Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

C64 Brak dźwięku :|

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#21 Postautor: infectus » śr sty 31, 2018 11:06 pm

Właśnie sprawdzałem bezpiecznik jest OK dziwi mnie tylko że SID padł od leżenia w kartonie jak był wkładany do niego to było wszystko ok :/ obecny SID to 8580R5 muszę szukać dokładnie R5 ? z tego co gdzieś czytałem lepsze są R4 ale nie wiem czy to mi się nie przewidziało :) a są gdzieś jakieś zamienniki bo za SID zabulę jak za całego C64 :|Chyba że ma ktoś na zbyciu w rozsądnej cenie SIDa ;)

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#22 Postautor: starymarabut » czw lut 01, 2018 5:42 am

A na podstawce SIDa sprawdź napięcia jak jesteś w środku.
Swinkels zrobił swinsida. Nie zastapi orgi. SIDa 1:1, ale to lepsza opcja niz niema komoda. Dla giercownikow mogę polecic Swinsida w wersji nano.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#23 Postautor: infectus » czw lut 01, 2018 10:50 am

A możesz podać które piny mam sprawdzić ?

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#24 Postautor: starymarabut » czw lut 01, 2018 12:45 pm

C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#25 Postautor: infectus » czw lut 01, 2018 6:20 pm

OK pomiar mam wykonać na wyciągniętym SID ? A jakie wartości powinienem uzyskać dla VCC i VDD ? Orientuje się ktoś.

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#26 Postautor: infectus » czw lut 01, 2018 8:01 pm

Wykonałem pomiary
VDD 9,3V
VCC 5V

Czyli zasilanie jest o dziwo 9,3V jest nawet gdy przycisk POWER jest na OFF ?
A przy okazji wie ktoś gdzie mogę kupić SwinSID bo znalazłem na ebay ale w Australii :|

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 62
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#27 Postautor: rs2322 » ndz lut 04, 2018 12:12 pm

Zasilanie
6581 NMOS, pin 28/Vdd = 12V DC, each 470pF on pins 1+2/3+4
8580R5 HMOS-II, pin 28/Vdd = 9V DC, each 22nF on pins 1+2/3+4,

Jak ta comodorka tyle leżakowała to mnie troche to dziwi że sie tak jej padło - SID'owi znaczy się.
Moja skromna propozycja to papier ścierny i delikatnie przeszlifować piny, ostatnio trafiły mi sie pamieci w obudowach DIP gdzie problemem ich niedziałania były poprostu delikatnie utlenione piny ale na takim poziomie że wizualnie nie było tego widać natomiast był problem ze stykiem w podstawce. Ponadto jak wyjemisz SIDa to delikatnie przygnij styki w podstawce żeby lepiej trzymała scalak, być może są jeszcze minimalne szanse że ten SID będzie żył - nie poddawaj się.

Wartości napięcia i wartości filtrów (kondziorków)
https://www.c64-wiki.com/wiki/SID

sprawdź jeszcze czy kondziorki (filtry sa ok)

Programik w BASIC do testu układu:

Kod: Zaznacz cały

 0 REM *** C64-WIKI SOUND-DEMO ***
10 S = 54272: W = 17: ON INT(RND(TI)*4)+1 GOTO 12,13,14,15
12 W = 33: GOTO 15
13 W = 65: GOTO 15
14 W = 129
15 POKE S+24,15: POKE S+5,97: POKE S+6,200: POKE S+4,W
16 FOR X = 0 TO 255 STEP (RND(TI)*15)+1
17 POKE S,X :POKE S+1,255-X
18 FOR Y = 0 TO 33: NEXT Y,X
19 FOR X = 0 TO 200: NEXT: POKE S+24,0
20 FOR X = 0 TO 100: NEXT: GOTO 10
21 REM *** ABORT ONLY WITH RUN/STOP ! ***


Co do swinsida to poratuje kolegę.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#28 Postautor: infectus » pn lut 05, 2018 3:24 pm

Na razie zapału mi nie brak ale nurtuje mnie ten problem dość mocno :/ Sprawdzę dziś parametry tych kondensatorów i przetrę styki papierem ściernym, mam jeszcze kilka pytań:

1. Jaka jest polaryzacja na PIN 1+2/3+4 bo w innym wypadku multimetr dostanie w dupę.
PIN1 to +
PIN2 to -
PIN3 to +
PIN4 to -
Dobrze obstawiam ? Bo nigdzie nie widzę polaryzacji dla nich.

2. Możesz z wizualizować w jaki sposób mam przygiąć te styki bo jak wcześniej starałem się je docisnąć jakoś sensownie żeby lepiej stykały to wychodziło mi to raczej w odwrotną stronę niż zamierzałem jest na to jakiś patent ?

Stoopi
Posty: 19
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 8:26 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#29 Postautor: Stoopi » pn lut 05, 2018 5:44 pm

Ale tam niema napięć rzędu 400volt i więcej żebyś popsuł multimetr... Wyświetli ci sie "minusowe napięcie" i tyle.

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#30 Postautor: infectus » wt lut 06, 2018 9:08 pm

Wszędzie gdzie bym nie weryfikował jest podane żeby bezwzględnie weryfikować polaryzacje ;)
(Ale dla potomnych jest tak jak pisałem powyżej)
Zweryfikowałem kondensatory pierwszy 22,5nF drugi 20,7nF czyli ok
Przeszlifowałem nóżki na SID i poprawiłem styki w podstawce.

Niestety nie przyniosło to żadnego rezultatu wklepałem test w BASIC jedyne co to co jakiś czas z głośników wydobywa się krótkie pyknięcie coś w rodzaju (pff) w grach bez zmian, czyli najprawdopodobniej nie ma się co bawić tylko wymieniać SID na nowego i tyle :\

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#31 Postautor: infectus » śr lut 14, 2018 5:53 pm

Info dla potomnych, wymiana SID rozwiązała problem dźwięk powrócił :D


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości