Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

TDC little - dyskusja

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
k.

#121 Postautor: k. » śr lis 23, 2011 6:12 pm

Mam prośbę koniecznie zrób test z sd2iec jak możesz.

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#122 Postautor: booker » czw lis 24, 2011 2:12 pm

Data pisze:Jedynym rozwiązaniem jest używanie trybu standalone, którego U-II nie posiada.

Na I-ce będzie śmiesznie, zwłaszcza z loaderami Krilla.

Chodzi mi, że w standalone można ładować dyskietki dla Drive'a 8 przez odwołanie do Drive'a nr 9 komendami w BASICu...(zamiast na ślepo przyciskami) no ale wiadomo, że loadery Krilla (i pewnie inne też, które mają tą samą wadę) sypią się z więcej niż jedną stacją :)

Fajnie by było Kisiel, jakbyś to poprawił :D
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

k.

#123 Postautor: k. » czw lis 24, 2011 2:48 pm

booker pisze:Fajnie by było Kisiel, jakbyś to poprawił :D


Tzn. Mam poprawić zgodność TDC z 1541U?

Kameleon i SCPU jakoś nie wspierają 1541U wg mnie łatwiej dorobić swoją stację. Jakie są plusy 1541U które są niezastąpione?
- emulacja stacji lub dwóch,
- action replay,
- freezer...
- reu,
coś więcej?

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#124 Postautor: booker » pt lis 25, 2011 1:16 pm

kisiel pisze: Jakie są plusy 1541U które są niezastąpione?
- emulacja stacji lub dwóch,
- action replay,
- freezer...
- reu,
coś więcej?

A czego trza więcej?

II-ka jeszcze ma robic EasyFlash i zdajesie juz obecnie emuluje cztery SIDy
(nie żeby to komuś było do życia potrzebne :) )

Alternatywą było by coś na styl open1541. No jakoś kurde trza stuff na TDC odpalać :) Czy nie trzeba? :D
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

k.

#125 Postautor: k. » pt lis 25, 2011 3:01 pm

No pytanie było co jest nie zastąpione w 1541U, czyli czego tak naprawdę używacie. Z mojego punktu widzenia coś co robi emu 1541 nie może kosztować w produkcji seryjnej więcej niż 250-300PLN. Jak dodatkowo ma robić reu, action replay itp to już gorzej.
Co do TDC to spokojnie jiffy dos i sd2iec załatwiają sprawę ładowania jak ktoś musi używać wynalazków ;)

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#126 Postautor: booker » pt lis 25, 2011 4:21 pm

kisiel pisze:Co do TDC to spokojnie jiffy dos i sd2iec załatwiają sprawę ładowania jak ktoś musi używać wynalazków ;)



SD2IEC tylko dla jednoplikówek :P

Jiffy to trzeba mieć stacje dyskietek. Jak dla mnie więc, takie coś jak open1541 styka do TDC.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#127 Postautor: suchy » pt lis 25, 2011 6:23 pm

booker pisze:...SD2IEC tylko dla jednoplikówek :P.


SD2IEC nie jest tylko dla jednoplikówek, nie obsługuje jedynie softów (fastloaderów) odpalanych w stacji i tyle.

booker pisze:Jiffy to trzeba mieć stacje dyskietek.


JiffyDOS obsługuje SD2IEC bez problemów w odróżnieniu od stacji, w której trzeba wymieniać ROM z OSem żeby była kompatybilna z fastloaderem Jiffy.
Ostatnio zmieniony pt lis 25, 2011 6:36 pm przez suchy, łącznie zmieniany 1 raz.
C64PLC

k.

#128 Postautor: k. » pt lis 25, 2011 6:31 pm

jedynym dużym minusem jest brak turbo actiona, reszta jest w miarę do przyjęcie. Podobno z sd2iec chodzi turbo krilla?

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#129 Postautor: suchy » pt lis 25, 2011 6:40 pm

... a to daj przykład jakiegoś softa pod to turbo, to sprawdzę!
C64PLC

k.

#130 Postautor: k. » pt lis 25, 2011 7:36 pm

Lash/Fairlight działa?

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#131 Postautor: suchy » pt lis 25, 2011 8:03 pm

... zassałem z CSDb. Zaraz sprawdzę.
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#132 Postautor: suchy » pt lis 25, 2011 8:55 pm

No, niestety kiszka!. Obraz .d64 demka zgrał się na pewno dobrze bo pod Vice działa (sprawdziłem - specjalnie w tym celu zainstalowałem VICE), a na real maszynce po załadowaniu z SD2IEC i uruchomieniu pliku rozruchowego (00.) wiesza się po RUN!

Zapodaj jeszcze coś innego z tym fastloaderem do sprawdzenia (tak na wszelki wypadek).
C64PLC

k.

#133 Postautor: k. » pt lis 25, 2011 9:16 pm

wydaje mi się że loader czyta pliki a nie d64.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#134 Postautor: suchy » pt lis 25, 2011 9:38 pm

Miałem na mysli, że obraz dyskietki .d64 z neta zgrał mi sie dobrze, po to sprawdzałem pod VICE, czy demko działa. Natomiast na real maszynce wczytwany z SD2IEC plik rozruchowy demka (00.) pod kernalem czyli: LOAD"*",8,1 czy wczytywany i uruchamiany z SD2IEC pod Jiffym jego komendami, czy z poziomu commandera (FIBR) jednako wiesza sie po RUN. Wyglada na to, że SD2IEC nie obsługuje tego fastloadera.
C64PLC

k.

#135 Postautor: k. » pt lis 25, 2011 9:44 pm

kurde to był dream loader znaczy się... kiedyś się o to Ciebie pytałem.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#136 Postautor: suchy » pt lis 25, 2011 9:52 pm

... jeszcze cos sprawdzę

Nie, z SD2IEC nie idzie tego demka zapuścić! Ale zapewne można szybko z neta ściągnąć obraz d64 czytnikiem na kartę SD i przy pomocy SD2IEC programem Jada zrobic z d64 dyskietkę w stacji. Dopóki koderzy będą się kurczliwie trzymać stacji jako standardu, czyli kompatybilności wyłącznie "w dół" to Gideon bedzie sie nadal cieszył zamówieniami na Ultimate! :wink:
C64PLC

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1228
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#137 Postautor: Nitro » sob lis 26, 2011 10:00 am

Loader krill'a również obsługuje SD2IEC i dowolny inny sprzęt nie obsługujący turbo loaderów, a korzystający z kernala(o ile oczywiście jego prędkość na standardowych procedurach jest taka sama lub lepsza od stacji).
Tylko aby to działało koderzy dem muszą współpracować i zrezygnować z umieszczania jakiegokolwiek kodu w obszarze kernala oraz opracować alternatywne wersje przerwań - zwykle nie starcza czasu/chęci aby skończyć demo więc na takie luksusy dla garstki wybrańców mało kto pójdzie niestety w tym ja.

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#138 Postautor: booker » pn lis 28, 2011 5:11 pm

Mysle, ze nikomu nie chce się dziś pitolić, żeby demo chodziło na wynalazkach do stacji, i raczej przełomu w tej dziedzinie bym się nie spodziewał :)


Anyway, kisiel, Data - co jest problemem w 1541U, że TDC się na turbie zwiesza?
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#139 Postautor: zyga » ndz gru 11, 2011 6:29 pm

kisiel pisze:Mam prośbę koniecznie zrób test z sd2iec jak możesz.


Poskładałem SD2IEC na Atmega1284P. Działa z TDCLittle. Wczytuje w trybie "normal" jak i "turbo" bez problemu. Super !

Jednak coś się dzieje z color ramem chyba. W pierwszej chwili tego nie zauważyłem. Zarówno w basicu (np. przy scrollowaniu ekranu znaki zmieniają kolory, po naciśnięciu przycisku - powrót do 1Mhz - efekt ustępuje), jak i po odpaleniu dema (np. Dawnfall, śmieci na ekranie) oczywiście wszystko działa o wiele płynniej. Muszę sprawdzić na innej komodzie, może ta jest coś "nie teges".

k.

#140 Postautor: k. » ndz gru 11, 2011 8:16 pm

czasy są ustawione pod SHARP, na YAMAHA może tak być.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości