Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Kupiłem monitor kolorowy :)

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
DJ Gruby

#21 Postautor: DJ Gruby » śr lut 09, 2011 5:10 pm

wackee pisze:Daj znać jak pyka. Po s-video i jeżeli faktycznie ma noise reduction (z tym to różnie bywa) to powinno być całkiem nieźle.

Ja czekam na hardware który umożliwi mi trochę inny setup - napiszę w temacie jak dotrze :)

Sprzęt już do mnie dotarł. Jutro podskoczę do Cyfroniki odebrać wtyki DIN8 i SVHS do zmontowania kabelka, zaraz potem lutownica w dłoń i dzielę się wrażeniami. ;]

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#22 Postautor: wackee » śr lut 09, 2011 5:19 pm

Czekam.
Generalnie największy szkopuł to aspect ratio w Twoim przypadku, nie?
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

DJ Gruby

#23 Postautor: DJ Gruby » sob lut 12, 2011 9:30 am

Odebrałem już zamówienie i mam potrzebne wtyki, ale zostawiłem lutownicę w domu, więc screeny z C64 będą za tydzień. Na razie podłączyłem tylko Amigę... Obraz ze złącza Euro nie zachwyca, poniżej fotka...
Załączniki
AMIGA.JPG
AMIGA.JPG (95.87 KiB) Przejrzano 4540 razy

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#24 Postautor: wackee » sob lut 12, 2011 9:51 am

No euro to euro, wiadomo - przecież to nawet nie idzie po RGB euro, nie?
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

DJ Gruby

#25 Postautor: DJ Gruby » sob lut 12, 2011 10:03 am

wackee pisze:No euro to euro, wiadomo - przecież to nawet nie idzie po RGB euro, nie?

No tak, to się zgadza...

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#26 Postautor: wackee » sob lut 12, 2011 10:38 am

Czyli zgodnie z zasadą SISO :)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

perf
Posty: 25
Rejestracja: pt wrz 25, 2009 1:48 pm

#27 Postautor: perf » sob lut 12, 2011 10:52 am

U mnie decyzja zapadła na LG L173ST (LCD 4:3).

http://tinyurl.com/6565l58

Będę podłączał c64(s-video), atari8 (s-video), amiga600(scart)

perf
Posty: 25
Rejestracja: pt wrz 25, 2009 1:48 pm

#28 Postautor: perf » śr lut 16, 2011 4:32 pm

No i ch. kompletna porażka z tym LG'kiem - jakość obrazu (nawet na S-video kablu z Protovision) tragiczna. Wacek, wyciąg tego asa z rękawa i napisz co za comboTV znalazłeś.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#29 Postautor: wackee » śr lut 16, 2011 6:00 pm

Cierpliwości :)

A Ty pokaż screeny z tego Twojego setupu :)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

DJ Gruby

#30 Postautor: DJ Gruby » czw lut 17, 2011 8:17 pm

Podłączenie przez S-Video - dramat. Odwzorowanie kolorów to jakieś nieporozumienie... NIebieski jest zielony... :/ Ogólnie nie polecam. Jakość obrazu przy podłączeniu przez cinche jest 1000x lepsza (i kolory się zgadzają).
Załączniki
IMG_6236_2.JPG
IMG_6236_2.JPG (75.96 KiB) Przejrzano 4454 razy

comankh
Posty: 1208
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#31 Postautor: comankh » czw lut 17, 2011 8:46 pm

wackee pisze:No euro to euro, wiadomo - przecież to nawet nie idzie po RGB euro, nie?


w wypadku amigi - idzie. i to w zasadzie najlepsze co mozna uzyskac. jak sie nie widzialo x lat moze sie wydawac tragiczne :D

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#32 Postautor: wackee » czw mar 10, 2011 10:44 pm

No dobra, już uruchomiłem mój setup.
Stary 15" monitor z odzysku 1024x768 za grosze, kabel s-video oraz przetwornik za 100zł z allegro.

Na razie wygląda to tak jak poniżej. Jak to zwykle, ciężko zrobić dobre zdjęcia, generalnie kolory są dużo lepsze (po prostu prawidłowe - ciemniejsze i głębsze) niż te na zdjęciach. To co najważniejsze dla mnie - piksele w hiresie są nierozmyte (pic Astarotha), nie ma też również "siateczki" na dużych jednokolorowych powierzchniach (są gładkie co dobrze oddają zdjęcia, pasy pionowe są minimalne, okazało się że trzeba odpowiednio dobrać parametr "sharpness" w przetworniku i wszystko się ładnie wygładza).

Jak było do przewidzenia, przetwornik chociaż tani :) robi deinterlace, chociaż co ciekawe - nie zawsze :) Na obrazku Fazee'go w ogóle nie ma migania, za to u Deekaya część ekranu lejsuje. Inna kwestia, że to wszystko chodzi przecież na 60hz, i kiepski czas reakcji matrycy w tym monitorze na pewno robi swoje.

Na pewno teraz potrzeba by grafika który by przyszedł i pobawił się ustawieniami i przetwornika, i monitora, aż będzie wyciągnięte maks z tego setupu, ale tak jak jest do moich zastosowań (oglądanie dem, zestaw do wzięcia na party) jest super.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

k.

#33 Postautor: k. » czw mar 10, 2011 10:51 pm

ten chiński tvbox to u mnie leży na szafie bo się go nie da używać właśnie przez to że pokazuje jeden frame. Zdjęcia piękne też bym chciał takie robić:)

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#34 Postautor: wackee » czw mar 10, 2011 10:52 pm

Hmm no on właśnie nie pokazuje jeden frame, nie przy ruchomych rzeczach. Deinterlace daje na statycznych picach.
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#35 Postautor: skull » pt mar 11, 2011 8:25 am

no wygląda nieźle, ale pokaż hires "nie w szarym" bo szary na c64 jest praktycznie zawsze "clear". Które toto to chińskie ?
Bo pecet to zwykły banan...

k.

#36 Postautor: k. » pt mar 11, 2011 10:46 am

IMO pokazuje jedną frame bo 50 =>60 Czyli skanuje dwa półobrazy do bufora i wyświetla na 60Hz. Ponieważ komcio wyświetla dwa takie same półobrazy masz jedną frame. Mogę się mylić ale tak mi to wygląda, mogę to sprawdzić jeszcze z pdf do scalaka.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#37 Postautor: wackee » pt mar 11, 2011 12:37 pm

A skąd wiesz jaki scalak u mnie siedzi? :)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

splatterpunk
Posty: 1452
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#38 Postautor: splatterpunk » pt mar 11, 2011 12:47 pm

Ładnie to wygląda. Będę się przymierzać niedługo do zakupu monitora kolorowego tylko jeszcze niewiem czy będę się tak bawić.

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1262
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

#39 Postautor: booker » pt mar 11, 2011 2:22 pm

Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1482
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#40 Postautor: wackee » pt mar 11, 2011 3:05 pm

Booker, ale z forum Chameleona wynika że jeżeli chodzi o obraz to będzie to samo (50hz->60hz) tylko 8 razy drożej:

There are some artifacts on the Vic output when running Giana sisters which consist of white speckles in the border area. Vic output always is smooth with scrollers and other fast paced moving objects whereas the VGA output is a tad more bumpy. This is of course a common problem when displaying something in a different refresh rate than the original. The ouput on VGA is always clean and crisp though some colors might need a small boost in order to make the picture on VGA look more vivid, I mentioned this before, I know :)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości