Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#261 Postautor: szu » wt lis 27, 2012 6:42 pm

jusz mam to.

Pokaze wam muj JiffyDOS jak mam.. to jest tylko Basic i JiffyDOS switch.

Obrazek

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#262 Postautor: starymarabut » wt lis 27, 2012 11:42 pm

Kostka powinna byc ok.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#263 Postautor: suchy » ndz gru 23, 2012 4:37 pm

Offtop się zrobił, ale tak dla ścisłości to szu pokazał "starą" (szeroką) płytę C64, tam gdzie OS (Kernal) i Basic są w oddzielnych ROMach: 2364. W takim przypadku dla zainstalowania Jiffy używamy:

1/ 27C128 (przekrosowany, bo EPROMy 27... nie mają zgodności pinologicznej z ROMami 2364) zawierający Kernal & JiffyDOS z przełącznikiem mechanicznym + pullup rezystor.

2/ moja "kanapka" z przekrosowanym 27C64 zawierającym Jiffy (połączenia w "kanapce" w tym przypadku muszą być dostosowane do pamięci 27C64, bo w oryginalnym temacie, opisującym na tym forum kanapkę, omawiałem pamięć 27C128, czyli do nowszej płyty)

Natomiast dla "nowszych" płyt C64 (wąskich), gdzie Kernal i Basic są w jednym ROMie 23128 dla zainstalowania Jiffy używamy:

1/ 27C256 (zgodny pinologicznie z 23128) zawierający Basic+Kernal & Basic+JiffyDOS z przełącznikiem mechanicznym + pullup rezystor.

2/ moja kanapka z 27C128 (zgodnym pinologicznie z 23128) zawierającym Basic+JiffyDOS.

Koniec offtopa.

PS EPROMem zgodnym pinologicznie z ROMem 2364 jest chyba 2564, ale obecnie trudny do zdobycia.
C64PLC

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#264 Postautor: andysto » wt gru 25, 2012 5:40 pm

@Suchy

Czy Twoja propozycja zaprogramowania Eproma w połowie stycznia jest nadal aktualna - chip leży u mnie już ze 2 tygodnie i już zaczyna się cieszyć.

Planuję wlutować podstawkę i układy po prostu przekłądać...w razie potrzeby

Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt!
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#265 Postautor: starymarabut » pt sty 04, 2013 4:28 pm

Po co sobie zabawę utrudniać.
http://www.c64scene.pl/viewtopic.php?t=441
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#266 Postautor: szu » sob sty 26, 2013 4:59 am

mam pare tych RiDATA 2GB SC CARD. Jak dam .D64 .PRG na nie to dziala w moim MMC2IEC. Ale jak zrobie FORMAT ta karte (FAT i FAT32 prubowalem) i jak wloze do MMC2IEC to zielone swiatelko tylko jest zapalone czly czas.
Dlaczego po FORMAT te kerty MMC2IEC nie czyta?


[img][img]http://i50.tinypic.com/2w2pwjt.jpg[/img][/img]

92dziki
Posty: 5
Rejestracja: wt lut 05, 2013 6:34 pm

#267 Postautor: 92dziki » czw lut 14, 2013 8:24 pm

Witam.
Proszę o instrukcje jak ostawić fusebity w atmedze 644p.
Ustawiłem wg. screenów z tej strony i atmega już nie wstała.

http://www.c64scene.pl/viewtopic.php?t= ... e8579017b2

Nie chce ryzykować ostatniego mikro kontrolera wiec proszę o poradę.

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#268 Postautor: andysto » czw lut 14, 2013 10:32 pm

Chętnie Ci pomogę
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#269 Postautor: andysto » czw lut 14, 2013 10:37 pm

Procka też mogę Ci odblokować... tylko nie wiem czy się będzie opłacało wysyłać tam i z powrotem ... zależy po ile kupiłeś
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

92dziki
Posty: 5
Rejestracja: wt lut 05, 2013 6:34 pm

#270 Postautor: 92dziki » czw lut 14, 2013 11:13 pm

Jednej sztuki nie opłaca się wysyłać :D .

Jeśli możesz to podaj mi dokładne ustawienia fusebitow dla mojego procka w bascomie.
Czy ustawienia są takie same dla wersji bez i z botloaderem?
Czy już w czasie programowania atmega musi mieć podłączony kwarc?

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#271 Postautor: andysto » czw lut 14, 2013 11:56 pm

napisz jaki masz programator i jaką płytkę bazową

i odp na pytanie - fabrycznie nowy proc nie potrzebuje kwarca ale wolno się programuje
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

92dziki
Posty: 5
Rejestracja: wt lut 05, 2013 6:34 pm

#272 Postautor: 92dziki » pt lut 15, 2013 9:37 am

Programator to stk500v2 na usb.
Płytka to zwykła uniwersalna, podstawa i złącze ISP.
Wszystko skonfigurowane ok.
Wykrywa procek.
Mogę wgrać program.
Chodzi mi tylko jak ustawić fusebity żeby tego nie spieprzyć.

To moja ostatnia atmega 644p i wole być ostrożny.

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#273 Postautor: starymarabut » pt lut 15, 2013 1:52 pm

Hej, te screeny z Bascom z fuskami to się tyczą płytki wg. schematu Larsa P. Do 1284p wbity jest bootloader, ozbaczony w tytule "larsp_1284 "
644 to nie pamiętam jak ustawiałem, i nie mam jak sprawdzić teraz.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#274 Postautor: andysto » pt lut 15, 2013 3:27 pm

Jak chcesz to Ci przyślę gotową komendę do avrdude - wklejasz w CMD line, programujesz i wkładasz kostkę do SD2IEC.

Druga sprawa to taka, że być może tą pierwszą atmegę zaprogramowałeś dobrze. Po przestawieniu fusów programator na uniwersalnej płytce już jej nie zobaczy. Spróbuj więc tą kostkę wsadzić do SD2IEC
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

92dziki
Posty: 5
Rejestracja: wt lut 05, 2013 6:34 pm

#275 Postautor: 92dziki » pt lut 15, 2013 8:28 pm

Problem rozwiązany.
Dane do bascoma z wcześniejszych screenów były ok.
Winne było to ze w mojej podstawce programującej nie miałem wlutowane kwarcu.
Teraz wszystko działa.
Pozdrawiam.

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#276 Postautor: andysto » sob lut 16, 2013 5:47 pm

Cieszę się, że udało mi się pomóc

ps. - "Dziękuję" kolegom którzy deklarowali zaprogramowanie eproma...

Udałomi się znaleźć kogoś u siebie. Stary kernel wulutowałem wstawiłem podstawkę, przełącznik i nowy eprom. Wsztysko śmiga jak złoto.

Zacytuję Starego Marabuta: "po co sobie zabawę utrudniać" - bo czasem to jest satysfakcja...

A w międzyczasie udało mi się kupić oryginalnego fIII

Pozdrawiam Wszystkich!
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#277 Postautor: starymarabut » pn lut 18, 2013 9:35 am

No zgoda.
Odniosłem się do pomysły ręcznego przekładania kostek.
I dałem linka do przełącznika pomysłu Suchego. Dla osób co nie mają wprawy w lutowaniu rewelacja.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#278 Postautor: andysto » pn lut 18, 2013 1:02 pm

i tu ja też się zgodzę :-))
choć mimo wszystko bezpieczniejsze wydaje mi się wylutowanie całego układu, niż lutowanie "na barana", gdzie grzejemy grotem praktycznie przy samym układzie.
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

starymarabut
Posty: 195
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#279 Postautor: starymarabut » pn lut 18, 2013 3:18 pm

Jak odpowiednio podegniesz nogi to można nie lutować ukladow ze sobą.
Smarknąć "gorącym glutem" uklady, pewnie by zabezpieczylo przed zeskoczeniem. Pozostaja trzy przedwody do lutowania.
Wiadomo, wylut jest bardziej pro.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#280 Postautor: andysto » pn lut 18, 2013 3:46 pm

@Stary Marabut

i znów masz rację... ale lut - to lut! 8)

Pozdrawiam!
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość