Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Kupiłem monitor kolorowy :)

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
booker
Posty: 1248
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#41 Postautor: booker » pt mar 11, 2011 3:08 pm

Pfff. To wole sobie monitor Commodora podłaczyc. Rzeznia. Zwlaszcza na SVIDEO.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

k.

#42 Postautor: k. » pt mar 11, 2011 8:21 pm

wackee pisze:A skąd wiesz jaki scalak u mnie siedzi? :)


Nie kuś bo ten złom otworze;) Jak dopasowujesz dwa systemy o różnych częstotliwościach zegara to najczęściej robisz FIFO więc coby tam nie było w tej chińskiej zabawce, jest tam obraz buforowany i tak naprawdę widzisz jedną ramkę.
Prosty test: dwa ekrany przełączane na Hsync, rysuj coś na drugiej ramce :) a potem na odwrót.
Obalisz lub potwierdzisz moje przypuszczenia.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1465
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#43 Postautor: wackee » pt mar 11, 2011 8:30 pm

A ja mam teorię, że może to iść pulldownem :)
Mogę otworzyć to moje, znaleźć scalaka i pokombinujemy razem. A może da się zmodować do 50i? :-)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

k.

#44 Postautor: k. » pt mar 11, 2011 8:39 pm

przydało by się, zauważyłem że na podglądzie lace widać. Mój to HTV110-2P i jak to bywa zero pdf chińskie gówno ;)

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1465
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#45 Postautor: wackee » pt mar 11, 2011 10:55 pm

U mnie główny scalak jest pięknie wytarty :)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

k.

#46 Postautor: k. » sob mar 12, 2011 8:27 am

no to może wrzuć zdjęcie pcb, zobaczymy która to rev.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1465
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#47 Postautor: wackee » pt mar 18, 2011 9:19 pm

* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#48 Postautor: nes » ndz kwie 17, 2011 5:38 am

Ja się jeszcze trochę wstrzymam z wstawianiem zdjęć i opinii bo d..a jestem i ani kabla porządnego nie zrobiłem ani fotela nie mam żeby przy tym siedzieć ;) stoi i się kurzy.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#49 Postautor: suchy » ndz kwie 17, 2011 10:43 am

@kisiel, rev u chinoli?? :shock: to chyba tylko wtedy jak ktoś normalny zamówi u nich produkcję i zmusi do umieszczenia tego na płytce! Przecież oni tam się rżną nawzajem (i nie tylko) jak się patrzy, he, he!
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#50 Postautor: suchy » ndz lip 10, 2011 9:39 pm

Coś dla miłośników miniaturyzacji! :wink: Co to Chinole nie wymyślą. Pożytek z tego niewielki, ale gadżet fajny! :lol:

3.0" AV monitor z wbudowanym głośnikiem

PS Jak działa ten monitor AV (PAL/NTSC) można zobaczyć na

FILMIKu
C64PLC

k.

#51 Postautor: k. » wt lip 12, 2011 8:36 pm

zaraz dojdziemy do 1,5" TV i podłączymy to to do comcia... no można no nie?

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#52 Postautor: skull » śr lip 13, 2011 8:29 am

myślę że mniej niż 8-10" do c64 - mija się z celem
Bo pecet to zwykły banan...

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#53 Postautor: suchy » śr lip 13, 2011 11:05 pm

To wszystko zależy od konstrukcji LCD TFC (jego rozdzielczości). Dla tych typowych, dostępnych na rynku jest tak jak pisze skull. W moim 7" wszystkie znaki semigrafiki są dobrze czytelne dopiero w trybie panoramicznym (czyli po rozciągnięciu w poziomie).
C64PLC

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#54 Postautor: Raf » czw lip 14, 2011 10:12 am

moj 5'' ma natywna rozdzialke ok 384x224 i jakies dwa tryby video, w jednym obraz w pionie "gubi" co ok 8 linie a w drugim nie widac dolnej ramki ale obraz jest ok - w tryb drugim wszystkie pixele sie fajnie pokrywaja 1:1 (nie jest to panoramka w kazdym badz razie)

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#55 Postautor: nes » śr paź 26, 2011 12:38 am

http://radagast.bglug.ca/C64_svideo/C64_Svideo.html

A na jakim kablu się to puszcza między wtyczkami ? (chodzi mi o oznaczenie kabla, jak będę kupować osobno wtyczki i kabel). Jakaś trójka w ekranie ? (GND po ekranie?) Czy czwórka w ekranie? Czy jeszcze inaczej?
Ostatnio zmieniony śr paź 26, 2011 12:45 am przez nes, łącznie zmieniany 1 raz.
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban
http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1248
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#56 Postautor: booker » śr paź 26, 2011 12:41 am

A ja mam telewizor LCD i to mi o dziwo z interlace śmiga :)
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#57 Postautor: suchy » śr paź 26, 2011 7:22 am

nes pisze:http://radagast.bglug.ca/C64_svideo/C64_Svideo.html

A na jakim kablu się to puszcza między wtyczkami ? (chodzi mi o oznaczenie kabla, jak będę kupować osobno wtyczki i kabel). Jakaś trójka w ekranie ? (GND po ekranie?) Czy czwórka w ekranie? Czy jeszcze inaczej?



... kabelek taki to: 4C+1 (czyery żyły w ekranie - sygnałowy-niskoprądowy) - dostosowany grubością do odgiętek we wtyczkach DIN. Możez nim pociągnąć audio i video, lub lepiej audio i oddzielnie chrome i lume (S-Video).

np. taki (TME):

Obrazek

... szukaj w sklepach w grupach: kable ekranowane/mikrofonowe (tak od ok 4zł/mb). Rzecz jasna, że możesz również kupić kabel wypasiony z żyłami oddzielnie ekranowanymi, ale te są dużo droższe!
C64PLC

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#58 Postautor: nes » śr paź 26, 2011 8:55 am

Dzięki!
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#59 Postautor: suchy » śr paź 26, 2011 4:50 pm

... ale oczywiście szukaj w lokalnych sklepikach (wiem, że takich coraz mniej), bo w hurtowniach to raczej całymi szpulami/rolkami handlują! :cry:
C64PLC

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#60 Postautor: nes » śr paź 26, 2011 4:57 pm

Akurat u nas jest taki sklepik gdzie jest duży wybór, ale jak sie przychodzi to lepiej od razu wiedzieć co sie chce kupić, żeby tam godzinę nie stać zanim coś znajdą podobnego. http://nowyelektronik.pl/
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości