Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
new51
Posty: 1
Rejestracja: wt mar 17, 2015 8:35 pm

Atmega664p fusebit

#301 Postautor: new51 » wt mar 17, 2015 8:42 pm

Witam serdecznie. Mam prośbę, może ktoś napisać jak ustawić fusy do atmegi644p w wersji bez bootlodera?
Najlepiej w formie wklepania do avrude w terminalu.
Bo to jest do atmegi1284:
avrdude -p m1284p -c stk200 -U flash:w:sd2iec-0.10.1-larsp-m1284p.bin:r -U lfuse:w:0xef:m -U hfuse:w:0xd3:m -U efuse:w:0xfd:m
nie jestem pewien czy tak samo można ustawić 644p. Jak coś to zasilam układ z 5V.
Widziałem że ktoś o tym pisał:
"PostWysłany: Pon Kwi 01, 2013 12:07 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem Dodaj użytkownika do ignorowanych
FH -D3
FE - FC Jak zsilasz atmege bezpośredni z 5 V.
Dzięki i pozdrawiam

piast
Posty: 2
Rejestracja: pn mar 20, 2017 1:07 pm
Kontaktowanie:

Re: Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

#302 Postautor: piast » pn mar 20, 2017 1:26 pm

Witam, zrobiłem sd2iec najpierw na atmega32 i wszystko działa. Zachciało mi się plików .d64 i zrobiłem na atmega 644p, ale nadal nie mogę odczytać plików skompresowanych, dlaczego ? Wersja softu 0.8
Czy nadal wczytuje się tak samo jak pliki prg, czyli load"nazwagry.prg",8 tylko zamiast .prg wpisujemy .d64 tak jak rozszerzenie pliku ?

piast
Posty: 2
Rejestracja: pn mar 20, 2017 1:07 pm
Kontaktowanie:

Re: Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

#303 Postautor: piast » sob mar 25, 2017 12:35 pm

Nikt już się nie bawi w robienie sd2iec ?

KB777
Posty: 219
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

#304 Postautor: KB777 » pn mar 27, 2017 9:33 am

W kwestiach lutowania krzywym gwoździem, to inne forum polecam. To "bazarowe" ;)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
always @(posedge Clk)

starymarabut
Posty: 197
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

#305 Postautor: starymarabut » śr kwie 05, 2017 1:48 am

piast pisze:Nikt już się nie bawi w robienie sd2iec ?

Pliki. d64 możesz "montować" w interfejsie lub przeglądać browserem sd.
Poszukaj jest sporo opisow w internecie.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

TERM
Posty: 8
Rejestracja: pt cze 27, 2014 12:12 am

Re: Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

#306 Postautor: TERM » śr kwie 19, 2017 10:57 pm

Witam.
Postanowiłem updatowac mojego SD2IEC (wersja LarsP na Atmedze 1284p). Plik sd2iec-current-binaries.zip oprócz wersji larsP (sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-larsp-m1284p.bin) zawiera również binarki sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-sw2-m1284p.bin i sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-sw1-m1284p.bin.
Tutaj rodzą się 2 pytania - zapewne oczywiste, ale google zwraca ciągle te same schematy niezależnie od zadanego zapytania:
1. czym różnią się te wersje (sw1, sw2)?
2. jeżeli pinout na procesorach jest identyczny, dlaczego 2 różne pliki?

A i byłbym zapomniał ;p gdzie znajdę opis zmian dla niniejszych wersji (stronka którą miałem w "ulubionych" już nie istnieje...) i dlaczego atentdead?

Z góry dziękując za odpowiedź pozdrawiam. :)


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości