Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Stacja 1541-II trochę dziwny problem

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ppperkoz
Posty: 2
Rejestracja: wt lut 27, 2018 10:34 pm

Stacja 1541-II trochę dziwny problem

#1 Postautor: ppperkoz » wt lut 27, 2018 10:55 pm

Cześć,
Mam dość dziwny problem z moją stacją dysków 1541-II. Po kilku tygodniach używania, przeniosłem cały hardware do nowej szafki, stacja przestała wczytywać pliki, po wpisaniu komendy LOAD itd. trochę poterkotała i pojawiał się ERROR, zielona dioda mruga. Myślałem, że stacja padła, zacząłem rozglądać się za możliwością naprawy. W międzyczasie kupiłem drugą stację, niestety zachowuje się tak samo jak pierwsza, pomyślałem że może problemem jest kabel do przesyłu danych - kupiłem nowy kabel. Bez zmian. Ostatnio przesunąłem stację w inne miejsce (bez odpinania przewodów, po prostu przepchnąłem ją kilkanaście cm w prawo) - DZIAŁA normalnie! Podłączyłem druga w tym samym miejscu, również działa. Przesunąłem na stare miejsce - nie działają obie. Podsumowując, jak przewody są trochę wygięte w bok i bardziej naciągnięte - wszystko działa normalnie. Do obydwu stacji mam jeden zasilacz, może on jest problemem. Może ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją. Będę wdzięczny za pomoc.
C64C + 1541-II + JiffyDOS + EasyFlash

Stoopi
Posty: 22
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 8:26 pm

Re: Stacja 1541-II trochę dziwny problem

#2 Postautor: Stoopi » śr lut 28, 2018 1:38 am

Posprawdzaj multimetrem przewod od stacji dyskow az do lutow na plycie glownej.

starymarabut
Posty: 207
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Stacja 1541-II trochę dziwny problem

#3 Postautor: starymarabut » śr lut 28, 2018 5:16 am

ppperkoz pisze:Cześć,
Mam dość dziwny problem z moją stacją dysków 1541-II. Po kilku tygodniach używania, przeniosłem cały hardware do nowej szafki, stacja przestała wczytywać pliki, po wpisaniu komendy LOAD itd. trochę poterkotała i pojawiał się ERROR, zielona dioda mruga. Myślałem, że stacja padła, zacząłem rozglądać się za możliwością naprawy. W międzyczasie kupiłem drugą stację, niestety zachowuje się tak samo jak pierwsza, pomyślałem że może problemem jest kabel do przesyłu danych - kupiłem nowy kabel. Bez zmian. Ostatnio przesunąłem stację w inne miejsce (bez odpinania przewodów, po prostu przepchnąłem ją kilkanaście cm w prawo) - DZIAŁA normalnie! Podłączyłem druga w tym samym miejscu, również działa. Przesunąłem na stare miejsce - nie działają obie. Podsumowując, jak przewody są trochę wygięte w bok i bardziej naciągnięte - wszystko działa normalnie. Do obydwu stacji mam jeden zasilacz, może on jest problemem. Może ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją. Będę wdzięczny za pomoc.

Jak kabel wymienion i jest to samo to potraktuj lutownica punkty lutowania gniazda z płytą w kompie.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

starymarabut
Posty: 207
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: RE: Stacja 1541-II trochę dziwny problem

#4 Postautor: starymarabut » śr lut 28, 2018 5:20 am

starymarabut pisze:
ppperkoz pisze:Cześć,
Mam dość dziwny problem z moją stacją dysków 1541-II. Po kilku tygodniach używania, przeniosłem cały hardware do nowej szafki, stacja przestała wczytywać pliki, po wpisaniu komendy LOAD itd. trochę poterkotała i pojawiał się ERROR, zielona dioda mruga. Myślałem, że stacja padła, zacząłem rozglądać się za możliwością naprawy. W międzyczasie kupiłem drugą stację, niestety zachowuje się tak samo jak pierwsza, pomyślałem że może problemem jest kabel do przesyłu danych - kupiłem nowy kabel. Bez zmian. Ostatnio przesunąłem stację w inne miejsce (bez odpinania przewodów, po prostu przepchnąłem ją kilkanaście cm w prawo) - DZIAŁA normalnie! Podłączyłem druga w tym samym miejscu, również działa. Przesunąłem na stare miejsce - nie działają obie. Podsumowując, jak przewody są trochę wygięte w bok i bardziej naciągnięte - wszystko działa normalnie. Do obydwu stacji mam jeden zasilacz, może on jest problemem. Może ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją. Będę wdzięczny za pomoc.

Jak kabel wymienion i jest to samo to potraktuj lutownica punkty lutowania gniazda z płytą w kompie.

Kabel zasilania stacji najpra wdopodobniej przerywa gdzieś zaraz za wtyczką.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
ppperkoz
Posty: 2
Rejestracja: wt lut 27, 2018 10:34 pm

Re: Stacja 1541-II trochę dziwny problem

#5 Postautor: ppperkoz » śr lut 28, 2018 6:10 pm

Dzięki za podpowiedzi. Zastosuję i dam znać co wyszło.
C64C + 1541-II + JiffyDOS + EasyFlash


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości