Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Usunięcie modulatora

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
rime.
Posty: 11
Rejestracja: czw sty 24, 2019 2:52 am

Usunięcie modulatora

#1 Postautor: rime. » czw sty 24, 2019 3:18 am

Witam, sporo szumu w obrazie (zarówno na Video i gnieździe RF) pochodzi z modulatora, a w przypadku wyjścia Video, właściwie tylko z faktu, że jest on na płycie. Szukam porad na temat jego usunięcia z płyty 250469 rev. B. Z tego co mi wiadomo - samo wylutowanie modulatora pozbawi komputer obrazu na wyjściu Video. Wiem tylko tyle, że trzeba wlutować kilka elementów w jego miejsce. Istnieje możliwość zamówienia zamiennika modulatora który posiada wyjścia S-Video czy audio jack, ale są one dla mnie nieistotne ponieważ mam odpowiedni kabel który podpinam do portu Video. Chcę uzyskać możliwie jak najczystszy obraz z komputera, a LumaFix pomaga wyłącznie w usunięciu pionowych pasów.
Znalazłem na niemieckim forum taki wątek: https://www.forum64.de/index.php?thread ... erfen-c64c ale ciężko jest się połapać nawet z translatorem, który schemat pasowałby do 250469.

aniol
Posty: 17
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Usunięcie modulatora

#2 Postautor: aniol » czw sty 24, 2019 3:17 pm

Temat wraca, więc sam chyba też się za niego wezmę.

Finalny schemat zamiennika jest tu https://www.forum64.de/index.php?thread ... post537255

No i trzeba pamiętać o ekranowaniu dla sygnałów video.

aniol
Posty: 17
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Usunięcie modulatora

#3 Postautor: aniol » sob sty 26, 2019 12:11 am

Dobra, złożyłem ww układ. Zamieniłem 150R w torze lumy na potencjometr 500R.

Obrazek

Oryginalny modulator + lumafix + konwerter s-video->HDMI + monitor LCD

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Zamiennik modulatora + lumafix + konwerter s-video->HDMI + monitor LCD

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poprawa jest, znika checkboard, poprawia się trochę luma i jasne obszary nie zlewają się tak, zwiększa się jasność bez utraty/przepalenia kolorów.

Moje modulatory nie dawały jeszcze tak złego obrazu, jaki czasem widywałem u innych po podłączeniu do LCD ale IMHO warto co najmniej spróbować i obejrzeć samemu różnicę bo focenie telefonem ekranu to niestety porażka...

Foty robione bez zmian ustawień montora ustawiony został pod oryginalny modulator) - miejcie na uwadze, że z zamiennikiem na samym monitorze można jeszcze podregulować wg gustu kolor, kontrast, nasycenie, jasność.

starymarabut
Posty: 247
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: Usunięcie modulatora

#4 Postautor: starymarabut » sob sty 26, 2019 12:54 am

Konwerter nie powoduje przesunięcia obrazu względem dźwięku?
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

starymarabut
Posty: 247
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: Usunięcie modulatora

#5 Postautor: starymarabut » sob sty 26, 2019 12:56 am

C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

aniol
Posty: 17
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Usunięcie modulatora

#6 Postautor: aniol » sob sty 26, 2019 1:49 am

Nie, nie ma lagów.

rime.
Posty: 11
Rejestracja: czw sty 24, 2019 2:52 am

Re: Usunięcie modulatora

#7 Postautor: rime. » ndz sty 27, 2019 11:36 pm

Wow, dzięki za ogarnięcie tematu i podzielnie się rezultatami! Rożnica widoczna gołym okiem, tekst staje się czytelniejszy ponieważ krawędzie nie zlewają się z tłem. A w tym narzędziu (poproszę o prg albo namiar co to za "plansza" testowa) to już w ogóle odlot, wystarczy spojrzeć na kolorowe pasy u góry i chyba każdy zechce mieć takiego moda :-)
Jak wygląda kwestia podłączenia tego ? Jeśli dobrze rozumiem, to wystarczy wylutować modulator i podpiąć płytkę w jego miejsce (5V, masa, chroma wej./wyj. oraz luma wej./wyj.) ?

aniol
Posty: 17
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Usunięcie modulatora

#8 Postautor: aniol » pn sty 28, 2019 1:58 am

Nie, nie wystarczy. Na początku tak zrobiłem i miałem jakieś pionowe interferencje po lewej stronie ekranu. Trzeba pociągnąć sygnał ekranowanymi przewodami prosto z VIC, +5V też przy VIC (40 pin, z górnej strony płyty tuż obok kondensatora ceramicznego) a pierwotne ścieżki sygnałowe najlepiej przeciąć przy samym VIC bo zbierają jak anteny. Upierdliwe ale daje najlepszy efekt. Dopiero teraz widzę, jakie mydło dają modulatory. Przykładowe foty z montażu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idealnie będzie, jak ktoś to zintegruje na płytce od lumafix.

Uwaga a propos współpracy z moim konwerterem HDMI - na oryginalnych modulatorach poziom lumy tak skacze, że konwerter dynamicznie przyciemniał/rozjaśnia obraz, coś jakby dynamiczna regulacja kontrastu (na Atarynkach nie miałem takiego efektu). Ma zamienniku sygnał jest stabilny, konwerter łyka go jako referencyjny.

rime.
Posty: 11
Rejestracja: czw sty 24, 2019 2:52 am

Re: Usunięcie modulatora

#9 Postautor: rime. » pn sty 28, 2019 3:47 am

Zaczynam rozumieć sposób działania tej modyfikacji, więc przeglądanie niemieckiego forum też zaczyna mieć jakiś sens.

i miałem jakieś pionowe interferencje po lewej stronie ekranu.
Coś takiego?
2018-01-01 15.28.28.jpg
2018-01-01 15.28.28.jpg (99.11 KiB) Przejrzano 970 razy

Rozwiązanie:
dlawik.jpg
dlawik.jpg (21.5 KiB) Przejrzano 970 razy

Z wątku o zamienniku modulatora: https://www.forum64.de/index.php?thread ... ost1217867
Z tego co translator do mnie przemawia, wynika to z tego, że oryginalny modulator pobiera relatywnie więcej prądu. Przepraszam, że nie poinformowałem, zanim nie przeciąłeś ścieżek na płycie...

Idealnie będzie, jak ktoś to zintegruje na płytce od lumafix.
Niejaki WalkThatWay ogarnął ten temat:
https://www.forum64.de/index.php?thread ... ost1208388

Na zamienniku sygnał jest stabilny, konwerter łyka go jako referencyjny.

Kolejna zaleta tej modyfikacji :-)

Dam znać jeśli coś takiego zdziałam w swoim komodorku.

aniol
Posty: 17
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Usunięcie modulatora

#10 Postautor: aniol » pn sty 28, 2019 1:13 pm

A ja miałem jakieś fioletowe pasy. Ścieżek nie żałuję, teraz mam audio i video poza płytą, na czysto :)

EDIT: Dorzucam prg z obrazkiem
Załączniki
coco_picture.zip
(7.23 KiB) Pobrany 24 razy

rime.
Posty: 11
Rejestracja: czw sty 24, 2019 2:52 am

Re: Usunięcie modulatora

#11 Postautor: rime. » pn lut 04, 2019 5:14 pm

Dzięki, a czy masz w kablu video rezystor 300R na chromie, a może ten schemat już go uwzględnia (ten 270R)? Mam taki kabel i teraz nie wiem czy lepiej usunąć rezystor który jest w kablu czy z układu?

aniol
Posty: 17
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Usunięcie modulatora

#12 Postautor: aniol » śr lut 06, 2019 3:19 pm

Kable mam bez rezystorów. Dodatkowo na lumafix jest pot na chromie. Ja bym wywalił z kabla i dał potka na płytce nowego modulatora.

rebok
Posty: 38
Rejestracja: wt sty 30, 2018 9:32 am

Re: Usunięcie modulatora

#13 Postautor: rebok » czw lut 07, 2019 4:18 pm

Na zdjęciach z zamiennikiem jedyne do czego można się przyczepić, to regularne cienkie pionowe linie.
Ja zdecydowałem się na zakup modulatora v3 z http://www.forum64.de.

Obrazek

Pionowych lini nie ma, za to pojawiają się pionowe pasy w jaśniejszym odcieniu. Zdjęcia zrobione na monitorze Dell 2001FP (bezpośrednio złączem S-Video). Być może na TV byłyby jeszcze mniej widoczne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Myślę, że nic więcej z oryginalnej maszyny nie da się wycisnąć. Lepszy obraz pozostaje oglądać już tylko na MK2 lub U64.

rebok
Posty: 38
Rejestracja: wt sty 30, 2018 9:32 am

Re: Usunięcie modulatora

#14 Postautor: rebok » sob lut 09, 2019 6:26 pm

Zmieniam zdanie. Po konsultacji na www.forum64.de i zmostkowaniu cewki na płycie C64 pasy zniknęły.
Nie ma się do czego przyczepić.
Porównałem przy okazji z obrazem generowanym przez MK2 i U64. Obraz jest bardziej stabilny niż przy MK2 i nie ma płowych kolorów jak przy U64. Tak więc staruszek po liftingu bije młodszą konkurencję.

rime.
Posty: 11
Rejestracja: czw sty 24, 2019 2:52 am

Re: Usunięcie modulatora

#15 Postautor: rime. » wt lut 12, 2019 3:33 am

Ile kosztowała Cię ta płytka z wysyłką ?
Natomiast ja stworzyłem repozytorium z płytką którą zrobiłem i którą każdy może zrobić sobie w warunkach domowych (jednostronna). Nie uzyskałem super rezultatów jak np. aniol czy rebok ale jakoś się to jeszcze ogarnie, pewnie też zamówię płytkę od zachodnich sąsiadów, albo zastosuję ekranowane przewody.
Dla zainteresowanych: https://github.com/r1me/ByeByeModulator

aniol
Posty: 17
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Usunięcie modulatora

#16 Postautor: aniol » wt lut 12, 2019 1:05 pm

A masą rozdzieliłeś tory lumy i chromy?

EDIT: no i na fotce montażowej L2 nie jest zwarta ani zastąpiona zworką.

rime.
Posty: 11
Rejestracja: czw sty 24, 2019 2:52 am

Re: Usunięcie modulatora

#17 Postautor: rime. » wt lut 12, 2019 1:22 pm

Nie za bardzo rozumiem, masa jest wspólna przecież. Wstawiłem nowe foto ze zwartym L2. Prawdopodobnie pójdę na całość jak Ty i poprowadzę sygnał ekranowanymi przewodami z VICa do płytki, i z płytki do gniazda.

aniol
Posty: 17
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Usunięcie modulatora

#18 Postautor: aniol » wt lut 12, 2019 2:19 pm

Jak masz 2 tory sygnałowe (L i P w audio czy Luma i Chroma w video) to na płytce separujesz je ścieżką masy, żeby się wzajemnie nie zakłócały. Vide obrazek z rozmieszczeniem na płytce uniwersalnej - przez sam środek masz przeprowadzoną linię masy.

Jeśli zrobisz separację i dalej będą brudy, odłącz wyjście zamiennika od płyty i sygnał do monitora pobierz bezpośrednio z zamiennika.
Załączniki
c64 s-video mod final.gif
c64 s-video mod final.gif (12.9 KiB) Przejrzano 593 razy

rime.
Posty: 11
Rejestracja: czw sty 24, 2019 2:52 am

Re: Usunięcie modulatora

#19 Postautor: rime. » wt lut 12, 2019 3:32 pm

Teraz kumam, ale ciężko to będzie zrobić na jednostronnej płytce, kiedy oba sygnały wyjściowe są z jednej strony. Spróbuję przeprojektować płytkę. No chyba, że wyjście będzie bezpośrednio wyprowadzone do gniazda Video z pominięciem płyty głównej - jak proponujesz. Ponownie dzięki za pomoc.

starymarabut
Posty: 247
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: Usunięcie modulatora

#20 Postautor: starymarabut » wt lut 12, 2019 8:48 pm

A czy robiłeś płytkę w Eagle? Może bym przerobił/zrobił takie pcb wysadzane w gniazdo VICa.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości