Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Stacja 1541 ll

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Katon
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 9:04 pm

Stacja 1541 ll

#1 Postautor: Katon » czw lis 15, 2018 11:38 pm

Witam Wszystkich chciałbym uzyskać wsparcie odnośnie problemu dotyczącego pracy mojej wiekowej stacji. Opiszę sprawę od początku. Mianowicie po reaktywacji mojego zestawu jakiś czas temu zaczęła mi się maszynka zawieszać, opiszę co się działo i jakie czynności wykonałem aby urządzenie działało prawidłowo.

1.Stacja podczas dirowania katalogu dyskietki się zawiesiła i nie ukazała zawartości nośnika.

2.W innym przypadku wyświetliła katalog z plikami np. Demka, gry, grafiki ale podczas wczytywania danego pliku mieliła w miejscu.

3.Wczytuję jakiś program stacja zaczyna terkotać.

Po ww. Objawach znalazłem artykuł w magazynie Filety o konserwacji stacji dysków oraz dodatkowo na youtube filmik jak przeprowadzić naprawę i czyszczenie poszczególnych podzespołów stacji.

Podjęte przeze mnie czynności:

- rozmontowanie stacji i wypędzelkowanie bardzo dużej ilości kurzu w części z elektroniką jak i w wszystkich zakamarkach

-wyczyszczenie wałków i nasmarowanie odpowiednim smarem po których przesuwa się głowica

-dalej wyczyszczenie spirytem głowicy która również była brudna

Czyli generalnie wykonałem to co podaje autor w magazynie filety tyle tylko, że motałem się z ustawieniem głowicy nad 1 ścieżką, regulowanie poprzez przestawianie hamulca i przykręcenie go Śrubką na stałe uf powiedzmy, że się udało.

Next uruchamiam komcia załączam stację i opisane problemy przestają istnieć radość cholerna stacja chodzi cichutko zginął terkot, wczytują się pliki wszystko się uruchamia.

Brnę dalej w moją przygodę bo przecież chcę coś wydać dla SCENY i potrzebny mi sprawny sprzęt. Kupiłem orginalnie zafoliowane dyskietki BASF 2S/2D formatuje je z poziomu dirmastera , basica i elegancko 664kb dostępnego miejsca przypominają mi się lata 90 te ,no to jedziemy dalej z poziomu FLI zapisuje moją grafikę na nowej dyskietce i jest ok. I tu uwaga pojawił mi się nowy problem chcę skopiować zapełniony cały dysk na nową dyskietkę i używam do tego starego swapper copy lub fast hackema i wgrywa mi dysk do 12 tracku i program prosi o włożenie dyskietki to zapisu- nagrania i tu również nagrywanie zatrzymuje się na 12 tracku. Z poziomu finala3 robię directory i w zawartości przegranej dyskietki niema nic 664kb free.
Dzieje się tak nie na 1 dyskietce tylko na kilku więc proszę o wsparcie co może być przyczyną i jak ją wyeliminować,żeby dyski się przegrywały. Z góry za wszelkie porady dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

jok
Posty: 112
Rejestracja: ndz maja 03, 2009 7:58 pm
Grupa: dreamweb

Re: Stacja 1541 ll

#2 Postautor: jok » pt lis 16, 2018 7:42 am

Cześć Katon - ze stacją nie pomogę, ale cieszę się, że robisz grafikę :)
Ja po kilku takich próbach (już lata temu, nie tylko c64 bo więcej nawet na amidze) straciłem cierpliwość ...i kilka grafik, trochę sprzętu i dałem sobie na razie spokój z RH. Ważniejsze produkcje niż sprzęt :)

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 36
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: Stacja 1541 ll

#3 Postautor: juntek » pt lis 16, 2018 6:28 pm

Sprawdzałeś czy z poziomu BASIC-a działa wczytanie dużego pliku na raz do pamięci komputera i zapisanie go na drugą dyskietkę?

Awatar użytkownika
Katon
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 9:04 pm

Re: Stacja 1541 ll

#4 Postautor: Katon » pt lis 16, 2018 6:54 pm

Hej takiego cwancyku z poziomu basica nie robiłem napewno stacja wczytuje duże pliki rzędu 200 bloków jak możesz napisz dokładnie procedurę wczytania i zapisu. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam. K T N.

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 36
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: Stacja 1541 ll

#5 Postautor: juntek » pt lis 16, 2018 6:57 pm

wczytanie:
load ”nazwapliku”,8,1

wkładasz nową dyskietkę i wpisujesz:

save ”nazwapliku”,8,1

upewnij się tylko że nowa dyskietka jest sformatowana i nic na niej nie jest nagrane

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 36
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Stacja 1541 ll

#6 Postautor: juntek » pt lis 16, 2018 8:05 pm

Aha i jeszcze jedno:
Skopiowanie całej dyskietki nie jest możliwe za jednym razem ponieważ dyskietka pomieści ~170kB a C64 ma max. 64kB pamięci RAM.
Dlatego wszelkie kopiowanie odbywa się etapami w ten sposób, że program kopiujący odczytuje tyle ile się da z dyskietki źródłowej a następnie prosi o włożenie dyskietki docelowej i zapisuje na niej to co wcześniej zostało odczytane. Po czym znowu program prosi o włożenie dyskietki źródłowej żeby odczytać kolejną porcję danych.
I tak w kółko aż zostaną przeniesione wszystkie dane. Objawy które podałeś mogą właśnie wskazywać na to, że przerwałeś kopiowanie po pierwszym cyklu bowiem na dyskietce docelowej nie został zapisany BAM.

Awatar użytkownika
Katon
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 9:04 pm

Re: Stacja 1541 ll

#7 Postautor: Katon » sob lis 17, 2018 3:23 pm

Myślę że masz rację z tym przerwaniem kopiowania bo faktycznie tak zrobiłem włożyłem dysk nagrany dojechało do 12 tracku poczym włożyłem dysk czysty sformatowany dojechało ponownie do 12 tracku i go wyjąłem , dam znać po weekendzie z tymi durzymi plikami czy nagrywa i z poprawnym kopiowaniem czy jest ok. Niemniej jednak dzięki za wsparcie. Pozdrawiam KTN.

Awatar użytkownika
Katon
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 9:04 pm

Re: Stacja 1541 ll

#8 Postautor: Katon » pn lis 19, 2018 10:14 pm

Witam. Tak jak pisałem weekend minął i wziąłem się za moją stacyjkę i tu podziękowanie za poradę dla Juntka wszystko działa idealnie stacja kopiuje duże pliki oraz kopiuje pełne dyski na trzy razy czyli dysk zapełniony wczytuje do 11 tracku następnie zapisuje na nowy do 11 tracku ponownie zapodaje dysk z którego kopiuje lecimy do 22 tracku aż finalnie zakończymy z sukcesem na 35. Więc mój błąd polegał na tym , że usunąłem dysk po pierwszej fazie kopiowania trochę się zapomniało przez tyle lat ale najważniejsze jest to, że jest takie miejsce jak to forum które jest pomocne i jest zainteresowanie chylę czoła i jeszcze raz dziękuję pozdrawiam KTN.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości