Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Magnetofon problem z odczytem

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
miroo23
Posty: 3
Rejestracja: czw lut 23, 2017 9:45 pm

Magnetofon problem z odczytem

#1 Postautor: miroo23 » wt lut 28, 2017 10:10 pm

Kupiłem uzywany magnetofon do commodore 64 i niestety nie mogę wgrać nic z kasety ,przy próbie ustawienia głowicy brak pasków tak jakby głowica nie odczytywała taśmy.
Przeczysciłem alkoholem styki ale to nie pomogło ,w środku wszystkie przewody są na swoim miejscu nic się nie oderwało wtyczka też jest ok.
Przy wtyczce magnetofonu wychodzi jeden przewod bez izolacji ,do czego on służy ? w poprzednim magnetofonie czegoś takiego nie miałem.

Pozdrawiam

KB777
Posty: 243
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: Magnetofon problem z odczytem

#2 Postautor: KB777 » śr mar 01, 2017 3:20 pm

Sprzedać alkohol (o ile już nie wypity) i kupić sobie najtańszy multimetr, bodajże za dychu można w Lirojach czy innych Kastoramach dostać.
always @(posedge Clk)

starymarabut
Posty: 218
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Magnetofon problem z odczytem

#3 Postautor: starymarabut » sob mar 04, 2017 12:20 pm

miroo23 pisze:Kupiłem uzywany magnetofon do commodore 64 i niestety nie mogę wgrać nic z kasety ,przy próbie ustawienia głowicy brak pasków tak jakby głowica nie odczytywała taśmy.
Przeczysciłem alkoholem styki ale to nie pomogło ,w środku wszystkie przewody są na swoim miejscu nic się nie oderwało wtyczka też jest ok.
Przy wtyczce magnetofonu wychodzi jeden przewod bez izolacji ,do czego on służy ? w poprzednim magnetofonie czegoś takiego nie miałem.

Pozdrawiam

Bez izolacji przewod, to jest ekranowanie kabla.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

miroo23
Posty: 3
Rejestracja: czw lut 23, 2017 9:45 pm

Re: Magnetofon problem z odczytem

#4 Postautor: miroo23 » pn mar 06, 2017 7:08 pm

Sprawdziłem miernikiem przejscia przewodów od płytki do wtyczki ,głowice ,zimne luty i niestety problem pozostaje


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości