Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

TDC little - dyskusja

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#141 Postautor: zyga » ndz gru 11, 2011 8:50 pm

kisiel pisze:czasy są ustawione pod SHARP, na YAMAHA może tak być.


To płyta z SHARPem. PCB ASSY NO. 250469, PCB NO.252311 REV .B

k.

#142 Postautor: k. » ndz gru 11, 2011 9:36 pm

ok, problem z kolor ramem masz w trybie 2 czy 4Mhz?

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#143 Postautor: zyga » ndz gru 11, 2011 9:58 pm

kisiel pisze:ok, problem z kolor ramem masz w trybie 2 czy 4Mhz?


Chyba tu i tu o ile pamiętam. Jutro sprawdzę jak naprawię zasilacz lub podłączę komodę do pecetowego. Obecnemu "spadło się było" z szafy :) Rozkułem go z tej żywicy, trafo, stabilizator i radiator ocalał.

k.

#144 Postautor: k. » ndz gru 11, 2011 10:03 pm

na 2Mhz nie ma prawa.

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#145 Postautor: skull » pn gru 12, 2011 8:41 am

U mnie też, coś się dzieje z kolor ramem (sharp)

do której nóżki CIA2 podłączamy kabelek? - ja mam w tej chwili na 23.
Bo pecet to zwykły banan...

k.

#146 Postautor: k. » pn gru 12, 2011 9:15 am

instrukcja montażu jest na http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php

@Skull, akurat w Twoim przypadku to masz najbardziej zabugowanego TDC razem z Nitrem. Tak jak pisałem najszybciej na pierniku.

No i ja bym prosił o podawanie wersji sharpa z color ramem czy bez bo po numerze pcb to tak słabo.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1228
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#147 Postautor: Nitro » pn gru 12, 2011 11:49 am

Mój TDC jeszcze nie został założony, zrobię to na święta i zdam relacje, jakby co, to mam dwa komodorki.

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#148 Postautor: zyga » ndz gru 18, 2011 1:54 pm

Wersja SHARPA: 252535-01 LR38125
Na płycie nie ma osobnej kości dla color ramu.

Po uruchomieniu prostego testu:

Kod: Zaznacz cały

10 PRINT RND(0);
20 GOTO 10

i po naciśnięciu przycisku "turbo" znaki losowo zmieniają kolor na biały.
Po ponownym naciśnięciu, wszystko wraca do normy.

Ten komcio coś mało stabilny jest. W święta powalczę z innymi.

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#149 Postautor: zyga » śr gru 28, 2011 6:10 pm

Wytargałem innego komcia - C64G z płytą w zasadzie identyczną jak poprzednia, z tym że kolor laminatu bardziej brunatny. W dowolnym położeniu zworek, z jednym lub dwoma SIDami, z jednym lub drugim VICem efekty jak poprzednio.

Tym razem nie lutowałem do Sharpa. Po włączeniu POKE 53296,1 lub POKE 53296,3 losowe znaki na ekranie zmieniają kolor na biały. Oczywiście widać różnicę w prędkości.

k.

#150 Postautor: k. » śr gru 28, 2011 6:19 pm

no kumam, ja testuje przed wysyłką color ram na 4Mhz bo na 2 nie miałem problemów,
Pakuj TDC do koperty, zwrócę Ci kasę.
Szczęśliwego Nowego Roku.

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#151 Postautor: zyga » śr gru 28, 2011 6:24 pm

Nie chcę kasy :) Fajnie byłoby to jednak uruchomić.

Poza tym przy wpisaniu 1 do $d030 na ramkach górnej i dolnej powinno być jak w C128 czyli ok, nie ?

k.

#152 Postautor: k. » śr gru 28, 2011 6:37 pm

z mojego punktu widzenia:
- trzeba zrobić upka i prawdopodobnie wymienić scalak na z innego lotu,
- trzeba to potem odesłać, pójść na pocztę.
Stracę na to kilka godzin, których nie mam, wolę oddać kasę plus przesyłkę i cieszyć się zyskiem z czegoś innego ;) Tak jak napisałem na projekt64, nie ma mnie na pół roku.

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#153 Postautor: zyga » śr gru 28, 2011 6:47 pm

Ok. To daj znać za 0.5 roku jak będziesz miał czas. Mnie się nie spieszy.

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#154 Postautor: Digger » śr sty 25, 2012 10:58 pm

4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84
DualSID, 1541 Ultimate, C64SD

http://www.flickr.com/photos/digger-c64
http://play.blog2t.net

k.

#155 Postautor: k. » śr sty 25, 2012 11:25 pm

a co powiesz na efektywne 200MHZ?

kotrobot
Posty: 2218
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#156 Postautor: kotrobot » czw mar 01, 2012 8:04 am

Mam pomysł na pewne usprawnienia w tym projekcie:

http://i.imgur.com/MDjLK.jpg
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości