Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Problem z złączem magnetofonowym

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
infectus
Posty: 19
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Problem z złączem magnetofonowym

#1 Postautor: infectus » ndz sty 27, 2019 6:27 pm

Cześć mam ponownie problem z moim c64 :( mianowicie jakiś czas temu postanowiłem wymienić kondensatory nie żeby było coś z nimi nie tak ale dla bezpieczeństwa postanowiłem je wymienić i użyć dobrych/firmówek (nie wiem czy ma to znaczenie ale kilka z nich zostało wymienionych na tantalowe oczywiście o właściwej pojemności/napięciu/polaryzacji)

Wszystko działało ok ale dziś pokusiłem się podpiąć magnetofon i niestety nie reaguje na wciśniecie żadnego z klawiszy czy to play czy przewijania, c64 też nie uruchamia go po wpisaniu komendy. Pomyślałem że padł magnetofon ale sprawdziłem go na tzw dawcy i tam startuje bez problemu napiszę co sprawdziłem:

1. Zasilacz podaje napięcie 5v i 11v (wiem ma być 9 ale zasilacz do wymiany będzie, poza tym dawcy to nie przeszkadza)
2. Bezpiecznik cały
3. Zgodnie z jedna z instrukcji odnośnie nie działania magnetofonu sprawdziłem kondensator c63 tranzystor q1, q2 i diodę zenera cr1 nie było dużych rozbieżności względem opisu.
4. Na złączu kasetowym na pinach 1A,2B jest podawane 5v czyli ok
5. Jedyne co udało mi się zlokalizować dziwnego to że na złączu kasetowym 3c gdy jest podpięty magnetofon po wciśnięciu play napięcie nie podnosi się tylko jest ok 0,800v za to na dawcy po wciśnięciu play na tym pinie z 0,800v skacze na 6v a magnetofon zachowuje się prawidłowo.
6. Na pinie 6F jest 5v po wciśnięciu klawisza PLAY spada do 0v

Osobiście zabrakło mi już pomysłów co może być przyczyną takiej anomalii która nie sugeruje jednoznacznie z czego wynika problem, podlinkuje czym się sugerowałem w kwestii diagnostyki.
https://ep.com.pl/files/7235.pdf

Nameless
Posty: 123
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Problem z złączem magnetofonowym

#2 Postautor: Nameless » ndz sty 27, 2019 6:53 pm

A wbiłeś program 2 ? i jak się zachowuje ?
Wygląda to na ubity procesor
te 11v zmiennego to nie takie straszne

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 19
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: Problem z złączem magnetofonowym

#3 Postautor: infectus » ndz sty 27, 2019 7:15 pm

Niestety nie zareagował magnetofon tylko nie pamietam czy sprawdziłem jaki pomiar jest na pinie 3c :/

Nameless
Posty: 123
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Problem z złączem magnetofonowym

#4 Postautor: Nameless » ndz sty 27, 2019 7:32 pm

no to od tego bym zaczął wpisał program na jednym i drugim c64 i porównał

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 19
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: Problem z złączem magnetofonowym

#5 Postautor: infectus » ndz sty 27, 2019 9:24 pm

Docelowy c64
1. Po wpisaniu programu magnetofon ruszył ale cały czas z taka samą prędkością nie było żadnego wybijania melodii
2. Na pinie 3c pojawiło się napięcie ok 5v
3. Nawet jak dałem klawisz stop było słychać że silnik brzęczy ale jednostajnie

Dawca
1. Po wpisaniu programu wcale nie reaguje wywala errore 4 po wpisaniu RUN :\
2. Na pinie 3c pojawia się napięcie ale tylko gdy ręcznie dam PLAY

Uruchomiłem dodatkowo jakiś program diagnostyczny poprzez I2C i wywalił mi takie błędy chodź porty joystika 1 i 2 są sprawne sprawdzałem na grach.
fotka z testu
https://zapodaj.net/559c2982fbd18.jpg.html

rime.
Posty: 14
Rejestracja: czw sty 24, 2019 2:52 am

Re: Problem z złączem magnetofonowym

#6 Postautor: rime. » ndz sty 27, 2019 11:55 pm

Brzmi jak problemy z linią MOTOR (#3), sprawdź tranzystory Q1, Q2, ale to może też być procesor jak wspomniał Nameless.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości