Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

C64 Brak dźwięku :|

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

C64 Brak dźwięku :|

#1 Postautor: infectus » śr sty 31, 2018 12:07 am

Witam, mam nowy problem :\ niestety jeden rozwiązany to kolejny się pojawia ale do rzeczy, mam brak dźwięku w grach jak lecą paski poziome ładowania to też brak dźwięku jak pamiętam dobrze z dzieciństwa to było słychać wtedy różnego rodzaju intonacje w tym momencie. Korzystam z SD2IEC ale sprawdzałem też magnetofon to samo.

1. Sprawdziłem zasilacz DC 5v AC 9v podaje, tak że zasilacz wydaje się OK
2. Magnetofon przewija tak że zasilanie 9v jest na pewno.
3. Podłączony po kablu euro sprawdziłem poprawność schematu połączeń też OK
4. Nie mam kabla RF do testu :/

Czy jest to ewidentnie walnięty SID ? Czy mogę coś jeszcze sprawdzić ?

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#2 Postautor: infectus » śr sty 31, 2018 1:30 am

1a. Musze sprostować na pinie 7 mam 9v ale na 6 juz 12v tak może być? W schematach jest podane 9v na obu pinach.

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#3 Postautor: starymarabut » śr sty 31, 2018 1:45 am

Piny 6 i 7- tu mierzysz 9V AC.
Piny 2 i 5 lub 4 - 5V DC.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Stoopi
Posty: 16
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 8:26 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#4 Postautor: Stoopi » śr sty 31, 2018 10:51 am

12v na zmiennym bez obciążenia to za dużo. Mialem podobnie, obraz byl lecz bez dźwięku. Pomogła wymiana SID-a.

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#5 Postautor: starymarabut » śr sty 31, 2018 11:24 am

Mi to wygląda na błędy pomiarowe. Chodzi mi o piny we wtyczce zasilacza.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#6 Postautor: infectus » śr sty 31, 2018 3:21 pm

Zrobiłem pomiary jak na rysunku i dodałem moje wartości pomiarowe dla AC jak i DC dziwi mnie te 12v na 6 pinie wielokrotnie sprawdzałem czy się nie mylę jest 12v :| teraz pytanie wymiana zasilacza czy zasilacza i SID czy tylko SID ?

Chodź z tego co czytałem ludzie podłączają przerobione zasilacze z PC i na linie 9v AC podają 12v DC i nic im się nie dzieje ? bo komoda i tak potem prostuje na 12v DC tak że co mogę z tym fantem zrobić władowałem w rozbudowę sporo kasy i teraz mu nie popuszczę :D nostalgia jest kosztowna :P Wiem że oryginalne zasilacze nie są najwyższych lotów zważywszy na wiek macie może info gdzie dostane dobry zamiennik ?

Chyba że pokuszę się do zmontowania 2 zasilaczy w obudowie kaloryfera mam akurat na stanie :)
1. 9.3v 4A DC
2. 5v 2A DC
Powinny chyba śmigać i wejść do obudowy.
Wszelkie sugestie mile widziane :)
Załączniki
power.gif
power.gif (14.42 KiB) Przejrzano 945 razy

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#7 Postautor: starymarabut » śr sty 31, 2018 5:03 pm

1. Przy 9V DC to na samym sidzie może być za małe napięcie.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: C64 Brak dźwięku :|

#8 Postautor: starymarabut » śr sty 31, 2018 5:08 pm

starymarabut pisze:1. Przy 9V DC to na samym sidzie może być za małe napięcie.

Można by z niego wydlubac mostek.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Nameless
Posty: 65
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C64 Brak dźwięku :|

#9 Postautor: Nameless » śr sty 31, 2018 5:59 pm

jeszcze raz jak mierzysz to napięcie zmienne jak na 6 pinie ? 12V względem czego ? gdzie przykładasz sondy miernika
żeby poprawnie zmierzyć 9VAC powinieneś ustawić miernik na pomiar V~ zmienne i przyłożyć sondy do pinów 6 i 7
Jeżeli masz zasilacz gdzie zamiast 9V AC masz wpuszczone 12V DC to te 12 V mierzysz miedzy 6 i 7 pinem również.
wtedy na jednym z nich masz masę a na drugim +12V.

w grach demach masz dżwięk ?

Stoopi
Posty: 16
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 8:26 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#10 Postautor: Stoopi » śr sty 31, 2018 6:28 pm

Raczej kolega myli napięcia zmienne i stałe. zmienne 9v jest na pinach 6/7 a stałe 5v jest na pinach 2/5. Jeśli mierzysz przykladajac probowki do innych pinów to robisz kolosalny błąd. Nameless dobrze radzi; trzeba zmieniac w probniku sposób mierzenia napiecia na stały i zmienny.

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#11 Postautor: infectus » śr sty 31, 2018 6:34 pm

Ok pomierzyłem tak jak napisałeś i jest 11.2v AC (Wcześniej mierzyłem każdy PIN 6 i 7 osobno dotykając jedną sondą do PINu a drugą do metalowej obudowy wtyczki) i jak bez obciążenia jest ok czy raczej nie do przyjęcia ?

Co do ustawień na mulimetrze były prawidłowe wiem co to AC/DC spokojnie aż tak źle nie jest ;) i tak pomiar dla 9v był pod AC a dla 5v pod DC oczywiście nie wykonałem zwarcia, po prostu użyłem masy z obudowy wtyczki.

Stoopi
Posty: 16
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 8:26 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#12 Postautor: Stoopi » śr sty 31, 2018 6:45 pm

Do godziny czasu sorawdze na paru zasilaczach jak jest u mnie.

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#13 Postautor: infectus » śr sty 31, 2018 7:38 pm

Sprawdzałem przed chwilą gry, dema i nic wyciągnąłem SIDa przemyłem wszystko czyściutkie po paru minutach zabawy sprawdzałem temperaturę SIDa ale nie różni się niczym szczególnym normalna temperatura nie odbiegająca od reszty.

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 30
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#14 Postautor: rs2322 » śr sty 31, 2018 8:59 pm

Pytanie może trywiale ale logicznie kilka kroków wstecz, wybacz ale czy sprawdzales poziom glosnosci w odbiorniku do którego podłaczasz komode, nie ukrywam ze sam kiedys mialem lekkie zdziwko jak walczylem z malym lcd i problemem bylo zbyt male wzmocnienie samego odbiornika.

Sprawdz jeszcze przewody czy przypadkiem nie masz audio zwartego do masy.
Jaki masz ten miernik model/typ, jak jest tam pomiar częstotliwości, to mozna prosty programik w Basciu wklepac zeby generować pile czy prostokat i sprawdzisz multimetrem czy jest sygnal na samym wyjsciu z comody.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#15 Postautor: infectus » śr sty 31, 2018 9:19 pm

1. Sprawdzałem poziom głośności dawałem na 100% niestety nic :/
2. Sprawdzałem dodatkowo na załączonym schemacie odłączyłem połączenie zaznaczone na czerwono też nie przyniosło rezultatu.
3. Miernik to UNI-T UT139C
4. Podaj co mam wklepać w BASIC i jak pomierzyć to zweryfikuje ;)

Przydało by się info czy faktycznie nie jest to problem z zasilaczem możecie zweryfikować czy u Was też podaje ok 11V
Załączniki
C64scart.gif
C64scart.gif (40.71 KiB) Przejrzano 896 razy

Nameless
Posty: 65
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C64 Brak dźwięku :|

#16 Postautor: Nameless » śr sty 31, 2018 9:35 pm

zasilanie dobre 11V obleci :-)
to nowa krótka płyta ? jak tak to jeszcze bezpiecznik sprawdź
jak stara to raczej SID do wymiany :-(

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#17 Postautor: starymarabut » śr sty 31, 2018 9:36 pm

U mnie podaje 9,7 V AC bez obciazenia.
Może być Jeszce bateria słaba w mierniku i wtedy fałszuje.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Stoopi
Posty: 16
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 8:26 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#18 Postautor: Stoopi » śr sty 31, 2018 9:48 pm

ja mam w swoich od: 10.2 do 10.8 bez obciążenia. Przedzwoń połączenia w kablu od płyty głównej C64 az do pinów w scart/euro

Awatar użytkownika
infectus
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 17, 2018 10:25 pm

Re: C64 Brak dźwięku :|

#19 Postautor: infectus » śr sty 31, 2018 10:45 pm

Nameless
Tak to nowa krótka płyta główna możesz mi zaznaczyć który to bezpiecznik bo widzę tam tylko jeden ten duży.

starymarabut
Baterie ma nówki energizer maximum tydzień temu wymieniałem dla pewności :)

Stoopi
Jutro postaram się zweryfikować chodź nie liczył bym na to za bardzo sprzęt był od nowości użyty sporadycznie fakt przeleżał sporo lat ale w dobrych warunkach plus stan wizualny jest naprawdę dobry na płycie były śladowe ilości kurzy na dodatek jako pierwszy ją otwierałem tak że mam 100% pewności że nikt nie grzebał.

Nameless
Posty: 65
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C64 Brak dźwięku :|

#20 Postautor: Nameless » śr sty 31, 2018 10:57 pm

sprawdź właśnie ten duży bezpiecznik. (ale obstawiam ze dobry bo pisałeś ze magnetofon działa )
to raczej obstawiam SID'a :-(


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości