Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Uszkodzony C64G

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
RobciomixxNFS
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 26, 2018 3:19 pm

Uszkodzony C64G

#1 Postautor: RobciomixxNFS » śr wrz 26, 2018 3:33 pm

Dzień dobry, dzień dobry.
Niedawno odkopałem starego C64, niewłączanego od prawie dziesięciu lat.
Ponieważ dostałem zasilacz i kable RCA podłączyłem komputer do telewizora, żeby przywitać taki oto ekran:
Obrazek

Z początku myślałem, że komputer jest martwy, ale za pomocą kombinacji klawiszy zmieniłem kolor kursora i okazało się, że komputer operuje bez problemu. Da się pisać, zmieniać pozycję i tak dalej, tylko że po prostu tego nie widać. Nawet przyciśnięcie spacji pozostawia ślady, ale przytrzymanie strzałki w prawo już nie.

Zresztą, paleta kolorów jest raczej w porządku:
Obrazek

Z racji tego, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o C64 i tak naprawdę wiem o nim tyle że jest wspaniały i ma fajne gry, poszperałem o tym na zagranicznych forach i stwierdziłem że może to być wina Character ROM, ale prawdopodobnie się myliłem, bo nawet włączone gry są tak poszatkowane. Przy okazji, SID działa jak należy, a w gry da się raczej grać (nie mam niestety joysticka, ale Dragonsden obsługuje klawiaturę). Tak prezentuje się Dragonsden podczas rozgywki:
Obrazek

Moim głównym podejrzanym jest tutaj VIC II, ale boję się wydać na niego pieniądze, wymienić go, bo może okazać się, że problem jednak leży gdzie indziej i wydałem kasę w błoto i wymieniłem sprawny chip :D

Pomyślałem, że warto zapytać w tej kwestii ekspertów.

Z góry przepraszam jeśli w jakikolwiek sposób złamałem regulamin, czy cokolwiek :D

Awatar użytkownika
hihot
Posty: 1
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 7:01 pm
Grupa: Skylight Designs

Re: Uszkodzony C64G

#2 Postautor: hihot » śr wrz 26, 2018 4:29 pm

To niekoniecznie musi być VIC. Zobacz ten film od mniej więcej 16 minuty bo symptomy wyglądają podobnie: https://youtu.be/4evTX8oVmFE
W komentarzu do filmu autor podaje jeszcze kilka linków na które moim zdaniem warto rzucić okiem.

RobciomixxNFS
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 26, 2018 3:19 pm

Re: Uszkodzony C64G

#3 Postautor: RobciomixxNFS » śr wrz 26, 2018 5:18 pm

Nie wiem, czy to ma jakieś faktyczne znaczenie, ale pragnę zauważyć, że C64 pana na filmie wyświetla grafiki, które są możliwe do wyświetlenia w normalnym BASICu, po wstukaniu odpowiedniej kombinacji klawiszy (mam na myśli małpy, szachownice i inne kształty). Natomiast u mnie są to pionowe pasy, niezależnie od tego co powinno się tam faktycznie znajdować.

Może żeby lepiej zobrazować sytuację, bo nie jestem pewien czy właściwie to zrobiłem w pierwszym poście, powiem że przy wpisywaniu jakichkolwiek znaków w moim C64, w danej komórce normalnie zmienia się kolor tekstu, a kolor tła zostaje taki, jak powinien. Wpisanie POKE'a na zmianę koloru tła działa poprawnie i wtedy wszystkie komórki zmieniają kolor tła na taki, jaki chcę. Ale kolor tekstu w tej komórce zmienia się nawet jeśli "wsadzę" tam spację.

Natomiast na filmie znaki wyświetlają się poprawnie, ale są złe i nie tam gdzie powinny być, więc myślę że usterka pokazana na filmie to niekoniecznie to, na co cierpi mój egzemplarz.

Nameless
Posty: 101
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Uszkodzony C64G

#4 Postautor: Nameless » czw wrz 27, 2018 6:47 am

Vic 'a sprawdzić najłatwiej. Jest w podstawce. Wyciagnij go i wsadź ponownie.
A jak nie chcesz wydawać kasy to znajdź kogoś w okolicy lub przyjedź na jakaś imprezę.
Podstawienie Vic'a jest proste nawet dla laika

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 65
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Uszkodzony C64G

#5 Postautor: rs2322 » czw wrz 27, 2018 10:32 am

Powinno pomóc: https://derbian.webs.com/c64diag/

Obstawiam taka kolejność: VIC, RAM, CIA, PLA, TTL

Podaj assy płyty, gry/programy ładuja sie z carta poprawnie ?
Majac cart diagnostyczny deadtest możesz sprawdzić co konkretnie niedomaga.

Napięcie zasilania na płycie jaką ma wartość ?
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1470
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

Re: Uszkodzony C64G

#6 Postautor: wackee » czw wrz 27, 2018 10:43 am

Podaj swoją lokalizację, daleko mieszkasz od Łodzi?
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

RobciomixxNFS
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 26, 2018 3:19 pm

Re: Uszkodzony C64G

#7 Postautor: RobciomixxNFS » czw wrz 27, 2018 7:16 pm

Wyjąłem VICa i wsadziłem ponownie- nie dało rezultatów. Z tym, że kiedy nie do końca po prawnie go wcisnąłem, to w niektórych komórkach pojawiły się poziome kreski, ale zniknęły po poprawieniu chipa i ponownym włączeniu komputera.

Stronkę ze znanymi usterkami obczaiłem już tydzień temu, ale żaden z przedstawionych przykładów raczej nie zgadza się z moim. Ale być może natrafiłem na dobry trop, bo przeczytałem, że "a typical scenario with a faulty PLA: a C64 has been sitting in the attic for years, and is returned back to use. It seems to work at first, but then, after a few hours of use, it suddenly malfunctions". Przypominam sobie, jak w 2009 roku włączyliśmy z ojcem C64 i faktycznie działał bez problemu, ale po kilku minutach po prostu stało się z nim to, co się stało. Przez cały poprzedni czas komputer leżał sobie w komórce, gdzie nie było ogrzewania i leżał tam zapomniany przez lata.

Na płycie głównej napisane jest PCB ASSY NO.250469, a niżej PCB NO.252311 REV.A

Mam obecnie tylko dwa kartridże, są to gry Dragonsden i Viduzzles. Gry działają- odpowiednio zmieniają się kolory tych kresek, po ekranie latają zakreskowane sprite'y, tak jak powinny to robić na normalnie działającym C64, gry reagują na wciskane klawisze. Jednak Viduzzles to gra polegająca na układaniu puzzli, a niewiele mogę z tych układanek zobaczyć. Z kolei Dragonsden nie da się przejść, bo główny bohater klinuje się po wejściu do jaskini (po zabiciu wszystkich smoków z pierwszego etapu). Przy wciskaniu przycisku, żeby szedł w prawo lub w lewo, zmienia mu się animacja, ale nie rusza się on z miejsca. Można tylko podskoczyć spacją na kilka pikseli, ale to tyle. Sprawdziłem na emulatorze, nic takiego nie ma miejsca, poziom powinno dać się normalnie przejść.

Niestety nie mam w chwili obecnej dostępu do multimetru, tak samo jak do kartów diagnostycznych.

Od Łodzi mieszkam zdecydowanie daleko i nie miałbym za bardzo jak się tam w ogóle dostać (Dolny Śląsk, brak własnego transportu).

Nameless
Posty: 101
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Uszkodzony C64G

#8 Postautor: Nameless » czw wrz 27, 2018 7:38 pm

Ja miałem podobną usterkę cały komputer działał ale sypał się obraz w niektórych trybach
był bardziej lub mniej czytelny. Niestety tu na fotce tylko częściowa usterka.Więcej widać niż nie widać.
Walnięty był VIC.
Na twojej płycie nie ma typowego układu PLA, który lubiał się sypnąć w C64.

Obrazek

RobciomixxNFS
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 26, 2018 3:19 pm

Re: Uszkodzony C64G

#9 Postautor: RobciomixxNFS » czw wrz 27, 2018 7:44 pm

Ewentualnie pozostaje wymiana całej płyty głównej :D To raczej umiałbym zrobić :D

Przy okazji, mógłbyś pokazać jak ten screenshot powinien wyglądać na sprawnym sprzęcie?
EDIT: Nieważne, znalazłem, faktycznie masakra

KB777
Posty: 238
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: Uszkodzony C64G

#10 Postautor: KB777 » czw wrz 27, 2018 9:16 pm

RobciomixxNFS pisze:Niestety nie mam w chwili obecnej dostępu do multimetru


10 zł...
always @(posedge Clk)

RobciomixxNFS
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 26, 2018 3:19 pm

Re: Uszkodzony C64G

#11 Postautor: RobciomixxNFS » pt wrz 28, 2018 1:35 pm

Zakupię multimetr jak tylko będę mógł (jakkolwiek to nie zabrzmi- najzwyczajniej w świecie nie mogę sobie na niego teraz pozwolić because reasons).

Dziś ponownie wyjąłem VICa i włożyłem go ponownie. A nuż coś ruszy, może jakaś drobinka kurzu nie pozwalała na poprawne działanie, ale nie- nic z tego. Z tym, że tym razem pozwoliłem sobie sprawdzić co się grzeje w komodorku i grzał się przede wszystkim VIC i SID (VIC bardziej, SID tylko trochę, przynajmniej przez minutę od kiedy komputer został włączony). Sprawdziłem w internetach, podobno VIC może się grzać nawet do 70 stopni. Po minucie chodzenia nie były to spektakularne temperatury, ot, chipy były po prostu ciepłe. Tylko że potem sprawdziłem Character ROM i odruchowo cofnąłem palec- tak się nagrzał. Jest okropnie gorący, ale ponownie, nie mam jak podać wam konkretną temperaturę. Na 100% był gorętszy od VICa, a włączony był Dragonsden z kartridża. Powinien tak się zachowywać?

starymarabut
Posty: 209
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: Uszkodzony C64G

#12 Postautor: starymarabut » pt wrz 28, 2018 10:19 pm

Chyba powinien mieć zbliżoną temperaturę do innych kość Rom, Ram.
Jeżeli parzy w palucha to prawdopodobnie coś jest nie tak.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1470
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

Re: Uszkodzony C64G

#13 Postautor: wackee » sob wrz 29, 2018 9:58 am

Szkoda że mieszkasz tak daleko bo mam sprzęt diagnostyczny i mógłbym spróbować pomóc. Dead testa też mam.
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

KB777
Posty: 238
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: Uszkodzony C64G

#14 Postautor: KB777 » sob wrz 29, 2018 10:43 am

RobciomixxNFS pisze:Zakupię multimetr jak tylko będę mógł (jakkolwiek to nie zabrzmi- najzwyczajniej w świecie nie mogę sobie na niego teraz pozwolić because reasons).


Sorry w takim razie. Choć przyznam, że dziwnie to brzmi.

Akurat takiej kombinacji płyty - PCB ASSY NO.25046 PCB NO.252311 REV.A szukam - zamienić ją mogę na sprawną w ostatniej wersji. Może być bez SIDa (wtedy też dam bez SIDa).
always @(posedge Clk)

RobciomixxNFS
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 26, 2018 3:19 pm

Re: Uszkodzony C64G

#15 Postautor: RobciomixxNFS » wt paź 16, 2018 7:58 pm

Przepraszam za taki odkop, ale dzisiaj dostałem nową płytę główną. Była ona niekompletna, brakowało VICa, SIDa i (zegarka?), więc wyjąłem je ze swojej starej płyty i wsadziłem do nowej... wszystko gra i buczy. Usterka starej płyty jest pewnie w którymś z układów logicznych.

Pozwoliłem sobie na razie odstawić naprawę tamtej płyty na później, kiedy będę już o wiele bardziej obeznany z tematem.
Dzięki za odpowiedzi i miłe chęci :)


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości