Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Kupiłem monitor kolorowy :)

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#61 Postautor: suchy » śr paź 26, 2011 5:23 pm

No to masz tam najtańsze tego typu po 1,37zł/mb (brutto):

4C+1

... oczywiście te 4C+1 będą dobre jesli z drugiej strony masz SCART (EURO), bo dla wtyczki S-VIDEO (wizja) i RCA (fonia) to trzeba szukać: (2C+1)+(1C+1) - ekranowane ale w oddzielnych oponkach (p-rzy zakupie sprawdzej czy wejdą w DINa, po złozeniu w "rurkę").

W moim małym 7" monitorku LCD z drugiej strony miałem gniazdo USB ;) (nietypowo wykorzystane dla sygnałów AV ze wzgledu na małe gabaryty sprzętu)

Możesz kupić również jakieś gotowe przyłącze i z jednej strony wstawić DINa dla komcia.
C64PLC

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#62 Postautor: nes » śr paź 26, 2011 6:21 pm

suchy pisze:... oczywiście te 4C+1 będą dobre jesli z drugiej strony masz SCART (EURO), bo dla wtyczki S-VIDEO (wizja) i RCA (fonia) to trzeba szukać: (2C+1)+(1C+1) - ekranowane ale w oddzielnych oponkach (p-rzy zakupie sprawdzej czy wejdą w DINa, po złozeniu w "rurkę").


Hmm.. Mam S-Video, bo to do monitora. Nie chcę podpinać fonii, tylko wizję, zgodnie z tym schematem:

http://radagast.bglug.ca/C64_svideo/C64_Svideo.html

Na nim są 4 piny wykorzystane:
1 - Chroma ground
2 - Luma ground
3 - Chroma
4 - Luma + sync

z czego 1 i 2 są wspólne, połączone do masy w złączu C64.

Czyli co, 2C+1 do tego potrzeba, na 2 żyłach Chroma i Luma+sync (piny 3 i 4 S-Video), a na ekranie masa (piny 1+2) ? Czy 3C+1 ?
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban
http://apt.hopto.org/nes/impact/

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#63 Postautor: suchy » śr paź 26, 2011 8:34 pm

Jak robisz tylko S-Video to chrome i lume oddzielnie ekranowanymi, a kabelek dobry będzie 2xRCA (bo niedrogi i mają tam gdzie chcesz, kable okrągłe gdzie żyły wewnątrz są w oddzielnych ekranach są droższe), np. taki:

2xRCA

... jeśli nie będzie za długi. Ten właśnie wejdzie bez problemów do wtyczek DIN. Sprawdziłem przed chwilą fi zewnetrzna kabla dla DINek to 6mm (ze starych zapasów jeszcze komunistyczne ;) ) i 7mm (nowe niedawno nabyte w TME) Generalnie zasada jest taka: im grubsza żyła przewodu w ekranie tym lepiej (ale ograniczony jesteś koniecznością wetknięcia kabla w odgiętki wtyczek DIN) i ekran 100%, a nie parę drucików na krzyż (jak to jest w tych najtańszych kabelkach Made in China).

PS Gniazdko dla audio masz oddzielnie zamontowane w komciu (?), że nie chcesz wyprowadzać audio z DIN ??
C64PLC

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#64 Postautor: nes » śr paź 26, 2011 8:57 pm

suchy pisze:PS Gniazdko dla audio masz oddzielnie zamontowane w komciu (?), że nie chcesz wyprowadzać audio z DIN ??


O kurcze, słuszna uwaga :)
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

k.

#65 Postautor: k. » śr paź 26, 2011 8:59 pm

to głębokie....


qrwa mać...



skąd znał hasło???

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#66 Postautor: nes » śr paź 26, 2011 9:23 pm

Kisiel dzięki za C64 ;) Teraz rozumiem podpis eLbana :D
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#67 Postautor: nes » sob lis 19, 2011 7:26 am

Monitor z joystickiem - szkoda że nie 320x200 przynajmniej, ładnie by się komponował w obudowę C64:

http://nettigo.pl/product/Shield-koloro ... aph-shield

Przy okazji inny bajer - http://nettigo.pl/product/Badacz-wideo- ... perimenter
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#68 Postautor: nes » wt sty 24, 2012 10:17 am

Jako że w końcu kupiłem sprawne C64 :D :D (tzn. kupiłem też i wcześniej, ale teraz na prawdę też je dostałem), to zmontowałem sobie kabelek ze strony:

http://radagast.bglug.ca/C64_svideo/C64_Svideo.html

Myślałem najpierw że będzie z tego uj wielki i trzy bąbelki, bo przylutowałem kabelki do pinów we wtyczkach, nie założyłem obudów na wtyczki - i nic, brak sygnału. W końcu rozkminiłem że może monitor bez pełnej wtyczki z obudową metalową nie rozpoznaje niczego w gnieździe. No i faktycznie - po założeniu obudowy na wtyczkę obraz się pojawił.

Tylko że monochromatyczny.. Teraz pytanie
- to znaczy że przewodzi mi tylko luma+sync z powyższego opisu i coś jest nie tak z kablem?
- jeżeli tak, to czy to może być przez to, że chroma wziąłem z pinu 4 zamiast 6 bo nie mam takiej wtyczki ? (w opisie na tamtej stronie jest napisane, że obojętne czy z 4 czy z 6 pinu się weźmie)

Obraz jest nie lepszy niż przez Composite Video - ale czytałem w wątku niżej że można to poprawić jakimś mieszaniem w samym C64, więc jak mi się uda rozkminić dlaczego nie ma kolorów, to poczytam o poprawie jakości.
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#69 Postautor: wackee » wt sty 24, 2012 10:34 am

Definitywnie coś zrąbałeś, skoro masz obraz nie lepszy niż po compozycie.
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#70 Postautor: nes » wt sty 24, 2012 10:38 am

E, przecież w tamtym wątku też pisaliście/poszczególne osoby pisały że nie ma dużej różnicy między jednym a drugim dopóki się tam czegoś nie zmodyfikuje (przeglądnąłem tylko pobieżnie więc nie wymienię o co chodzi)
A z tym pinem 4 i 6 to faktycznie jest ten sam sygnał na obydwu, czy opis ze strony którą podałem jest do bani i musi być do S-Video z pinu 6 i szukać innej wtyczki/dorabiać na płycie złącze?

So the objective is to create a patch cable that goes something like this:
C64 Pin <-> S-Video Pin
2 <-> 1
2 <-> 2
4 or 6 <-> 3
1 <-> 4


Obrazek

Obrazek

PS. Czas startu C64 to coś, co mi normalnie poprawia samopoczucie - pstryk i jest :D
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#71 Postautor: booker » wt sty 24, 2012 2:31 pm

nes pisze:E, przecież w tamtym wątku też pisaliście/poszczególne osoby pisały że nie ma dużej różnicy między jednym a drugim dopóki się tam czegoś nie zmodyfikuje (przeglądnąłem tylko pobieżnie więc nie wymienię o co chodzi)
A z tym pinem 4 i 6 to faktycznie jest ten sam sygnał na obydwu, czy opis ze strony którą podałem jest do bani i musi być do S-Video z pinu 6 i szukać innej wtyczki/dorabiać na płycie złącze?

So the objective is to create a patch cable that goes something like this:
C64 Pin <-> S-Video Pin
2 <-> 1
2 <-> 2
4 or 6 <-> 3
1 <-> 4


4 i 6 to nie jest ten sam sygnał. w uproszczeniu:

4 - video (kompozytowe, czyli b/w + synch + color)
6 - chroma (info o kolorze)

"nie powinno" być wielkiej różnicy :) ale to są inne sygnały.

Ty nie masz koloru, czyli coś popitoliłeś z chrominancją. I prawdopodobnie właśnie owa mała różnica tu się odezwała.

Wiem, że syngał video podłączony do wejścia lumy da obraz b/w ale nie kombinowałem, żeby to samo zrobić dla koloru. Widać nie działa, i musisz poprowadzić tą chrome albo lutując się w płyte główną albo poprzez pełną wtyczkę.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#72 Postautor: wackee » wt sty 24, 2012 4:16 pm

Kompozyt (foto):

Obrazek

SVideo (foto) (nevermind nasycenie kolorów):

Obrazek

SVideo cyfrowo:

Obrazek
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#73 Postautor: nes » wt sty 24, 2012 5:36 pm

1. Kupiłem wtyk DIN 8 - wchodzi tak ciężko, że prawie można port wyłamać, w dodatku nie do końca więc jak się nim ruszy to się obraz zmienia

2. Dzięki temu uzyskałem kolory, po paru próbach i błędach (na stronie w/w z której to robiłem nie jest napisane czy widok S-Video jest od strony gniazda czy wtyku - uj by ich szczelił, bo wtyk S-Video jest strasznie mało przyjazny lutowaniu)

3. Uzyskany obraz = dramat. Kolory żywe, ale żadna czerwona litera na typowym niebieskim tle nie jest do odczytania (nie że trochę rozmazana, tylko w ogóle nie czytelne), z innymi kolorami jest lepiej ale i tak marność.
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#74 Postautor: zyga » wt sty 24, 2012 5:59 pm

nes pisze:1. Kupiłem wtyk DIN 8 - wchodzi tak ciężko, że prawie można port wyłamać, w dodatku nie do końca więc jak się nim ruszy to się obraz zmienia


Dlatego że potrzebny jest DIN8 262' a pewnie kupiłeś DIN8 270'. Urżnij piny 7 i 8 będzie trochę lżej wchodzić i tak nie są do niczego podłączone.

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#75 Postautor: nes » wt sty 24, 2012 7:14 pm

No żesz kurczaczek.. Dzięki!
Nie wiedziałem, że są różne - w tym sklepie gdzie kupowałem i tak nie było wyboru. BTW na zdjęciach z Twoich linków jest zdaje się DIN6, jednakowy na obydwu.
Wytargam 7 i 8 i sprawdzę, chociaż już się gniazdo "rozruszało" ;)
Póki co jeszcze sprawdzę jak to działa w porównaniu do Composite Video, bo może np. na tym monitorze akurat będzie lepiej.

Jeszcze przy okazji - zamontowałem Action Replaya w tym nowo kupionym sprzęcie, tylko że staruszek miał odłamany switch od Resetu. No ale komp z nim w ogóle nie startował. Wkuzdenerwowałem się, że nie działa user port w kupionym C64 do tego stopnia, że z dwóch starych C64 uruchomiłem na szybko jeden sprawny (podmiana scalaków w podstawkach metodą "który zadziała", + odkrycie że ROM ma urwaną 1 nóżkę przez co raz stykała raz nie i nie ekranie były chaszcze). AR też nie zadziałał :( Apokalipsa. No ale pokombinowałem że może ma switch od resetu typu NC, więc przelutowałem switch Freeze na Reset tymczasowo.... i zagadał na obydwu C64 :)
Tak że powoli się coś z tego wykluwa. :mrgreen:
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#76 Postautor: nes » śr sty 25, 2012 1:09 am

Tak to wygląda na S-Video

Obrazek

Moim zdaniem coś jest nie tak / nie nadaje się to do działania

Zdjęcie dokładnie oddaje jak to wygląda, nie jest dodatkowo rozmazane.


Testowane na 2 sztukach C64, na obydwu tak samo
Przewód: 2 x linka w osobnych ekranach. Na tym samym przewodzie kiedyś działałem podłączając C64 bezpośrednio do TV i była gitara.

Co jeszcze można pokombinować żeby to poprawić ?
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#77 Postautor: nes » śr sty 25, 2012 1:32 pm

Obraz przez Composite Video jest faktycznie jeszcze gorszy:

Obrazek

Obraz przez tuner TV jest najgorszy, w dodatku faluje:

Obrazek
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#78 Postautor: suchy » śr sty 25, 2012 6:22 pm

@nes, zrób jeszcze taki eksperyment. Użyj koncentrycznego kabelka antenowego TV (ale takiego cieńszego i żeby miał oprócz folii oplot miedziany, co by można było polutować - można takie kupić) do zrobienia przyłącza S-VIDEO. Wiele kosztować to nie będzie. Powiedzmy Luma i Chroma (ale chroma z 6 a nie z kompozyta) dwoma kawałkami koncentryka tak po 1,5m (nie więcej) i pokaż rezultaty na fotach.
C64PLC

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#79 Postautor: nes » czw sty 26, 2012 4:32 am

oki. a przy zakupie koncentrycznych antenowych się oporności nie wybierało czy coś ? coś mi tak świta

btw wszystkie te 3 fotki są z pinu 6, z 4-go nie było kolorów
w sumie przy braku kolorów nie było też takich "cieni" i przesunięć ;)

@wackee - a to "s-video cyfrowo" jest gdzieś opis jak zrobić ? to moje starsze C64 co poskładałem na szybko z dwóch niesprawnych to jest i tak już taka pajęczyna że mogę użyć do testów. jakiś link ?
Na Twoich zdjęciach to jest ideał w porównaniu do tego co u mnie :) ciekawe czy kwestia kabla czy specyfiki monitora, okaże się po sprawdzeniu porady Suchego.

PS. wackee podał jeszcze kiedyś link do takiej strony:
http://www.c64scene.pl/viewtopic.php?t=30
W jego pierwszym poście gość kombinuje skąd wziąć sygnał S-Video, czyli prawdopodobnie ma starszą wersję C64 z DIN5 jako port AV, bez pinu 6go (podobno tak miały starsze wersje). Pomijając te dziwne przeróbki z wylutowaniem modulatora, to w dalszej części gość pisze, że C64 daje za mocny sygnał na wyjściu Chroma, i że rezystor 300ohm to poprawia. Może to też wypróbować, skoro przy obrazie bez kolorów nie było u mnie takich zniekształceń w obrazie ?
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#80 Postautor: nes » czw sty 26, 2012 6:52 am

PS. Pamiętam że przy takich problemach przy połączeniu kablem antenowym z modulatora C64 do TV była możliwość bardzo dobrej korekcji jakości obrazu i odbić trymerami w modulatorze. To tak z ciekawostek.
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości