Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

C128D Czarny ekran

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
carrion
Posty: 1720
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

C128D Czarny ekran

#1 Postautor: carrion » wt mar 26, 2019 5:11 pm

Witajcie.
Mam problem z C128D. Przyjechał do mnie nie dawno okazyjnie i nie wiem czy wcześniej działał. Objawy są takie że po włączeniu w trybie 128 i C64 jest czarny ekran. Sygnał jakiś ba monitor idzie bo telewizor próbuje się ustawić jakby miał coś wyświetlać. W trybie 80 col jest ekran czarny i 2 szare linie na środku pionowo od góry do dołu.

Gdzieś na YT widziałem że można użyć carta Ultimate1541 i zobaczyć czy po wciśnięciu przycisku menu (środkowy) pojawi się ekran cartridża.
I się pojawia. cart po włączeniu komputera tak jakby butuje swoją wewnętrzną stację (dioda stacji po chwili gaśnie) a naciśnięcie przycisku powoduje pojawienie się ekranu ultimate'a, ale....
Ale efekt jest taki jakby cały czas ktoś coś wciskał na klawiaturze. tzn cart sam skacze po menu, wchodzi i wychodzi, porusza się góra dół - szaleje generalnie, a klawiatura jest odłączona.

Aha, wbudowana stacja podczas włączania miga diodą i przez krótką chwilę jakby próbuje kręcić ale nie jest to normalne w 1571 próbowanie rozruchu stacji.

Pytanie:
Jak zdiagnozować co dokładnie stało się z C128D?
jak w ogóle podejść do diagnozowania - niestety jestem nie elektroniczny ;)
Co może być nie tak?
Jakieś pomysły...?

Z góry dzięki.
retronavigator.com

comankh
Posty: 1259
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

Re: C128D Czarny ekran

#2 Postautor: comankh » wt mar 26, 2019 9:48 pm

u mnie na zdechlaku c64 i c128 freeze z ultimate pokazywal menu i dalo się odpalic carta testowego.
ponadto wyjąć i włożyć wszystkie kości które sa w podstawkach to tak na start.

carrion
Posty: 1720
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

Re: C128D Czarny ekran

#3 Postautor: carrion » śr mar 27, 2019 11:13 am

Wyjęcie i włożenie kości już zrobiłem :( nic nie daje.
Nie mam za bardzo skąd wyjąć na próbę. Teoretycznie mógłbym z C128 wyjąć na próbę ale się boje :) (może się odważę w weekend)
Szto mi dziełać?
retronavigator.com

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3717
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

Re: C128D Czarny ekran

#4 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » śr mar 27, 2019 11:35 am

sprawdzales nóżki w podstawkach? może zmurszały
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
SUDi
Posty: 1193
Rejestracja: wt lis 04, 2008 11:03 pm

Re: C128D Czarny ekran

#5 Postautor: SUDi » śr mar 27, 2019 11:41 am

carrion pisze:Szto mi dziełać?


Przytulić Rafałka? ;)

rebok
Posty: 40
Rejestracja: wt sty 30, 2018 9:32 am

Re: C128D Czarny ekran

#6 Postautor: rebok » śr mar 27, 2019 12:17 pm

rs2322 wspominał że naprawiał 128`semki. Tylko teraz rzadko wpada.
Mogę mu puścić sesa jakby się paliło.

BenHur
Posty: 34
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Re: C128D Czarny ekran

#7 Postautor: BenHur » wt kwie 02, 2019 11:07 am

Cześć, mi pomógł Raf z konkurencyjnego forum, ma doświadczenie ale chyba teraz mu czasu brak.
Zapytać nie zaszkodzi.

carrion
Posty: 1720
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

Re: C128D Czarny ekran

#8 Postautor: carrion » wt kwie 02, 2019 4:04 pm

@BenHur
chyba za późno :/ na c64power już nie zapytam więc może jak będzie okazja np na MD.

Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pomysły jak wytypować usterkę chętnie posłucham.
retronavigator.com

BenHur
Posty: 34
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Re: C128D Czarny ekran

#9 Postautor: BenHur » śr kwie 03, 2019 6:07 am

A podmieniałeś clock generator 8701?
Pasuje od C64.

hobocti77x
Posty: 23
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: C128D Czarny ekran

#10 Postautor: hobocti77x » śr kwie 03, 2019 11:54 am

Jesli jestes "nieelektroniczny" to pozostaje ci oddacdonaprawy tym bardziej "elektronicznym".
W ostatecznosci gdybys mial jeszcze jeden sprawny to moglbys sprawdzic poszczegolne uklady.

starymarabut
Posty: 256
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: C128D Czarny ekran

#11 Postautor: starymarabut » śr kwie 03, 2019 12:28 pm

BenHur pisze:A podmieniałeś clock generator 8701?
Pasuje od C64.

Tak, pamietam ze uszkodzony w c64 powoduje czarny ekran.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Nameless
Posty: 123
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C128D Czarny ekran

#12 Postautor: Nameless » śr kwie 03, 2019 12:44 pm

Możesz próbować przełożyć chipy z podstawek do sprawnego c128 i tym samym je przetestować. Czarny ekran możesz mieć od vic lub cpu. Na końcu i tak okaże się że walnięty jest Ram.

carrion
Posty: 1720
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

Re: C128D Czarny ekran

#13 Postautor: carrion » śr kwie 03, 2019 1:33 pm

Panowie dzięki za podpowiedzi.
Mam zwykłe C128 i pewnie jak znajdę chwilę to pobawię się w poprzekładanie układów.
A czy ten objaw z Ultimatem 1541 i samoczynnym chodzeniem po katalogach może coś sugerować?
retronavigator.com

starymarabut
Posty: 256
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: C128D Czarny ekran

#14 Postautor: starymarabut » śr kwie 03, 2019 2:41 pm

W pierwszej kolejności sprawdź napięcia jakie daje zasilacz. Szkoda upalac dobre kości
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Nameless
Posty: 123
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C128D Czarny ekran

#15 Postautor: Nameless » śr kwie 03, 2019 7:02 pm

Raczej wsadzał bym układy z martwego do sprawnego. Oczywiście zasilacz jak najbardziej do sprawdzenia .
Możliwości jest sporo.
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/repair/troubleshooting-c128.txt
Niestety nie mam Ultimate. Można by wsadzić jeszcze carta z Deadtestem.

hobocti77x
Posty: 23
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: C128D Czarny ekran

#16 Postautor: hobocti77x » czw kwie 04, 2019 9:30 am

carrion pisze:Panowie dzięki za podpowiedzi.
Mam zwykłe C128 i pewnie jak znajdę chwilę to pobawię się w poprzekładanie układów.
A czy ten objaw z Ultimatem 1541 i samoczynnym chodzeniem po katalogach może coś sugerować?

Moze. Sprawdz CIA1


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości