2t.net

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#39 Postautor: Raf » sob kwie 16, 2011 1:34 am

ja mojego jeszcze nie prulem, ale druga sztuka C16 mi przyszla, wiec dopinanie ramu tylko kwestia czasu ;)


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości