Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

chameleon - co sądzicie?

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
jok
Posty: 107
Rejestracja: ndz maja 03, 2009 7:58 pm
Grupa: dreamweb

chameleon - co sądzicie?

#1 Postautor: jok » śr lut 16, 2011 5:15 pm

Witam
Planuje zrobić sobie prezent na urodziny i wymyśliłem coś takiego:
http://www.syntiac.com/chameleon.html
http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm
http://icomp.de/home/indexe.htm
Co o tym myślicie?
Mniej więcej wiem co jest dostępne na rynku w tym temacie, ale nie mam żadnych doświadczeń "z pierwszej ręki".
Właściwie upakowali tam wszystko co potrzebuję i mimo, że jednostkowa cena wydaje się wysoka (ok. 800zł)- to po rozłożeniu na osobne produkty jest jednak atrakcyjna.
Macie jakieś opinie na temat tego sprzętu? Ktoś używał poprzedniej wersji (mmc64) ??
Acha - jeden problem - produkt nie jest na razie dostępny, choć piszą, że w tym miesiącu ma być.
pozdr.
jok

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#2 Postautor: Raf » śr lut 16, 2011 5:51 pm

mmc64 to totalnie cos innego niz kameleon.

jok
Posty: 107
Rejestracja: ndz maja 03, 2009 7:58 pm
Grupa: dreamweb

#3 Postautor: jok » śr lut 16, 2011 7:01 pm

No tak, ale jest to jego część, i to jak dla mnie dość istotna. Ciekaw jestem jak się sprawdza, bo w przeciwieństwie do kameleona ktoś może to kupił.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1225
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#4 Postautor: Nitro » śr lut 16, 2011 7:19 pm

Nieźle, pudełeczko emulujące całe C64 ze stacją i masą innych bajerów, jeśli jakość emulacji będzie dobra, to chyba sprzedaż 1541-U zacznie spadać ;)

MMC64 to tylko stacja IEC.

k.

#5 Postautor: k. » śr lut 16, 2011 8:36 pm

hmm a jaki jest sens emulować C64 za 30 PLN na allegro? C-one jakoś nie zrobił furory... Emulacja na zasadzie,replika VIC-II do PC VGA oraz procek robiony na bazie 6502... działać toto będzie ale chciałbym zobaczyć na tym EOD :) Chameleon stanie się dostępny od 02.2011 więc opinii userów tutaj raczej nie uświadczysz. IMO 1541U jest bardziej skomplikowaną konstrukcją, np ten xilinx to pojechanie po bandzie 3,3<=> 5V plus opóźnienia 10-25ns na każdym sygnale... pewnie miało być tanio.

PS. VHDL służy do opisu rzeczywistości takiej jaka wydaje się autorowi ;)

jok
Posty: 107
Rejestracja: ndz maja 03, 2009 7:58 pm
Grupa: dreamweb

#6 Postautor: jok » śr lut 16, 2011 10:19 pm

No, nie liczyłem na opinie userów, ale opinie jakiekolwiek (jak choćby ta, btw też właśnie EOD bym jako jedno z pierwszych wrzucił ;) Też myślałem o 1541U, ale tu mam np. vga - co dla mnie daje przewagę nad c64 z allegro. Nie znam się na tyle by wyłapać techniczne niuanse - więc takie informacje są cenne, bo raczej będę musiał kupować w ciemno. Na pewno podstawa dla mnie to dema, a jeśli te oszczędności się przekładają na wierność emulacji to będę się musiał zastanowić...
Dzięki

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#7 Postautor: Raf » czw lut 17, 2011 12:19 am

no jesli masz zbedne 800zl to kup i potestuj, sam jestem ciekaw co to ustrojstwo bedzie potrafilo :P moge tylko dodac ze to mialo byv juz jakies 9 miesiecy temu w sprzedazy i jak dotad zadnej, nawet szczatkowej demowki tego sprzetu w necie nie widzialem.

k.

#8 Postautor: k. » czw lut 17, 2011 5:22 am

Przewaga VGA? a co to kart/urządzeń AV za 60-100 na allegro brakuje?

"Na pewno podstawa dla mnie to dema, a jeśli te oszczędności się przekładają na wierność emulacji to będę się musiał zastanowić... "

To ja tego nie napisałem, części na szufli u1541 są droższe o to mi chodziło, jakość emulacji zależy od kodu zawartego w tym cyclon3. Jakość emulacji VIC2VGA to będzie bardzo ciekawa sprawa, raczej rewelacji bym się tutaj nie spodziewał. Ciężko jest przerzucać coś co tworzy obraz w 50Hz na coś co wyświetla obraz w 60Hz i nie mówię tutaj o grach w basicu, tylko zwykłym IFLI. Przeglądając kod c64fpga jakiś rewelacji nie znalazłem, kod 6510 zwykła maszynka synchroniczna (FDE), jestem ciekaw czy zmienili coś, bo dema na tym nie chodziły (wg tabelki). Kod emulacji Chemelon'a porównywałbym bardziej do DTV niż U1541, powinien stać na podobnym poziomie kodu i do tego raczej będą go wszyscy w przyszłości porównywać.
Cena zmieni się jak będzie bardziej popularny... będzie dostępny dla krajów 3'go świata ;)

jok
Posty: 107
Rejestracja: ndz maja 03, 2009 7:58 pm
Grupa: dreamweb

#9 Postautor: jok » czw lut 17, 2011 11:45 am

dzięki za odpowiedzi
Zrobię tak - poczekam jak sprzęt wyjdzie - jeśli z pierwszych opinii nie wyniknie jakaś kicha to kupuję (i zdam relację wtedy :)
pozdr
jok

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#10 Postautor: Digger » czw lut 24, 2011 6:28 pm

Niby dzis wychodzi. Ciekawi mnie jakosc VGA.

http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84
DualSID, 1541 Ultimate, C64SD

http://www.flickr.com/photos/digger-c64
http://play.blog2t.net

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#11 Postautor: splatterpunk » czw lut 24, 2011 6:33 pm

Uwaga! Chameleona można już w tej chwili kupować w wersji 'beta'.

Widać gołym okiem, że będzie to cacko nad cackami, 1541U i MMC Replay w jednym plus masa extras (choćby 16MB REU).
800 zeta myślę, że to jest uczciwa kwota za taki sprzęt. Chcesz mieć "WSZYSTKO" to musisz zabulić.

Przy okazji, nie wiem ilu z Was zorientowało się, że od jakiegoś czasu MMC Replay jest już wyprzedany ze wszystkich możliwych magazynów.
Nie jest wiadome, czy Jens Schonfeld wyprodukuje na rynek kolejną serię.
W związku z tym myślę, że wyprodukowane do tej pory MMC Replay'e (w tym mój) będą z czasem zyskiwały na wartości :P

k.

#12 Postautor: k. » czw lut 24, 2011 6:50 pm

Rewelka, szczególnie informacja, że można zmieścić emulację komcia, REU z 1541U w jednym scalaku.

PS. Jak ktoś już to kupi to proszę o relację:)

carrion
Posty: 1568
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#13 Postautor: carrion » sob lut 26, 2011 9:23 am

Zaczynam się zastanawiać nad zakupem... nawet tej wersji beta. reu + u1541 mnie mocno przekonuje...
btw czy ktoś miał problemy z kartami SD/MMC większymi niż 512MB pod MMC replayem?
retronavigator.com

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#14 Postautor: Digger » sob lut 26, 2011 9:32 am

Dajesz wujek! :) 1541U polyka karty 2 gigowe bez mrugniecia, prawdopodobnie lyknie i 4GB. Masz z tym problem na MMC?
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84

DualSID, 1541 Ultimate, C64SD



http://www.flickr.com/photos/digger-c64

http://play.blog2t.net

carrion
Posty: 1568
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#15 Postautor: carrion » sob lut 26, 2011 9:35 am

no na moim MMC Replay działą tylko jedna karta jaką mam 256 MB .
sprawdzałem chyba ze 4 karty każda powyżej 512 i nie działały.
jakoś bardzo mnie to nie boli bo 256Mb na stuff commodorowski to i tak dużo miejsca ale fakt jest taki że za chwile takich kart to już i na giełdzie i na allegro nie będzie.

zobaczę w połowie miesiąca czy mnie stać na Chameleona.
retronavigator.com

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#16 Postautor: splatterpunk » sob lut 26, 2011 11:46 am

carrion pisze:btw czy ktoś miał problemy z kartami SD/MMC większymi niż 512MB pod MMC replayem?


Używam karty SD 1GB (sformatowanej na FAT16).
Z zagranicznych forów wyczytałem, że daje radę więcej, był chyba gdzieś podany rekord ale zapomniałem ile to było. FAT16 ogranicza do 2GB. Potem zostaje FAT32 tyle, że przy tak sformatowanej karcie miałem problemy z poprawnym działaniem niektórych pluginów.

k.

#17 Postautor: k. » sob lut 26, 2011 3:22 pm

Raz na zawsze :
1 cluster to max 64KB (0,5 do 64KB)
2. Jednostek alokacji jest max 65536 minus "znaki specjalne"
3. Maksymalna pojemność obsługiwana przez FAT16 jest mnożnikiem tych wartości t.j. 4GB. Trochę matematyki bez słuchania na forach.

Dla nie używających zagranicznych forów:
Slawera z jornada 720:
Dla przypomnienia:

Rozmiar woluminu FAT16 FAT32 NTFS
7 MB– 16 MB 2 KB nie obsługuje 512 B
17 MB– 32 MB 512 B nie obsługuje 512 B
33 MB– 64 MB 1 KB 512 B 512 B
65 MB– 128 MB 2 KB 1 KB 512 B
129 MB – 256 MB 4 KB 2 KB 512 B
257 MB – 512 MB 8 KB 4 KB 512 B
513 MB –1024 MB 16 KB 4 KB 1 KB
1025 MB – 2 GB 32 KB 4 KB 2 KB
2 GB – 4 GB 64 KB 4 KB 4 KB
4 GB – 8 GB nie obsługuje 4 KB 4 KB
8 GB – 16 GB nie obsługuje 8 KB 4 KB
16 GB – 32 GB nie obsługuje 16 KB 4 KB
32 GB – 2 TB nie obsługuje nie obsługuje 4 KB

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3639
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#18 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » sob lut 26, 2011 3:51 pm

Moze te duze karty sd nie dzialaly, bo byly sformatowane z klastrami 64 KB, a system nie radzi sobie z odczytem takich duzych klastrow? Taki sam problem byl kiedys na starych windowsach, dla FAT16 maxymalna wielkosc klastra mogla byc 32 KB, wiec taka karte ktora nie dziala proponuje sformatowac z klastrem 32 KB i dac znac czy dziala.
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

k.

#19 Postautor: k. » sob lut 26, 2011 3:58 pm

dla wielkości plików C64 to statystycznie lepiej jak jest 16KB i więcej partycji.

carrion
Posty: 1568
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#20 Postautor: carrion » ndz lut 27, 2011 8:36 am

może niech kisiel potwierdzi albo zaprzeczy ale
wydaje mi się że to że nie działają niektóre z MMC Replay może mieć związek z jakąśszybkością przesyłania dancyh? tak jet z kartami CF na Amigach1200. Nowe szybsze karty nie działają zgaduję że to amo może być z SD.
kisiel?
retronavigator.com


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości