Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#181 Postautor: suchy » ndz sty 01, 2012 10:00 pm

... no jeśli SD2IEC przedstawia się na ekranie, to znaczy, że działa, czyli poprzez kanał (15) dyrektyw wczytuje do komcia status urządzenia nr 8! Pierwsze odczytanie statusu SD2IEC po załączeniu zasilania, to własnie przedstawienie na ekranie aktualnie zaprogramowanej do SD2IEC wersji firmware.

Co masz nagrane na karcie SD? Czy wczytuje directory:

LOAD"$",8

i co wyswietla wtedy na ekranie po:

LIST

(??)

PS Jeśli póki co nie masz Jiffy, to obsługa SD2IEC (przeglądanie katalogów/plików) z Kernala (i bez uzywania np. FIBRa) bedzie niezwykle upierdliwa - wszystko przez OPEN....CLOSE.... . Poza tym ładowanie plików z SD2IEC (bez Jiffy lub jakiegoś karta przyspieszajacego) bedzie stosunkowo wolne (np. 160 bloków ok 1min 20sek), więc trzeba cierpliwie poczekać na załadowanie softa!

Obsługa SD2IEC z Kernala:

Changing directories (CMD syntax)

OPEN1,8,15,"CD/SOMEDIR/":CLOSE1 - change to SOMEDIR (relative)
OPEN1,8,15,"CD//":CLOSE1 - change to root directory
OPEN1,8,15,"CD//SOMEDIR/":CLOSE1 - change to SOMEDIR (in root)
OPEN1,8,15,"CD:←":CLOSE1 - go to parent directory

Using M2Is or D64s

OPEN1,8,15,"CD//SOMEDIR/:SOMEGAME.M2I":CLOSE1 - change to/mount SOMEGAME.M2I
OPEN1,8,15,"CD//SOMEDIR/:SOMEGAME.D64":CLOSE1 - change to/mount SOMEGAME.D64
OPEN1,8,15,"CD:←":CLOSE1 - leave M2I/D64

Loading files

LOAD"//SOMEDIR/:SOMEFILE" - load SOMEFILE in SOMEDIR (filename gets separated from path using colon)

... więc jeśli masz dużo katalogów/plików do przeglądania na karcie SD, to zamiast mieszać ciągle tymi OPENami, można sobie wczytać za każdym razem FIBRa (menagar katalogów/plików dla C64) - kwestia gustu. :wink:
C64PLC

Tex13
Posty: 4
Rejestracja: wt gru 27, 2011 5:17 pm

#182 Postautor: Tex13 » pn sty 02, 2012 12:03 pm

Suchy dziękuję za ściągawkę i pomoc. SD2IEC wystartował po skróceniu kabli do gniazda, mają teraz 1,5cm (przy pięciu nie czytał karty SD), niestety opcji z bootloaderem nie mogę sprawdzić dopadł mnie jakiś błąd 644AP, nie zapisuje fuse bitów (avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000 0xff != 0x15), nie zapisuje poprawnie pliku bootloadera (błąd weryfikacji), natomiast sam program zapisuje i weryfikuje (fusy zostały Lf-EF, Hf-91, Ef-FD).
SD2IEC sprawdzałem na karcie 4GB FAT32 czyta (większej nie mam) narazie korzystam z pomocy fibra i db64, faktycznie można dostać kota z czasem czytania i uruchamiania gier. Radykalnie zmieniłem ilość plików na karcie. Czy pliki .d81 działają na C64 db64 urachamia je ale komputer wraz z SD2IEC zawisa. Czy w gniezdzie stacji jest reset ten sam co porcie rozszerzeń, chcę podpiąć go do AtMegi.
Może ktoś się spotkał z takim błędem 644AP w internecie znalazłem że ludziom się przytrafia ten błąd ale nie znalazłem rozwiązania (niestety z językami nie najlepiej).

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#183 Postautor: zyga » pn sty 02, 2012 12:17 pm

Tex13 pisze:Czy pliki .d81 działają na C64 db64 urachamia je ale komputer wraz z SD2IEC zawisa.


Oczywiście masz na myśli wchodzenie do katalogu, a nie uruchamianie .d81 ? Po plikach .d64, .d81, .m2i poruszasz się jak po "normalnych" katalogach.

Tak BTW. Warto chyba pomysleć o przeformatowaniu karty SD na mniejszy klaster.
Pliczki dla c64 są bardzo małe i dużo przestrzeni się traci (na 1GB FAT16 "wasted" było chyba ok. 30%, po przeformatowaniu na FAT32 i ustawieniu klastra 0.5kB zmalało do kilku %).

Po windowsem XP można w ten sposób:
- prawym klawiszem na "Mój komputer",
- zarządzaj,
- zarządzanie dyskami,
- wybrać dysk,
- formatuj,
- wybrać System Plików i Rozmiar jednostki alokacji

ilość zajętego miejsca sprawdziłem przez CTRL+Q na katalogu managerze plików FAR2 www.farmanager.com. POLECAM, zwłaszcza w połączeniu z pluginami conemu-maximus5 i far-colorer.

A jeśli chodzi o Fuse-bity to chyba można uzyć opisywanego wcześniej przez Cancerka fusebit-doctora lub skorzystać z porad kolegów atarowców: link

czerwoney
Posty: 4
Rejestracja: pn sty 23, 2012 6:58 pm

#184 Postautor: czerwoney » pn sty 23, 2012 7:29 pm

Witam

Postanowiłem, że zrobię sobie do swojego C64 mm2iec Larsa.P- wersja z Atmega 32 ta z 3 diodami i 3 tranzystorami n-fet + wsad wersja 0.8.
Po uruchomieniu okazało się, że coś nie hula. Wiem, żę mega32 to już nie używacie, no ale jest może ktoś kto miał zrobione takie cudo na mega32
A może powinienem mieć pliki dodatkowe na karcie, żeby to ruszyło?
Commodorka mam bez Jiffy
Pytanie brzmi następująco:
- czy po włożeniu karty normalne jest to, że mignie jedna, a potem druga dioda?
- czemu trzecia się nie świeci, a raczej kiedy powinna świecić?
- po wpisaniu 10 open... 20 .. 30 ... itd jak dam run to mi się zawiesza. Może za krótko czekam?
- czy przy programowaniu mega32 też mam te fusy ustawiać ?
i ostatnie czy jest ktoś z Wrocławia chętny mi pomóc to uruchomić?

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#185 Postautor: zyga » wt sty 24, 2012 7:46 am

czerwoney pisze:Witam
Postanowiłem, że zrobię sobie do swojego C64 mm2iec Larsa.P- wersja z Atmega 32 ta z 3 diodami i 3 tranzystorami n-fet + wsad wersja 0.8.


Z wersji na tej http://www.pitsch.de/stuff/mmc2iec/index.htm stronie, która to ?Zdajesz sobie sprawę, że zmiany między wersjami dotyczą funkcji pinów Atmegi, więc może się okazać, że na chwilę wypuszczenia wersji 0.8 larsp, w twojej wersji tam gdzie oczekiwane są LED'y umieściłeś interfejs IEC ?

czerwoney pisze:Po uruchomieniu okazało się, że coś nie hula. Wiem, żę mega32 to już nie używacie, no ale jest może ktoś kto miał zrobione takie cudo na mega32

Logiczniejsze jest korzystanie z Atmega644p lub 1284p, ale jak akurat miałeś na stanie to czemu nie wykorzystać.

czerwoney pisze:A może powinienem mieć pliki dodatkowe na karcie, żeby to ruszyło?

Odczytanie kanału błędów powinno skutkować przedstawieniem się interfejsu, nawet bez karty w slocie.

czerwoney pisze:Czy programowaniu mega32 też mam te fusy ustawiać ?

Oczywiście, odpowiadają one m.in za sposób taktowania. (wybór - wewnętrzny generator lub zewnętrzny generator kwarcowy). Jeśli w opisie z którego budowałeś interfejs nie ma ustawienia fuse bitów, musisz wyliczyć je sobie dla posiadanego układu. Np. za pomocą kalkulatora który podawał Suchy.

czerwoney
Posty: 4
Rejestracja: pn sty 23, 2012 6:58 pm

#186 Postautor: czerwoney » wt sty 24, 2012 4:28 pm

Dokładnie robiłem z tej strony
http://pontoppidan.info/lars/index.php? ... iec&page=2
Schemat jest na Atmege32 w smd ale ja zastosowałem zwykłą przewlekaną bo taką miałem, oczywiście po uprzedniej korekcie wyprowadzeń, bo w smd jest inna ich numeracja.

No nic, może dojdę co i jak :)

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#187 Postautor: zyga » wt sty 24, 2012 5:21 pm

czerwoney pisze:Dokładnie robiłem z tej strony
http://pontoppidan.info/lars/index.php? ... iec&page=2
Schemat jest na Atmege32 w smd ale ja zastosowałem zwykłą przewlekaną bo taką miałem, oczywiście po uprzedniej korekcie wyprowadzeń, bo w smd jest inna ich numeracja.

No nic, może dojdę co i jak :)


No, to najstarsza wersja, bez kwarca - taktowana wewnętrznym generatorem.

A oprogramowanie dokładnie które/skąd ? Wg tej strony: http://www.c64-wiki.com/index.php/MMC2I ... rmware_0.8 najnowsza wersja firmware którą możesz wgrać do MMC2IEC (czyli do twojej wersji hardware) to SD2IEC 0.6.6. Jest ona nowsza od MMC2IEC 0.8

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#188 Postautor: suchy » wt sty 24, 2012 8:23 pm

@czerwoney, na cholere tak daleko cofałeś się wstecz i tyle niepotrzebnej roboty zrobiłeś (po co wyważać już otwarte drzwi). Przecież na początku tego wątku podawałem linka do sprawdzonej (nie tylko przeze mnie) i wyjątkowo prostej płytki PCB MMC2IEC/SD2IEC specjalnie przeznaczonej dla eksperymentatorów.

Jeszcze raz linkuję ten rysunek montażowy na uniwersalce (który pochodzi z tej strony ):

Obrazek

... natomiast tutaj: STARY SOFT dla MMC/SD2IEC znajdziesz gotowe biny do zaprogramowania procka ATMEGA32. tak jak podawał zyga będzie to w archiwum o nazwie: sd2iec-0.6.6-larsp-m32.zip

Jak kupisz nowego procka: ATMEGA644P (czy ATMEGA1284P) to tylko zmienisz w podstawce i zaprogramujesz NOWYM SOFTEM

Ta płytka , jak na powyższym rysunku to maksymalnie uproszczona wersja MMC/SD2IEC, ale mozesz na niej przetestować układ ze wszystkimi typami procków, bez żadnych zmian, poczynając od najstarszych wersji z ATMEGA32 do nowszych z ATMEGA644P i do najnowszych z ATMEGA1284P. Wybierasz tylko z bazy softu (linki wyzej) wsady do procka, które w nazwie muszą mieć larsp (czyli dla tej konkretnej płytki) i nazwę odpowiedniego procka, którego aktualnie używasz na płytce. A to co masz w tej chwili to olej, bo szkoda Twojego i naszego czasu na analizę co tam popaprałeś (biorąc pod uwagę fakt, że pewnie jest jeszcze żle zaprogramowany procek) - za dużo niewiadomych!

PS Poza tym przeczytaj dokładnie ten wątek i pozaglądaj w linki, które podawaliśmy (jest tam praktycznie wszystko na temat SD2IEC).

Acha jeszcze jedna uwaga, choć juz o tym pisałem, ale jeszcze raz powtórzę w kontekście wypowiedzi moich przedmówców, którzy mieli problemy z "wystartowaniem" tej płytki. Aby uruchomić taką uniwersalkę bezproblemowo, montaż musi być "czysty" (poprawne lutowanie) bez zbędnych "pająków" (długich i wiszących kabli) - wszystkie kabelki jak najkrótsze, szczególnie te łączące gniazdo karty SD z procesorem/płytką procesora.
C64PLC

starymarabut
Posty: 264
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#189 Postautor: starymarabut » śr sty 25, 2012 7:20 am

Długość kabla z sd2iec do komodorka już nie jest taka istotna.
Na próbę, podłączyłem kabel długości 150 cm. I bardzo rzadko pojawiał się błąd ładowania.

Kolejne zapuszkowane sd2iec :)
Załączniki
P5180280.JPG
P5180280.JPG (81.44 KiB) Przejrzano 10793 razy
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

czerwoney
Posty: 4
Rejestracja: pn sty 23, 2012 6:58 pm

#190 Postautor: czerwoney » śr sty 25, 2012 4:42 pm

No takie podpowiedzi, to mi się podobają, oki trzaskam nową płytkę :)

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#191 Postautor: nes » czw sty 26, 2012 5:17 am

Mam pytanie związanie z tematem, bo może się skuszę na zrobienie tego urządzenia:
w obecnym laptopie nie mam niestety wyjścia LPT, a mam STK200 + płytkę do programowania atmeg. dodatkowa karta do laptopa z LPT trochę za dużo kosztuje, a i tak przydał by mi się pecet stacjonarny.
pytanie: jeżeli chciałbym pobawić się w programowanie atmeg nie tylko pod kątem tego interfejsu, to za jakim stacjonarnym pecetem się rozglądać żeby chodził na nim obecnie używany sensowny soft do programowania pod atmegi ? jakiś pentek 1Ghz 1GB RAM z XP wystarczy, czy coś mocniejszego ma sens? (do niewielu innych zastosowań mi ten komp będzie potrzebny bo korzystam głównie z laptopa).
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban
http://apt.hopto.org/nes/impact/

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#192 Postautor: zyga » czw sty 26, 2012 11:55 am

Chyba słabszego niż 1GHz to trudno będzie dzisiaj znaleźć. A takie można dostać już praktycznie za darmo. Sam mam jednego na strychu - żal wyrzucać. Wg mnie w zupełności wystarczy (jeśli przeszkodą nie będzie max. ilość ramu - 512MB)

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#193 Postautor: zyga » czw sty 26, 2012 1:02 pm

Dla tych co nie chcą kombinować ze złączem SD i stabilizatorem - można dostać gotowe moduły - tylko podłączać do uniwersalki SD2IEC.

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... 67193&sg=0

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#194 Postautor: suchy » czw sty 26, 2012 7:02 pm

Ja uzywam do tych celów staruśkiego blaszaka z athlonem 1,33GHz, który ma LPT, COMy i USB, więc jest git do różnych programatorków, ale stary programator do EPROMów (karta ISA) mam wsadzony do prawdziwego dziadka: PACKARD BELLa 486SX/25 z DOS6.22 ! :P Zresztą na tym starym dziadku pracuje również programator uniwersalny DELTA (na COMie), oraz interfejsy (RS232) do procków Motoroli (kiedyś bawiłem się w odkodowywanie radiodtwarzaczy samochodowych). Więc generalnie do programowania nie potrzeba jakiejś superrakiety.
C64PLC

starymarabut
Posty: 264
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#195 Postautor: starymarabut » czw sty 26, 2012 7:57 pm

@nes a ten Twój lapek, nie nadaje się?
Bym sprzedał stk i kupił usbasp.
Co to za podstawka programujaca? Może da się ją spiąć z usbasp.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

czerwoney
Posty: 4
Rejestracja: pn sty 23, 2012 6:58 pm

#196 Postautor: czerwoney » pt sty 27, 2012 9:22 pm

Zrobiłem nową płytkę, adapter karty bezpośrednio do płytki przylutowany.
AVRdude nie wiem jak to zgrac z moim programatorem, mam natomiast bascoma full no i powiem szczerze, że nie wiem jak mam te fusy ustawić. Dodam tylko, że to jest mój 1 mikrokontroler z fusami do ustawienia.
Atmega 32 16PU, kondki 30pf bo takie miałem kwarc 8Mhz jak w opisie i nic.
Napięcie 3,3V dociera do karty iest z układu TS1084 3.3V. Wydaje mi się, a nawet jestem tego pewien, że nie umiem zaprogramować tych fusuf.

starymarabut
Posty: 264
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#197 Postautor: starymarabut » sob sty 28, 2012 8:52 am

Burn o mat, znasz?
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#198 Postautor: nes » sob sty 28, 2012 10:32 am

starymarabut pisze:@nes a ten Twój lapek, nie nadaje się?
Bym sprzedał stk i kupił usbasp.
Co to za podstawka programujaca? Może da się ją spiąć z usbasp.


lapek nie na LPT, a karta rozszerzająca do niego widzę że ok. 130zł z przesyłką kosztuje.

Obrazek

usbasp to jest odpowiednik STK200 na USB ? :shock:

jak tak to może jednak to kupię zamiast kompa stacjonarnego
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

starymarabut
Posty: 264
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#199 Postautor: starymarabut » sob sty 28, 2012 11:17 am

C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#200 Postautor: nes » sob sty 28, 2012 11:24 am

no wiesz..

Jedynym problemem jaki pojawi się na początku to konieczność zaprogramowania mikrokontrolera sterującego za pomocą dowolnego innego programatora.


:mrgreen:

http://allegro.pl/programator-usbasp-av ... 79157.html

http://nowyelektronik.pl/searchsklep.ph ... s&nr=76596
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości