Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
dolby
Posty: 26
Rejestracja: ndz mar 17, 2013 11:27 am

#281 Postautor: dolby » pn mar 18, 2013 3:37 am

Witam,na wstępie chciałbym się przywitać jako że jestem nowy na forum.

Zamierzam zbudować sd2iec na M32 dip 40 na płycie larsp w związku z tym mam pytanie odnośnie fusebitów

planuje wgrać soft 0.6.7

Mam nadzieje że pomożecie,jak szybko ogarnę soft i fuski to jeszcze dziś go zmontuje...

Z góry dziękuję oraz pozdrawiam.

dolby
Posty: 26
Rejestracja: ndz mar 17, 2013 11:27 am

#282 Postautor: dolby » pn mar 18, 2013 3:38 am

i lipa...wrzuciłem 0.6.7 wczytałem fusy z pliku na commodore bez zmian a kostki nie widzi w isp programmer...na sd2iec ciemno,dochodzi czwarta,kończą się fajki i ogólnie kicha.

czy 0.6.7 objawia się jakimiś zmianami na ekranie pierwotnym czy trzeba wpisywać jakieś komendy?

zbudowałem wg projektu larsp,kość programowałem pod ISP programmer 1.2.0.56 wgrałem sd2iec-0.6.7.a-larsp-m32 fusebity wczytałem z pliku dolfuse znajdującego się w folderze z owym softem.

za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

dolby
Posty: 26
Rejestracja: ndz mar 17, 2013 11:27 am

#283 Postautor: dolby » wt mar 19, 2013 10:34 pm

Widzę że wszyscy aż rwą się do pomocy,także odpowiem sobie sam...

Nie martw się wystarczy że podłączysz atmege przez zewnętrzny oscylator tak jak na podanym schemacie i powinna dać się odblokować.

Dla tych wszystkich którzy tak palą się do wszelakiej pomocy podaje solucje..Pozwoli to na ponowne wykrycie układu po ustawieniu fuse bitów w tryb pracy z zewnętrznym oscylatorem kwarcowym,częstotliwość dobieramy wg swojego przypadku.
Załączniki
atmega kwarc.jpg
atmega kwarc.jpg (8.05 KiB) Przejrzano 14194 razy

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#284 Postautor: starymarabut » śr mar 20, 2013 4:04 am

No przecież wcześniej przestawiles fuska, na zewnętrzny oscylator. To wiadome jest, że trzeba go dołączyć przy ponownym programowaniu.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#285 Postautor: andysto » śr mar 20, 2013 11:35 pm

Podaj więcej szczegółów... Jak zachowują się diody po właczeniu interfeja?

Ja jestem przekonany, że proceesor zaprogramowałeś dobrze, ale...

Chyba nie spodziewasz się ekranu powitalnego windows7
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

Beda
Posty: 23
Rejestracja: pt gru 21, 2012 4:41 am

#286 Postautor: Beda » ndz mar 31, 2013 12:24 am

Witam.
Złożyłem SD2IEC v. LarsP.
Jestem laikiem w tych sprawach, ale drążyłem temat już dość długo i jakoś poczułem wenę... :)
Jest on na układzie Atmega1284P i udało mi się go zaprogramować zlutowanym na prędce STK200 za pomocą programu ISP Programmer wsadem sd2iec-0.10.3-larsp-m1284p.bin.
Fusebit były tam ustawione automatycznie przez program, ale porównałem to z podanymi parę stron wcześniej i na moje oko pokrywały się.
Zmontowałem to w całość i po odpaleniu mam jednak problem :/

Dioda zielona świeci parę sekund i gaśnie.
Po wpisaniu OPEN...input...print pokazuje się na ekranie 73 SD2IEC V0.10.3 00 00.
Jednak po wpisaniu komendy LOAD"$",8 pokazuje się SEARCHING FOR $ i komp jakby się zawiesza na tym :/

No i tu moje pytanie - co może być tego powodem, gdzie szukać usterki ?

Karta SD, to PNY SDhc 4GB sformatowana pod Win7 jako FAT - byłe jeszcze możliwość FAT32, więc pomyślałem, że FAT to chodzi o FAT16.
Jako FAT32 także dzieje się to samo :/

Czy jeżeli wyświetla się komunikat SD2IEC, to mogę uznać, że kabel IEC jest dobrze zlutowany, lub przynajmniej, że dobrze zaprogramowałem tą Atmegę ?
Jutro wszystko posprawdzam i spróbuję załatwić jakąś inną kartę ewentualnie

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#287 Postautor: starymarabut » ndz mar 31, 2013 10:35 am

A ta binarka z jakiego miejsca, katalogu ?
Bez ustawienia fuse bitow chyba nie ruszy. Sprawdzę to przy następnym sd2iec.
Po procesie programowania program sam weryfikuje zgodność bufora z pamięcią flasch atmegi. I gdy jest zgodność , wyświetla komunikat verified ok, lub coś w tym stylu.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Beda
Posty: 23
Rejestracja: pt gru 21, 2012 4:41 am

#288 Postautor: Beda » ndz mar 31, 2013 12:51 pm

Nie kumam o co chodzi z tym miejscem binarki :oops:

ISP Programmer po załączeniu pozwalał na otwarcie zakładki FUSE AND LOCK BITS, po kliknięciu na to pojawiało się okno z różnymi ustawieniami i było tam napisane oprócz wielu ustawień także Lockbits FF,Fusebits 62, FusebitsHigh 99, oraz Fusebite Extended FF, więc tam nic nie grzebałem (nawet bym nie wiedział jak).
Po załadowaniu wsadu do pamięci FLASH kliknąłem VERIFY FLASH i po sprawdzeniu wyskoczyło OK.

Sprawdziłem dzisiaj z innymi kartami i tak:
Z moją SD hc4GB - po załaczeniu zielona świeci jakieś 5s. ststus 73 SD2IEC 00 00. Po komendzie load$ zwiecha - naciskam RUNstop+Restore zielona mrugnie i czerwona później mruga cały czas. Status 74 DRIVE NOT READY 12 00 i czerwona gaśnie. Następny status 00 OK 00 00. Czasani po load i przerwaniu wyskoczy 71 DIR ERROR 00 00.

Z kartą 1microSD 2GB+adapter po komendzie load i przerwaniu dioda zielona świeci przez 35-40s, później dopiero czerwona miga. Status 74 DRIVE NOT READY 12 00

Z kartą 2mocroSD 2GB+adapter po load i przerwaniu zielona świeci 35-40s potem czerwona miga i status 71 DIR ERROR 00 00.

Tak więc z każdą kartą zachowuje się inaczej...
Na każdej karcie to samo, czyli FB i jeden katalog z podkatalogami w których sa gierkai w PRG.

Nie kumam w ogóle tych FUSEBITS - to trzeba jakoś dograć, czy automatycznie przy wgrywaniu wsadu się ustawiły ??

Nie wiem, czy dziś dam radę, ale spróbuję zmniejszyć długość tych kabelków z czytnika na płytkę - teraz mają około 4cm każdy

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#289 Postautor: starymarabut » ndz mar 31, 2013 1:22 pm

Z jakiej strony, folderu, pobrałeś plik bin?
Ustaw fuski tak:
LB - FF
FB - EF
FH - D2
FE - FD

4 cm. To chyba nie ma negatywnego wpływu.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Beda
Posty: 23
Rejestracja: pt gru 21, 2012 4:41 am

#290 Postautor: Beda » ndz mar 31, 2013 4:40 pm

Plik pobrałem ze strony http://sd2iec.de/ o nazwie sd2iec-0.10.3-binaries.zip, a w środku był sd2iec-0.10.3-larsp-m1284p.bin.
Te FUSEBITS w programie ISP Programmer porównałem z zamieszczonymi przez Ciebie na stronie 15. tego wątku, tylko, że wziąłem do porównania obrazek nazwany Fuski -nowa1284P.jpg, a nie ten pierwszy Bascom_AVR_fuski_sd2iec.JPG.

Czy teraz mogę te FUSEBITS jakoś przestawić na odpowiednie tym moim ISP, o ile w ogóle są one tam jakoś ustawione poprzez wgranie wsadu ??

Obrazek
Takie coś mi się ukazało i wcisnąłem ERASE & PROGRAM ALL, a po wgraniu wsadu VERIFY FLASH w każdym przypadku zakończyło sie komunikatem OK.
Teraz zauważyłem, że była możliwość zmienić na 8MHz w tym okienku na górze po prawej stronie :oops:

http://dybkowski.net/content/pl/node/16

To stronka ISP Programmer.
Na dole widać okno FUSE AND LOCK BITS, w którym tylko porównałem parametry te po prawej (nad przyciskami PROGRAM) i pokazywało tam właśnie FF 62 99 i FF, ale nic nigdzie tam nie klikałem, tylko powróciłem do okna głównego i zaprogramowałem układ.

Czy da się to jakoś uratować tym programem, bo niestety z żadnym innym nie umiałem sobie poradzić (żaden nie znalazł mojego programatora STK200 Dongle) :/

Dzisiaj już i tak nic nie polutuję, bo moja się drze, że święta itp, więc jedynie posprawdzam ścieżki i poprawność połączeń miernikiem.
Nie mam żadnego stanowiska, tylko rozkładam się z wszystkim w pokoju, więc jest to trochę uciążliwe, szczególnie dla innych domowników...

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#291 Postautor: starymarabut » ndz mar 31, 2013 6:43 pm

Jak chcesz mieć z boot , to
musisz wgrac odpowiedni plik z katalogu" bootloader". Nie pamiętam jaki wgrywalem, a teraz nie mam jak sprawdzić. Po tym, wejść w zakładkę Lock and Fuse bits, i ustawić je ręcznie.
Nie znam twojego isp proga.
Na końcu,
odpowiedni plik z katalogu bineries, (firmware) zapisz na kartę Sd.
W trakcie pierwszego rozruchu, firmware zostanie skopiowane z SD do atmegi. Przez okolo 17 sekund led zielony będzie szybko migał.
I to tyle.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Beda
Posty: 23
Rejestracja: pt gru 21, 2012 4:41 am

#292 Postautor: Beda » pn kwie 01, 2013 3:11 am

Moja w pracy, to pozwoliłem sobie na małe co nieco z lutownicą hehe :)
Ustawiłem te Fuski i kliknąłem w moim programie na PROGRAM FUSES & LOCK - nic się nigdzie nie pokazało, więc nie wiem, ale nic innego tam w tej zakładce kliknąć nie idzie, więc myślę, że to jest OK.
Wgrałem botloadera i na kardę plik bin, ale nic się nie dzieje :/
Wgrałem nawet plik sd2iec-1.0.0alpha0-56-g329b985-larsp-m1284p.bin na ta Atmegę i tylko tyle się poprawiło, że teraz za każdym razem (load$ czy *) pokazuje 74 DRIVE NOT READY 12 00.

Myślę, że chyba mam uszkodzone to gniazdo kart SD chyba i dla tego nie ma komunikacji.
Spróbuję załatwić adapter, który przylutuję bezpośrednio do płytki, ewentualnie kupię takie gniazdo w sklepie i wtedy będę próbował dalej...

Podałeś te Fuski FF EF D2 i FD, które są do botloadera ?
W takim razie jakie fusebits ustawić, jak chce się mieć od razu plik bin w Atmedze1284p bez loadera ?

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#293 Postautor: starymarabut » pn kwie 01, 2013 2:07 pm

FH -D3
FE - FC Jak zsilasz atmege bezpośredni z 5 V.
Niech potwierdzą to inni, co programowali bez bootloadera.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Beda
Posty: 23
Rejestracja: pt gru 21, 2012 4:41 am

#294 Postautor: Beda » pn kwie 01, 2013 9:03 pm

Zaprogramowałem tą Atmegę 1284p z fusami FF EF D2 i FD i wsadem newboot-0.3-larsp-m1284p.hex.
Czy jest to dobry wsad ?

Po odpaleniu SD2IEC zaświecają się dwie diody, później zielona gaśnie, a czerwona mruga chyba z 10 razy. Po tym zapalają się dwie diody i znów czerwona mruga i tak w kółko.

Karty SD nie mam włożonej i nie wiem, jak z nią zachowa się układ (wyp.. te gniazdo i czekam na nowe),

Czy zachowanie jest prawidłowe ?

Oczywiście dalej czekam na potwierdzenie przez jeszcze jedną osobę tych fusebits dla wersji bez botloadera.

@Zyga napisał na stronie 10. takie coś:
Polecenia programujące układ:
- z bootloaderem:
Kod:

avrdude -p m1284p -c stk200 -U flash:w:newboot-0.2-larsp-m1284p.hex:i -U lfuse:w:0xef:m -U hfuse:w:0xd2:m -U efuse:w:0xfd:m

- bez bootloadera
Kod:

avrdude -p m1284p -c stk200 -U flash:w:sd2iec-0.10.1-larsp-m1284p.bin:r -U lfuse:w:0xef:m -U hfuse:w:0xd3:m -U efuse:w:0xfd:m

Rozszyfrowując to polecenie - nie ma tu podanych czterech parametrów :/ ??

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#295 Postautor: starymarabut » pn kwie 01, 2013 10:02 pm

Tym parametrem się nie przejmuj. Zostaje na fabrycznych ustawieniach.
Coś na liniach do SD nie halo.
Podobne objawy miałem, gdy SD nie było zasilane.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Beda
Posty: 23
Rejestracja: pt gru 21, 2012 4:41 am

#296 Postautor: Beda » śr kwie 03, 2013 3:32 pm

starymarabut pisze:Coś na liniach do SD nie halo.


Dzięki za wszystkie porady i naprowadzenia.
Dla mnie to czarna magia - szczególnie to programowanie...

Miałem gniazdo z odzysku z czytnika SD i widocznie był coś nie tak z nim.
Załatwiłem adapter i bezpośrednio do niego przylutowałem kątową przejściówkę i wszystko zaczęło śmigać :lol:
Obrazek
Załadował się plik bin z karty MicroSD.
Obrazek
Obrazek
Sorki za jakość zdjęć, ale mój K800i ma czasami kaprysy hehe :)

Najważniejsze, że wszystko działa :P

Teraz czas na tani programator EROM i zabawę z Jiffy, bo mój FC3 pewnie nie jest wieczny...

dolby
Posty: 26
Rejestracja: ndz mar 17, 2013 11:27 am

#297 Postautor: dolby » pn lis 25, 2013 10:09 pm

Witam,mam mały problem.
Skleciłem sd2iec na M32 według larsP,i niby wszystko ok,diody prawidłowo sygnalizują,pokazuje mi zawartość karty...

problem polega na tym że w momencie załadowania jakiegokolwiek pliku pokazuje loading,po czym obraz robi się czarny i tak w nieskończoność.Niestety nie mogę tego ugryźć,czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem,ew wyczytał coś o takowej przypadłości?

szukałem kilka dni lecz nic nie znalazłem,załączam moje fusebity.

Z góry dziękuje za sugestie.


Przed chwilą podczas ładowanie first samurai pokazał mi się kawałek niekompletnej grafiki,tak jakby gra chciała,ale nie mogła się załadować...
Załączniki
isp.jpg
isp.jpg (217.75 KiB) Przejrzano 12738 razy

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#298 Postautor: andysto » wt lis 26, 2013 8:36 am

Atmega 32 nie obsługuje plików skompresowanych typu d64. Spróbuj załadować jakiś plik .prg, na pewno zadziała. Jeśli masz procesor w podstawce wymień go na M664P lub 1284P.
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

dolby
Posty: 26
Rejestracja: ndz mar 17, 2013 11:27 am

#299 Postautor: dolby » wt lis 26, 2013 5:33 pm

Racja,mój błąd prg ruszają normalnie. M32 nie obsługuje d64,tzn żę nie da się zamontować obrazu dyskietki?

Czekam na 1284,M32 użyłem z racji tego że w pewnym momencie miałem ich ze 40...

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#300 Postautor: andysto » śr lis 27, 2013 9:46 am

Ja też na początku użyłem M32 :-))
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości