Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

TDC little - dyskusja

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#61 Postautor: zyga » czw mar 03, 2011 7:05 pm

jak to mawia zacny kolega... alepoco:)


Żeby pokazać że się da ? ;)

Tak tylko pytam. Niech każdy robi to co mu daje satysfakcję.

k.

#62 Postautor: k. » czw mar 03, 2011 11:02 pm

No tak, ja nie bronię Tobie zrobić takiej dopałki ba nawet mogę pomóc w jej konstruowaniu ale dem to sobie na tym nie pooglądasz ;)

k.

#63 Postautor: k. » czw mar 10, 2011 6:33 pm

Oki, uwagi do projektu i pytania do Was,
1. Przełącznik TURBO ma być typu togle (czyli zmiana stanu po każdym naciśnieciu na przeciwny) czy typu switch (wciśnięcie turbo, wyciśnięcie normal), oczywiście na płytce mogę umieścić taki przełącznik ale myślę, że jest to bez sensu z uwagi że trzeba otwierać obudowę aby go przełączyć.
2. użycie LM393 obciąża mi xilinxa o detekcję synchronizacji V i H, mogę w to miejsce wstawić LM1881 (=koszt większy części) i w to miejsce będzie generator PWM (8bit), czyli ośmiobitowy dzwięk. Ponieważ i tak kableki lutować trzeba do sida więc nie widzę różnicy(PWM do SID in).

Podsumowując, przygotowuje produkcję dla 5 osób, plus dwaj betatesterzy no i ja. Najpierw dostają sprzęt testerzy do debugu potem dostaje je reszta.
Czy wszystko zrozumiałe?

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1225
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#64 Postautor: Nitro » czw mar 10, 2011 8:06 pm


1. Przełącznik TURBO ma być typu togle (czyli zmiana stanu po każdym naciśnieciu na przeciwny) czy typu switch (wciśnięcie turbo, wyciśnięcie normal), oczywiście na płytce mogę umieścić taki przełącznik ale myślę, że jest to bez sensu z uwagi że trzeba otwierać obudowę aby go przełączyć.

Osobiście wolałbym toogle, bardziej nowoczesny :)

2. użycie LM393 obciąża mi xilinxa o detekcję synchronizacji V i H, mogę w to miejsce wstawić LM1881 (=koszt większy części) i w to miejsce będzie generator PWM (8bit), czyli ośmiobitowy dzwięk. Ponieważ i tak kableki lutować trzeba do sida więc nie widzę różnicy(PWM do SID in).

Sprawdzałem ceny części i jest to ok. 10zł więcej, więc myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać. Dobrze by było, jakby było to kompatybilne z standardem COVOX'owskim.


Podsumowując, przygotowuje produkcję dla 5 osób, plus dwaj betatesterzy no i ja. Najpierw dostają sprzęt testerzy do debugu potem dostaje je reszta.
Czy wszystko zrozumiałe?

Wiesz mniej więcej jaka będzie cena przy tak małej produkcji? Mam lekką dziurę budżetową, i jeśli koszty mocno skoczą, to niestety będę musiał zrezygnować.

k.

#65 Postautor: k. » czw mar 10, 2011 8:25 pm

Jak widać po aukcji na allegro, zbieram na produkcję, więc to takie perpetum mobile. Powinienem się zmieścić z palcem w dupie poniżej 90PLN z kosztami przesyłek (kosztorys w temacie listy puszczę jak wszystko już dopieszczę). Lutowanie tego wynalazku to już w porównaniu z geoaction prawdziwa mordęga. Układ jest wpinany w płytę więc dodatkowo dochodzi podstawka precyzyjna która łączy płytkę TDC z podstawką pod vica na płycie głównej. Zobaczycie prototyp to zakumacie ;) Takie rozwiązanie umożliwia później dla chętnych wlutowanie podstawki precyzyjnej w miejsce zwykłej, która jest w płycie głównej.
Co do pwm możemy odwrócić problem i zrobić DAC08 zamiast, plus LM393, zobaczę co będzie taniej. Turbo Digital Voice & Color ;)
Będę potrzebował dużo drutu miedzianego na nóżki i nie wiem skąd go wykombinować, przewód antenowy ze ściany mi się już kończy ;)

Awatar użytkownika
kenji
Posty: 692
Rejestracja: ndz wrz 06, 2009 8:58 pm
Grupa: Dream

#66 Postautor: kenji » czw mar 10, 2011 9:02 pm

Co to za drut potrzebujesz?

k.

#67 Postautor: k. » czw mar 10, 2011 9:13 pm

Drut który da się wcisnąć w otworek podstawki precyzyjnej i coby nie wylatał ;)

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1225
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#68 Postautor: Nitro » czw mar 10, 2011 9:32 pm

Jak widać po aukcji na allegro, zbieram na produkcję, więc to takie perpetum mobile. Powinienem się zmieścić z palcem w dupie poniżej 90PLN z kosztami przesyłek (kosztorys w temacie listy puszczę jak wszystko już dopieszczę).

Brawa za scenową ideowość! :)

Będę potrzebował dużo drutu miedzianego na nóżki i nie wiem skąd go wykombinować, przewód antenowy ze ściany mi się już kończy

Chyba mam całkiem pokaźny kawałek takowego w piwnicy, jutro sprawdzę.

k.

#69 Postautor: k. » czw mar 10, 2011 9:47 pm

tzn. to musi być drut który da się wcinąć w otworek od podstawki precyzyjnej więc nie wszystkie druty antenowe będą pasić:) IMO wolałbym kupić na kilogram drut tylko znowu.. Jak ktoś ma po drodze na forever i się chce pozbyć to fajnie, muszę jakąś hurtownie wykukać z drutem tzw. nawojowym.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1225
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#70 Postautor: Nitro » czw mar 10, 2011 9:59 pm

Podstawka precyzyjna do testów też się znajdzie, więc jakby pasował, to mogę przekazać za darmo jako rozwiązanie tymczasowe.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#71 Postautor: suchy » czw mar 10, 2011 10:02 pm

... eee, nawojowy to chyba nieteges. Co skrobać będziesz, czy opalać z emalii :shock: Na takie styki lepsza byłaby srebrzanka odpowiedniej grubości - tyle, że ta z deka droższa jest od gołego miedzianego.
C64PLC

k.

#72 Postautor: k. » czw mar 10, 2011 10:20 pm

no ale drut antenowy co bym kupował to do tanich nie należy, fakt że ekran używam do wylutowywania scalaków... ale obsługa takiego drutu wyrywanie go z tej p.. koszulki to jest urok;)

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#73 Postautor: suchy » czw mar 10, 2011 10:28 pm

W hurtowni PROLECH srebrzankę 0,6/0,7/0,8 - 7mb/6mb/5mb ładnie nawiniętą na szpuleczce maja za ok 5 zł brutto (właśnie sprawdziłem) - więc nie są to jakieś astronomiczne kwoty.

Obrazek

... i po co się je..ć z wyrywaniem drutu z kabla antenowego :shock: a poza tym na nogi stykowe drut srebrzony lepszy od gołego Cu

http://www.prolech.com.pl/index.php?mod=shop&tree=031&pg=3

PS Masz tam też plecionki do odsysania w cenach ok 2,-zł
C64PLC

k.

#74 Postautor: k. » czw mar 10, 2011 10:43 pm

o widać że warto rozmawiać ;) pośpiesznie...
Dzięki tyle to mi starczy. tylko jeszcze średnicę muszę uchwycić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#75 Postautor: suchy » czw mar 10, 2011 10:57 pm

@Kisiel sprawdziłem w TME srebrzankę - totalna porażka cenowa

przykład: srebrzanka 0,8/0,1kg na szpulce

TME: 59,54 zł
PROLECH: 17,99 zł

(ceny brutto)
C64PLC

k.

#76 Postautor: k. » czw mar 10, 2011 11:50 pm

TME to totalna porażka ale nie znalazłem indziej LM1881, więc może jeszcze ktoś znajdzie taniej?

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#77 Postautor: suchy » pt mar 11, 2011 6:23 am

Niestety nie mają aktualnie LM1881 ani w TME (14,02 zł/szt.), ani w PROLECHU (7,83 zł/szt) - sprawdziłem. W "Potworze" (Monster Elektronik - tam gdzie Jacek31 kupował ATMega1284P-PU do SD2IEC) LM1881 jest po 14,66, ale nie wiem czy mają na stanie. Całkiem niezła cena była w IMPELu http://www.impelshop.com/?item=7307: 7,- zł/szt (zadzwoń do nich i sprawdź czy mają). Wszystkie ceny brutto.
C64PLC

k.

#78 Postautor: k. » pt mar 11, 2011 11:25 am

mają 18 sztuk więc starczy :)

k.

#79 Postautor: k. » sob mar 12, 2011 7:57 pm

na dzień dzisiejszy korzystając z zasobów vic'a wygląda to tak:
http://www.megaupload.com/?d=12F69N01
Na końcu filmiku pokazane jest z jakich kolorów wyjściowych wychodzimy.
To co na ekranie wygląda jak czarne jest ciemnym fioletem, biały jest żółty zielony itd. pomiędzy znakami jest też żarówiasty niebieski mam gówno nie kamerę więc to dopowiadam ;P
Kafelki 1x8 zaczynają się jak widać nie w znaku, aby to ominąć muszę zastosować krótkie fifo.

Do koderów, uproszczeniem dla mnie jest triger dla dma bazowany na:
1. IRQ z VIC'a ustawiamy np. linie 30 jako start i czochra 200 lini w dół dane kolorów,
2. Wymuszony przez kodera i czochra 200 lini w dół dane kolorów.
Omijamy detekcję H i liczniki od kiedy zacząć zabawę z kolorami.

KB777
Posty: 233
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#80 Postautor: KB777 » pn mar 14, 2011 10:39 am

W Poltronicu mają po dychu.

Na giełdzie elektronicznej w Katowicach pewnie by dało się u nich trochę taniej kupić ;)
always @(posedge Clk)


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości