Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#241 Postautor: andysto » sob lis 10, 2012 12:44 pm

No ten MA to fajna sprawa ale póki co szukam czegoś bardziej "budżetowego" :-)
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#242 Postautor: starymarabut » sob lis 10, 2012 4:49 pm

Czyli własnym sumptem coś Będziesz klecił.
Mogę zaprogramować eprom, jak by
był potrzebny.
Ostatnio zmieniony sob lis 10, 2012 4:55 pm przez starymarabut, łącznie zmieniany 1 raz.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#243 Postautor: starymarabut » sob lis 10, 2012 4:51 pm

Up
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#244 Postautor: szu » pn lis 12, 2012 4:24 am

Polecam programowac Atmege BEZ Bootloader bo jest owiele szybciej jak sie wloczy komputer. Z bootloaderem trzeba czekac 6+ secund jak sie nabije i szuka "firmware"

Ja dalem SD2IEC 10.2 i z JiffyDOS to zazuwa! czybciej nisz muj 1541-II z JiffyDOS i 1571

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#245 Postautor: suchy » pn lis 12, 2012 8:10 pm

szu pisze:Polecam programowac Atmege BEZ Bootloader bo jest owiele szybciej jak sie wloczy komputer. Z bootloaderem trzeba czekac 6+ secund jak sie nabije i szuka "firmware"


szu my to wiemy! Wersja SD2IEC z bootloaderem jest dobra wtedy gdy SD2IEC idzie do dalszej odsprzedaży i KAŻDY nabywca ma wtedy mozliwość aktualizacji firmware, bez konieczności posiadania programatora dla AVRów.

Firmware dla SDIEC jest wciąż poprawiane/rozwijane. Ostatnie aktualizacje betha ukazały się pod numerami 0.10.2 i 0.10.3 już spory czas temu, a obecnie dla SD2IEC dostępne są już aktualizacje alpha (1.0.0....), najnowsza z 04-11-2012: TUTAJ można ściągnąć (w zipach są biny dla każdej wersji SD2IEC)
C64PLC

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#246 Postautor: starymarabut » pn lis 12, 2012 10:06 pm

Szu
To na tańszych kartach Sd jest dłuższy rozruch okolo 7 sekund. Platinet, Pqi itp. 2 gb za 10 zł.
Na lepszych SD rozruch jest niezauważalny, nawet z bootloaderem.
Bez bootloadera nie robilem jeszcze, to nie wiem.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#247 Postautor: suchy » wt lis 13, 2012 7:51 pm

@starymarabut, pomijając fakt, że z rozmaitymi kartami SD2IEC faktycznie ma różne czasy "zaskoku", to jest tak jak pisze szu. Bez bootloadera jest wybitnie szybciej, bo po załączeniu power nie ma procedury sprawdzającej, czy na karcie SD jest nowsze firmware, niż to które jest aktualnie zapisane w mikrokontrolerze.
C64PLC

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#248 Postautor: starymarabut » wt lis 13, 2012 8:49 pm

Ok.
Zrobię jedno sd2iec bez bootloadera. I porównam czas rozruchu, na tych wolnych kartach sd.
Przy droższych kartach sd, 2 gb za około 20 zł. sd2iec z bootloaderem jest gotowe po około 1 sekundzie.
Praktycznie zaraz po Power on komcia można wdusić F5.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#249 Postautor: andysto » czw lis 15, 2012 7:15 pm

bez boota to tylko mig diody...
A ja zrobię teraz z ciekawości z bootem i zobaczę
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#250 Postautor: andysto » czw lis 15, 2012 7:19 pm

A co Byście polecili jako jakiś fastloader?
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#251 Postautor: szu » czw lis 15, 2012 8:53 pm

Ja mam JiffyDOS, bardzo to lubie. SIdy w SIDPLAY sie laduja w 1 sekunde
, a normalnie to jest 5X szybciej nisz bez. A z SD2IEC to chyba 10x szybciej
:)

Ale tesz jest dobre SJLOAD
http://picobay.com/dtv_wiki/index.php?title=SJLOAD

niewiem duzo a SJLOAD.

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#252 Postautor: starymarabut » czw lis 15, 2012 10:39 pm

Jiffy z poprawkami Suchego. Dla mnie grajka rewelka.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#253 Postautor: andysto » pn lis 19, 2012 7:24 pm

Kurczę, no to może ten jyffy? zaprogramujecie dla mnie roma (eproma)? do c64G?
Potrzebne jakieś inne dane. Okazuje się, że będę zużywał mojego najbrzydszego komcia... moje brzydkie kaczątko
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#254 Postautor: szu » pn lis 19, 2012 9:22 pm

te Disk Change to jest niepotrzebne. Jak dyski sa 2-3 strony, to ja tylko zmieniam na .D81 Image i to wszystko.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#255 Postautor: suchy » śr lis 21, 2012 8:18 pm

@szu, przyciski Disk Change są niezbędne, jak program (np. GEOS) w trakcie pracy zażąda zmiany dyskietki, a tak poza tym to przymusu korzystania z nich nie ma. :wink:

PS Jiffy z moimi poprawkami mogę zaprogramować chętnym za free. Gotowca (pliku .bin) nie mogę umieścić tutaj, czy gdzie indziej ze zrozumiałych względów. Przysyłacie EPROMa z kopertą zwrotną (szczegóły na PW), ale to dopiero od drugiej połowy stycznia, gdyż obecnie JESTEM TOTALNIE NIECZASOWY!
C64PLC

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#256 Postautor: andysto » czw lis 22, 2012 1:05 pm

A jaki układ eprom potrzebny do c64G? Jak z dostępnością?
Fajnie, że możesz zaprogramować Eproma bo ja następnego programatora już nie chcę :-)). Po konstruowaniu SD2iec zostało mi jeszcze kupę skarbów...
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#257 Postautor: szu » czw lis 22, 2012 3:32 pm

tylo robilem Jiffydos do c64 i 1541,1571,1541-ii

tak naprawde to ja byl chcial se zrobic ten MMC2IEC na PCB Board. Mam te Eagle file i tylko do PCBBatch.com albo innych

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#258 Postautor: starymarabut » czw lis 22, 2012 5:10 pm

Do C64G pewnie eprom 27C128 Dil28 (montaż “na barana" by Suchy) albo większy np: 27C256. Sprawdź jaką masz pcb komcia, od tego zalezy jaki typ kości zastosowali.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#259 Postautor: andysto » wt lis 27, 2012 8:35 am

Znalazłem u manstersów takiego eproma - może być?
http://www.sklep.monster.pl/128k-27C128 ... 2721,12900).aspx
bo ten ma jakieś oznaczenie C-eprom
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#260 Postautor: andysto » wt lis 27, 2012 8:38 am

@szu

Szu nie za bardzo zrozumiałem twojego posta - chcesz gotową płytkę do wlutowania elementów czy projekt do prasowania (termotransferu znaczy) :-))
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości