Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jaka grubość kabla zasilającego stację dysków 1541-II?

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
DJ Gruby

Jaka grubość kabla zasilającego stację dysków 1541-II?

#1 Postautor: DJ Gruby » czw sty 27, 2011 6:42 pm

Pytanie jak w temacie do speców elektroników... ;)

Jakiej grubości kabelek (a konkretnie żyły) powinienem zakupić do podłączenia zasilania do stacji dysków 1541-II, tak żeby mi się nic nie usmażyło? :)

Czy na przykład takiej grubości kabelek będzie dobry? http://www.cyfronika.com.pl/t/product_info.php?products_id=15445

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#2 Postautor: suchy » pt sty 28, 2011 2:55 pm

Niee, ten kabel jest za cienki - to sygnałowy do wtyczek RCA (chinch). Kup sobie kabel typu OMY, co prawda to kabel zasilający AC sieciowy, ale jest to linka, każda żyła w oddzielnej izolacji i całość w okrągłej "oponce" (a więc podwójnie izolowany - rozwiązanie najlepsze do "szojgania" kablem i "pociągania" za niego). Jeśli chodzi o przekrój to generalnie zależy od długości kabla (i nie chodzi tylko o wytrzymałość prądową, ale również mechaniczną), myślę, że dla paru metrów (GND, +5V/1A, +12V/0,5A) dobry będzie OMY3x0,75, ale może być od OMY3x0,50 do OMY3x1,00. Poza tym nie musisz szukać w sklepach elektronicznych - kupisz w każdym supermarkecie budowlanym.

W cyfronice akurat mają grubsze OMY3x1,5:

http://www.cyfronika.com.pl/t/product_info.php?products_id=15537

jak Ci cena pasi, to "od nadmiaru głowa nie boli" (zawsze lepiej grubszy niż za cienki użyć), :wink: tylko nie wiem czy ten grubszy wejdzie do odgiętki wtyczki. :roll:
C64PLC

DJ Gruby

#3 Postautor: DJ Gruby » pt sty 28, 2011 3:20 pm

Sprecyzuję, że chodzi mi o połączenie na linii zasilacz <-> stacja/komputer, nie na linii zasilacz <-> sieć.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#4 Postautor: suchy » pt sty 28, 2011 3:25 pm

No to też tak się domyśliłem i opisałem kabel zasilacz<->stacja (trzy żyły: GND, +5V, +12V)! Jeśli chcesz dodatkowo kabel sygnałowy stacja<->komputer to kabelki RCA będą dobre
C64PLC

DJ Gruby

#5 Postautor: DJ Gruby » pt sty 28, 2011 5:49 pm

suchy pisze:No to też tak się domyśliłem i opisałem kabel zasilacz<->stacja (trzy żyły: GND, +5V, +12V)!

A do podłączenia komody, jaki kabelek polecisz? Bo z tego, co widzę, to nie ma czterożyłowych OMY...

suchy pisze:Jeśli chcesz dodatkowo kabel sygnałowy stacja<->komputer to kabelki RCA będą dobre

Nie, nie chcę nic dodatkowo... Potrzebuję kabelki do...

DJ Gruby/Oxyron pisze:...podłączenia zasilania...

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#6 Postautor: suchy » pt sty 28, 2011 7:29 pm

Coś mi się ciężko myśli, chyba browara zaraz wyżłopie :-) . Z kabelkiem zasilacz<->komoda może być gorzej. Chwila, muszę odświeżyć pamięć. :wink:
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#7 Postautor: suchy » pt sty 28, 2011 9:28 pm

... tzn, bez elektronicznego sklepu już się nie obejdzie. Takie kabelki 4-ro i więcej żyłowe można kupić, ale fajne (miękkie w podwójnej izolacji i oponce silikonowej) to już dosyć zaporowa cena za metr (6-10 zł dlatego trudniej kupić w sklepach detalicznych). Kiedyś kupowałem takie w TME. Przed chwilą luknąłem, np. to:

SIHF4x0,5

... średnica zewnętrzna 6,2 mm - wejdzie w odgiętkę wtyczki DIN, Niestety minimalny zakup kabli u nich to szpulka (w tym przypadku min. 50mb). Pozostaje szukać czegoś podobnego w lokalnych sklepach elektronicznych (tam tną na metry).

... tak wygląda:

Obrazek
C64PLC

DJ Gruby

#8 Postautor: DJ Gruby » czw lut 17, 2011 8:28 pm

Ostatecznie zdecydowałem się na zakup wspomnianych kabelków TLY (tych sygnałowych do wtyczek RCA). Jak na razie zasilanie sprawuje się bez zarzutu - podłączyłem sobie obie stacje 1541-II oraz komodę z kartą CF. Wszystko śmiga.

comankh
Posty: 1208
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#9 Postautor: comankh » czw lut 17, 2011 8:40 pm

najlepiej kupic jakis gruby kabel.
:D

k.

#10 Postautor: k. » czw lut 17, 2011 8:44 pm

Satan a skąd ty masz komodę z CF? IDE64?

DJ Gruby

#11 Postautor: DJ Gruby » czw lut 17, 2011 9:38 pm

kisiel pisze:Satan a skąd ty masz komodę z CF? IDE64?

Tak, IDE64. Wymieniłem swoją huczącą czterdziestkę (HDD) na cichego CompactFlasha. :)

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#12 Postautor: suchy » pn lut 21, 2011 7:25 pm

DJ Gruby/Oxyron życzę powodzenia z tymi cieniutkimi kabelkami sygnałowymi, jako zasilającymi. W razie czego zawsze można kupic nową komodkę na alledrogo. :wink:
C64PLC

DJ Gruby

#13 Postautor: DJ Gruby » wt lut 22, 2011 7:03 am

suchy pisze:DJ Gruby/Oxyron życzę powodzenia z tymi cieniutkimi kabelkami sygnałowymi, jako zasilającymi. W razie czego zawsze można kupic nową komodkę na alledrogo. :wink:

Takie kabelki polecił mi Data, a to człowiek, który bez wątpienia o elektronice ma pojęcie całkiem spore. Sam twierdził, że nawet u niego przewody w kablu zasilającym są cieńsze niż te łączące klawiaturę C64 z płytą i wszystko śmiga.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#14 Postautor: suchy » wt lut 22, 2011 5:00 pm

No coment!

PS Kłania się prawo Ohma, Joule'a, materiałoznawstwo, a w szczególności technologia metali kolorowych i tworzyw sztucznych!
C64PLC

k.

#15 Postautor: k. » wt lut 22, 2011 6:28 pm

Yes coment!!!!
Jak ktoś lubi grzejnik z kabla :P
Ale tak bardziej rzeczowo to, stacja pobiera 3,5W a w szczycie nawet 9W, tylko że ten szczyt to za często nie będzie osiągany bo Satan nie jest mistrzem drive'a. Grubszy kabel bardziej spoko, cieńszy kabel ma swoje minusy i plusy. Satan jak obiecasz że nie będziesz stacji nonstoper używał to będzie git ;)

Awatar użytkownika
Klax
Posty: 57
Rejestracja: ndz wrz 19, 2010 10:24 pm

#16 Postautor: Klax » wt lut 22, 2011 6:29 pm

Wystarczy gęstość prądu ;)
Veni, Vidi, Vici :)

DJ Gruby

#17 Postautor: DJ Gruby » wt lut 22, 2011 6:33 pm

kisiel pisze:Yes coment!!!! [...] Satan jak obiecasz że nie będziesz stacji nonstoper używał to będzie git ;)

Jak buk przykazał... ;]


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości