Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

SD2IEC - nowinki!

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wegi
Posty: 411
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#21 Postautor: wegi » śr lut 29, 2012 3:47 pm

@Suchy - Jurek jako jeden z głównych hardaremanów tutaj mógłbyś zrobić jakieś porównanie tego MMC i SD2? tak dla samego poglądu - cały czas się zastanawiam czy możnaby np wbić własny loader do atmegi tzn coś takiego, co po load wbijałoby się do ramu i ładowało plik swoimi procedurami sprzężonymi z atmegowymi - może już tak jest a nie wiem o tym :)

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#22 Postautor: suchy » śr lut 29, 2012 11:26 pm

Serdeczne pozdrowienia wegi

MMC.. i SD2.. to to samo, kwestia nazwy, niewielkich różnic układowych. Po prostu, jak projekt wystartował w 2007 roku to jego twórca: Lars Pontoppidan nazwał ten interfejs: MMC2IEC. Dalej projekt rozwijany i modyfikowany już przez nowych sukcesorów pod nazwą SD2IEC (geneza zmiany nazwy to prawdopodobnie to, że karta SD jest chyba bardziej popularna od MMC, no i pewnie żeby jakoś odróżnić od pierwowzoru). Jak zwał, tak zwał - to tylko mikrokontroler Atmela + karta SD (czy to będzie MMC2IEC, czy SD2IEC, czy oboczny projekt Jima Braina nazwany przez niego uIEC) - wszystko to samo. Sam hardware tego interfejsu jest banalnie prosty - cała inteligencja w sofcie. Źródło dla SD2IEC pisane jest w C (a nie asemblerze), a wiesz że ze mnie dupa, nie koder (vide moje wypociny do UCarta robione metodą prób i błędów, co by tylko uruchomic tego carta - miałeś mozliwość się z tym zapoznać :D , pewnie pękałeś z uciechy :lol: przy studiowaniu tegoż), poza tym jestem ze "starej gwardii", :wink: która coś tam lubiła w zamierzchłych czasach powalczyć przy samej "piersi" procka (maszynówce). Języków wysokiego poziomu jakoś nie trawię razem z prockami, hehe, za stary chyba już jestem.

Tutaj są źródła dla SD2IEC z kompilacjami pod różne ATMegi (wszystkie wersje MMC/SD/u/IEC):

http://www.sd2iec.de/Tests/

... z tego co pamiętam z opisów do SD2IEC (bo nie testowałem tego), to były robione jakieś próby z rozkazami typu: M-R, M-W (M-E rzecz jasna nie był zaimplementowany ;) ) - przypominającymi dyrektywy programowania stacji, ale odnosiły się chyba do EEPROMa w atmedze, a nie RAMu (później się z tego wycofali). Tak na moje widzimisie, to na emualację 6502, te atmegi są chyba trochę za cienkie zasobami i szybkością zegara :roll: , uwzględniając, to co już w nie napchano w trakcie rozrastania się projektu SD2IEC - rózne fastloadery, obsługa GEOSa, RTC, LCD itd (chociaż Swinkels z powodzeniem emuluje w przetaktowanej atmedze SIDa).

Od tego roku startuje nowy projekt:

arm2iec

... tu pewnie możliwości będą z deka większe.
C64PLC

KB777
Posty: 243
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#23 Postautor: KB777 » czw mar 01, 2012 12:51 pm

wegi pisze:@Suchy - Jurek jako jeden z głównych hardaremanów tutaj mógłbyś zrobić jakieś porównanie tego MMC i SD2? tak dla samego poglądu - cały czas się zastanawiam czy możnaby np wbić własny loader do atmegi tzn coś takiego, co po load wbijałoby się do ramu i ładowało plik swoimi procedurami sprzężonymi z atmegowymi - może już tak jest a nie wiem o tym :)


No... generalnie SD2IEC rozpoznaje fastloader po kodzie posłanym do stacji... więc można by dorobić "klienta" do własnego fastloada - tylko komu się to będzie chciało robić ;)

Ciekawy jest ten ARM2IEC, o którym wspomniał Suchy. Na razie to jednak trochę droga zabawka - bo bazuje na kicie NXP (w Kamami jest za 133 zeta), do tego jeszcze dochodzi dodatkowe PCB ("baza") i trochę elektroniki. Razem wyjdzie pewnie ze 200 PLN... Ale jak ktoś przeprojektuje to i zrobi wszystko w jednym, to może cena zejdzie poniżej 100.
Nie znalazłem źródeł, same binarki - więc HGW czym się ten ARM2IEC od SD2IEC różni..
always @(posedge Clk)

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#24 Postautor: 0kti » czw mar 01, 2012 8:30 pm

Czy będzie pełna emulacja stacji jak w ultimate2?
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#25 Postautor: suchy » czw mar 01, 2012 11:24 pm

Z tego co autor projektu szprecha TUTAJ to chyba nie. Cos tam wspomina, że prawdziwa emulacja to dopiero na 400MHz-CPU, a u niego ARM 100MHz tylko. :wink: Wygląda na to, że zakusy na ethernet chyba robią.
C64PLC

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 411
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#26 Postautor: wegi » pt mar 02, 2012 8:07 pm

Dzięki za info - serdeczne pozdrowienia do hardwaremanów suchego i KB777. Możnaby zrobić taki tryb pracy osobny w sd2iec, że jak by się go wybrało to ponieważ load jest z kernala - to po prostu posyłać sklecony krotki szybki fastloader dla danego pliku (1-1.5 bloku) który po run wgrywałby go fastem. Gorzej z czymś takim jak np. Turboass który sam wgrywa swoje pliki - szkoda... konieczna byłaby przeróbka kernala do sd2iec wtedy możnaby poszaleć ;-)

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#27 Postautor: suchy » ndz mar 04, 2012 3:07 pm

Tak na dobrą sprawę, to SD2IEC na AVRach zakończył w zasadzie żywot w 2010 roku (wtedy był intensywnie rozwijany), kiedy to ukazało sie aż 11 release'ów z dodatkami i poprawkami. W 2011 doszedł już tylko jeden fastloader+poprawki, a na początku 2012 tylko jedna poprawka, no i pewnie już tak zostanie tzn. będą tylko z rzadka pojawiające się poprawki (zgłaszane przez uzytkowników) - każdym projektem mozna sie w końcu znudzić :wink: , zwłaszcza, że z tymi AVRami, na których był oparty SD2IEC wiele już się nie da powojować. Nowy hardware a2i (kompatybilny z SD2IEC) ma więcej zasobów, takich np. jak: USB - a wiec łatwe przenoszenie plków z PCta do arm2iec (bez konieczności korzystania z dodatkowych czytników karty SD, jak to było w przypadku SD2IEC), bezproblemowa obsługa alfanumerycznego LCD z typowym sterownikiem HD44780 (w SD2IEC było to dosyć pokrętnie zrobione), możliwość pobawienia się w sieć. Co z tego wyniknie w dalszej perspektywie, pokażą chęci i zangażowanie autora projektu i osób, które będą chciały współpracować. To, że korzysta z gotowego kita przy uruchamianiu prototypu jest zrozumiałe, bo nie trzeba zmieniać co chwila płytki (jak to było z SD2IEC), lub robić "pająków" - gniazdka, przyciski, miejsca pod dodatkowe scalaki są już na tym uniwersalnym PCB przygotowane (co nie oznacza, że w przyszłości musi być koniecznie dedykowana płytka do arm2iec, jeżeli zainteresowanie okaże sie zbyt małe tym projektem).

Schemat prototypu a2i w PDFie - autor: Ingo Korb (Unseen z forum64.de)

... i opis wykonania prototypu a2i: TUTAJ

... wszystko na temat arm2iec do śledzenia: Index of/arm2iec

Hardware'owcy z forum64.de zaczęli już montować a2i, ciekawe jak to się dalej rozwinie!
C64PLC

KB777
Posty: 243
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#28 Postautor: KB777 » pn mar 05, 2012 4:59 pm

Hmm... Kiedyś się przyjrzałem jak zrobiony był Acornowy emulator 6502 na ARMa - bo to właśnie oni jako pierwsi to chyba zrobili i... wygląda na to że zrobili to najlepiej ;) Po kilka instrukcji ARMowych na jedną 6502.

Chyba muszę odgrzebać częściowo zdisassemblowane źródła i zobaczyć jak na Cortexie M3 to śmiga. Taki średni, chodzący na 70 czy 72 MHz powinien być w stanie emulować 6502 kilkumegahercowe i jeszcze mieć czas na inne rzeczy.
always @(posedge Clk)

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 411
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#29 Postautor: wegi » pn mar 05, 2012 5:44 pm

A co z illegal opcodes tak często obecnie używanymi - też działają?

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#30 Postautor: suchy » pn mar 05, 2012 10:16 pm

KB777 pisze:Hmm... Kiedyś się przyjrzałem jak zrobiony był Acornowy emulator 6502 na ARMa - bo to właśnie oni jako pierwsi to chyba zrobili i... wygląda na to że zrobili to najlepiej ;) Po kilka instrukcji ARMowych na jedną 6502.

Chyba muszę odgrzebać częściowo zdisassemblowane źródła i zobaczyć jak na Cortexie M3 to śmiga. Taki średni, chodzący na 70 czy 72 MHz powinien być w stanie emulować 6502 kilkumegahercowe i jeszcze mieć czas na inne rzeczy.


@KB777, no widocznie nie wszyscy są tacy dobrzy, ;) skoro (dyskusja o arm2iec na forum64.de - odpowiedź Unseen'a, twórcy arm2iec na zapytanie, czy będzie emulacja 1541 w tym nowym hardware):

"IIRC hat skoe mal versucht eine (taktgenaue) 1541-Emulation auf einem 72MHz-ARM7 (LPC21xx) zu bauen und ist dann relativ schnell auf einen XMOS XS-1L(?) umgeschwenkt, der mit 400MHz läuft - und selbst da mussten wohl einige Teile von Hand in passendem Assembler gebaut werden damit es mit dem Timing funktioniert. "
C64PLC

KB777
Posty: 243
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#31 Postautor: KB777 » wt mar 06, 2012 4:00 pm

suchy pisze:@KB777, no widocznie nie wszyscy są tacy dobrzy, ;) skoro (dyskusja o arm2iec na forum64.de - odpowiedź Unseen'a, twórcy arm2iec na zapytanie, czy będzie emulacja 1541 w tym nowym hardware):


Goście z Acorna wychowali sie na 6502 no i zaprojektowali ARMa - wiec ktoz mogl lepiej zrobic emulator 6502 na ARMie ? ;)
Ale najwyrazniej poza Acornowym swiatkiem nikt sie tym nie interesowal - i gdybym nie czytal forum na 6502.org, to tez bym nie wiedzial.
always @(posedge Clk)

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#32 Postautor: 0kti » sob cze 02, 2012 11:54 pm

od jakiegoś czasu można testować ostatnie wersje beta
http://sd2iec.de/nightlies/

Build status można znaleść tutaj:
http://www.sd2iec.de/cgi-bin/gitweb.cgi?p=sd2iec.git;a=summary

Wkrótce wersja 1.0.0 ;)
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości