Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

#1 Postautor: Jacek31 » pt sty 28, 2011 5:22 pm

Witam. Tak, tak nie umarłem choć długo mnie nie było.
W sumie jak w temacie dorwałem drugą M644 do projektu czytnika kart MMC/SD do C64, ponieważ pierwsza padła (lub sie zblokowała ?), to prosił bym o pomoc, przy zaprogramowaniu drugiej. Ale ponieważ PCB jeszcze nie mam to proszę o link do schematu, oraz do softu (najnowszego/najlepszego waszym zdaniem), jak ściągnę to się odezwę.
Mam programator STK200 a sorki, nie mam już LPT w kompie to muszę użyć tego programatora:
http://www.sibit.pl/sklep/?8,usb-avr-prog
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#2 Postautor: suchy » pt sty 28, 2011 5:40 pm

@Jacek31, to już nieaktualne, 644 można już do szuflady odłożyć. Teraz rządzi: ATMEGA1284P :wink:
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#3 Postautor: Jacek31 » pt sty 28, 2011 5:42 pm

No dobra ale chyba schematy i softy do wersji na M644 jeszcze gdzieś są :?: Przecież nie wyparowały z dnia na dzień.
A tą ATMEGA1284P da się zaprogromować przez SPI, jak tak to bym se kupił majątku nie kosztuje.
Ostatnio zmieniony pt sty 28, 2011 5:45 pm przez Jacek31, łącznie zmieniany 1 raz.
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#4 Postautor: suchy » pt sty 28, 2011 5:45 pm

... pewnie, że są i ostatnia wersja na 644 obsługuje już GEOSa. Zaraz Ci zapodam linki

Robisz na PCB w SMD, czy DIP na uniwersalnym??
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#5 Postautor: Jacek31 » pt sty 28, 2011 5:48 pm

DIP, bo taką mam. Tylko mam wersje bez P na końcu, ale chyba to bez znaczenia.
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#6 Postautor: suchy » pt sty 28, 2011 6:37 pm

No nie wiem, czy tak zupełnie bez znaczenia (w szczegóły się nie wgłębiałem, bo nie miałem takiej potrzeby) . Jest niewielka różnica między tymi prockami, a na stronie gdzie projekt SD2IEC jest dalej rozwijany specjalnie podają poprawioną wersję oprogramowania do SiProga (PonyProg), która robi poprawnie 644P (bo wersja oryginalna Lanconelliego robi tylko 644). Przeczytaj to:

http://www.eltop.republika.pl/sd2iec.html

... i gdyby co to pytaj. Jak tylko będę w stanie to pomogę.

Zwróć uwagę, że jest kilka wersji PCB do MMC/SD2IEC. Różnią się wykorzystaniem innych nóg w procku i sposobem przeprowadzenia konwersji 3V/5V, oraz poprawieniem w ostatnich wersjach (PCB shadowolf) szyny IEC (rozdzielenie transmit/recive na nogach procka), co ma zmniejszyć kolizyjność SD2IEC z innymi urządzeniami (stacja) podpiętymi równolegle do szyny IEC.

Ja mam w zasadzie pierwszą wersję PCB wg. schematu LarsaP, nie dla tego, że tak wybrałem, ale dla tego, że od tego zacząłem testy (wcześniej jeszcze z prockiem 32) i juz tak zostało ;-). Obecnie mam tam zaprogramowaną ostatnią wersję wsadu dla 644P 0.10.0. Nowsza wymaga już wymiany procka na 1284P

Jeśli chodzi o 1284P, to ciężko jest dostać u nas wersję DIP. Chyba tylko w hurtowni MICROS z Krakowa widziałem.
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#7 Postautor: suchy » pt sty 28, 2011 10:20 pm

Tak z ciekawości luknąłem sobie na datasheeta obu procków: 644 i 644P. Pierwszy ma jeden programowalny USART, a drugi dwa, więc nie są zamienne między sobą w sytuacji gdy oba USARTy są wykorzystywane. Drugi USART w 644P wyprowadzony jest (jako dodatkowa funkcja opcjonalna) na nogach PD2 (RxD1) i PD3 (TxD1) czego nie ma w procesorze 644!! Trochę w BALONA atmel zrobił swoich klientów, bo najczęściej literki na końcu kojarzy się z typem obudowy, a nie różnicami w strukturze. :roll:
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#8 Postautor: Jacek31 » sob sty 29, 2011 10:15 am

Tzn. TAk. Ja mam ten zestaw Kamami:
http://www.kamami.pl/dl/kamodmmc.pdf
Jest to gniazdo kart MMC/SD z konwerterem 3,3V<>5V i go chcę wykorzystać, więc samą płytką z CPU M644 mogę pozbawić stabilizatora 3,3V i zasilać ją 5V z C64. Te 2 Diody LED mam zamiar zrobić tak że wyciągnę oryginalna diodę POWER z obudowy C64 i wstawię tam diodę RGB, z czego zielona to będzie power, a czerwona i niebieska podłączę do czytnika. Tylko nie wiem jakie funkcje pełnia D1 i D2 na schemacie ?
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#9 Postautor: suchy » sob sty 29, 2011 12:59 pm

D1 RED - sygnalizuje zapis na SD (ciągłe świecenie w czasie zapisu) oraz błąd urządzenia (miganie)
D2 GREEN - sygnalizuje odczyt z SD (ciągłe świecenie w czasie odczytu)

... to wg. schematu Shadowolf'a, natomiast w linku który podałem wyżej (schemat montażowy płytki wg. LarsP) dioda zapisu/błędu to D2 RED, dioda odczytu D3 w oryginale GREEN (ja u siebie dałem YELLOW).

Docelowo (po wbudowaniu SD2IEC do komcia) też się zastanawiałem nad użyciem jednej diody, co by nie dziurawić komcia (mam gdzieś nawet zakiszoną LED RGB 5mm), ale mając już pewne doświadczenie w użytkowaniu SD2IEC proponuję jednak w celu jednoznaczności sygnalizacji stanów SD2IEC (co by nie mieszać kolorów LED RGB, bo to dobrze widać tylko z pewnej odległości) wykonać jakiś dodatkowy, prosty układzik, który będzie wygaszał diodę POWER komcia (GREEN w RGB) w momencie włączania się zapisu/błędu (RED w RGB), czy odczytu (BLUE w RGB).

Acha nie zapomnij o zamontowaniu przełączników UP/DOWN zmiany dyskietki (nie mam jeszcze koncepcji jak zamontować te dwa mikroswitche w obudowie komcia) bo inaczej nie będziesz mógł korzystać z GEOSa.

PS No tylko z takim wykorzystaniem LED RGB może być jednak pewien problem, bo po pierwsze o ile się nie mylę (nie sprawdzałem tego bo nie korzystam z bootloadera, który nie toleruje niektórych kart SD) jest tryb naprzemiennego migania D1/D2 w momencie upgradeowania z SD wsadu do procka. :roll: , a po drugie mam takie wrażenie (po jakimś już czasie użytkowania SD2IEC), że oddzielne LEDy chyba lepiej percepcyjnie docierają do wyobraźni w celu sygnalizacji stanu pracy, niż jedna LED migająca różnymi kolorami!

... dobra, ale zostawmy te niuanse na koniec. Najpierw musisz zmontować i uruchomić toto. :wink:
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#10 Postautor: Jacek31 » sob sty 29, 2011 4:22 pm

Faktycznie wodotryski zostawmy sobie na koniec, choć można by to zrobić na jednej LEDzie, tak jak w PC. Ale to na potem.
No nic muszę zamówić jakąś uniwersalną płytkę bo nie umiem znaleźć nic w moich gratach co by spasowało. Może i po drodze kupię te Megę1284P w DIPie bo znalazłem za 25zł, ale nie wiem czy pasuje do tego układu ?
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#11 Postautor: suchy » sob sty 29, 2011 5:13 pm

Daj linka gdzie znalazłeś 1284P do kupienia (w detalu, czy hurt? i czy faktycznie mają na stanie??).
... ja używałem płytki uniwersalne z TME, takiej (5cmx10cm), już powiercona, a więc mniej roboty:


Obrazek
H25PS050

... niewiele więcej jak połowę tej płytki to jest właśnie mój SD2IEC:

Obrazek

... zresztą złącza widoczne na fotce, przewody, podstawka, kwarc, wtyczka DIN, no i ATMEGA644P PDIP40 też są z TME. Czytnik + kartę uSD (Kingston 2GB) z redukcją do standard SD kupiłem u usera: Gwarancja24 na alledrogo przy okazji większych zakupów (podaję te dane, bo może ktoś jeszcze zechce sobie razem z nami zmontować SD2IEC).

Jacek31 pisze:Może i po drodze kupię te Megę1284P w DIPie bo znalazłem za 25zł, ale nie wiem czy pasuje do tego układu ?


... pasuje do każdej wersji PCB SD2IEC (nogologicznie zgodny z 644P). ściągnij sobie to:

http://www.sd2iec.de/sd2iec-0.10.1-binaries.zip

... i rozpakuj, będziesz tam miał wszystkie, najnowsze niezbędne pliki dla 644P i dla 1284P. Te z wyróżnikiem LarsP są do płytki takiej jak moja (ta na fotce wyżej), czyli również do Twojego SD2IEC z tą płytką złącza SD z konwerterem z KAMAMI. U mnie za konwerter 3V/5V/3V robią cztery rezystory - rozwiązanie najprostsze, ale najgorsze z możliwych).
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#12 Postautor: Jacek31 » sob sty 29, 2011 6:12 pm

ATMega1284P w DIP jest tu:
http://sklep.monster.pl/ATmega-1284P-PU ... 7724,42165).aspx
Płytkę uniwersalną też tam mają:
http://sklep.monster.pl/PS-50-50mm-x-10 ... W(4,,42282).aspx
Wiec jutro jeszcze raz na spokojnie przetrząsne moje graty, zobaczę co mam, żeby potem sie nie okazało że kwarcu nie ma czy co i zrobię zamówienie na M1284p, płytką i ewentualną resztę.
Karty MMC mam 2 - 32MB i 512MB z mojej starej Nokii, ale znalazłem 64MB na allegro za 7zł/szt, więc sobie tez z 2 kupię, bo tyle mi starczy, do C64.
Gier z 2GB instalkami chyba na C64 jeszcze nikt nie robi :wink: Przynajmniej nie słyszałem żeby nowy Crysis 2 wychodził na c64. :lol:
PS. linki są poprawne, znaczy się tak wyglądają w przeglądarce, zresztą z stąd je skopiowałem, tylko nawiasy powodują że na forum źle się wyświetlają ?
Ostatnio zmieniony sob sty 29, 2011 6:20 pm przez Jacek31, łącznie zmieniany 7 razy.
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

k.

#13 Postautor: k. » sob sty 29, 2011 6:13 pm

suchy a nie boisz się że taki pająk to gryzie?

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#14 Postautor: suchy » sob sty 29, 2011 6:21 pm

@kisiel, już od wieeelu miesięcy wala mi się toto po biurku, szojgam tym na lewo i prawo, na dodatek mam do tego dopięty (w celu testów) zegarek RTC zmontowany na polu stykowym (na powyższej fotce tego nie ma) ze scalaczkiem PCF8583 i jakoś wszystko hula bez problemu, a ja nadal jestem zdrowy i nie pokąsany. :wink: Docelowo będzie wbudowane na stałe do komcia, a więc no problem (tej wtyczki DIN nie będzie).

Zresztą popatrz tu: TOP / BOTTOM

... widywałem gorsze pająki, bardziej wypasione! :wink:
Ostatnio zmieniony sob sty 29, 2011 6:30 pm przez suchy, łącznie zmieniany 2 razy.
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#15 Postautor: Jacek31 » sob sty 29, 2011 6:23 pm

Pająk by to był jak byś to zlutował na samej podstawce pod procesor, bez PCB. Tak to to bardziej pod model testowy podchodzi. Zresztą schludnie i dobrze zmontowany układ na uniwersalce, będzie działał lata bez awarii. Jedynie problemy mogły by być jak by to miało działać z jakimiś bardzo dużymi częstotliwościami, ale raczej taka groźba nie istnieje.
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#16 Postautor: suchy » sob sty 29, 2011 6:32 pm

... diabeł zawsze ukryty jest w lutach, o przepraszam w "glutach", ale u mnie takich nie ma. :D
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#17 Postautor: Jacek31 » sob sty 29, 2011 6:58 pm

Ja akurat trochę się już na lutowałem, ostatnio nawet SMD mnie do muru przyparło i musiałem je opanować, więc lutownicy się nie boję. 8)
Jak udało mi sie przerobić servomechanizmy modelarskie na silniki i upchnąć tam jeszcze elektronikę, to nie jest źle.
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#18 Postautor: suchy » sob sty 29, 2011 7:44 pm

Jacek31 pisze:Karty MMC mam 2 - 32MB i 512MB z mojej starej Nokii, ale znalazłem 64MB na allegro za 7zł/szt, więc sobie tez z 2 kupię, bo tyle mi starczy, do C64.


... no nie był bym tego taki pewien, dla mnie to są za małe, chyba, że chcesz nimi ciągle tasować, jak dyskietkami w 1541. Jak dobrze, że nie używałem stacji od ponad 20 lat, bo ta robi "klapki w oczach" w postaci 170KB i koniec. Piszę to z punktu widzenia elektronika, nie scenowca, bo Ci ostatni nadal skazani są na stację (bo kogo tak naprawdę stać na 1541U)

Zobacz to (jeśli jeszcze nie widziałeś):

http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=496

... to baza 3468 gier jednoplikowych (.prg), oraz 327 gier dyskietkowych w formacie M2I do używania w SD2IEC (dodatkowo są tam commandery katalogów dla komcia: DraCopy i Fibr). Plik spakowany zajmuje ok 118MB, a po rozpakowaniu 168MB . Mam to u siebie w SD2IEC, wszystko na jednej karcie SD, ładnie posegregowane alfabetycznie w katalogi/podkatalogi. Tylko konieczny jest w komciu JiffyDOS (lub przynajmniej jakiś kart przyspieszający ładowanie z szyny IEC) bo inaczej to masakra z czasem ładowania no i ciągłym wklepywaniem: open...close.... .
Dla tego była akcja z moimi modułami przełącznika OS, ale widocznie co poniektórzy nie załapali o co chodzi! :wink:

C64 + JiffyDOS + SD2IEC + commandery plików to prawdziwy miodzio dla graczy i amatorów elektroników, którzy chcą sobie użyć jeszcze komcia jako sterownika do różnych bajerów.
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#19 Postautor: Jacek31 » ndz sty 30, 2011 9:46 am

Tylko konieczny jest w komciu JiffyDOS (lub przynajmniej jakiś kart przyspieszający ładowanie z szyny IEC) bo inaczej to masakra z czasem ładowania no i ciągłym wklepywaniem: open...close.... .

Spoko ROM z aleternatiwe OS też gdzieś jest, trzeba tylko go wkomponować do C64 Motherboard.
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#20 Postautor: suchy » ndz sty 30, 2011 11:03 am

C64PLC


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości