Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
amicomm
Posty: 4
Rejestracja: śr sty 04, 2017 7:03 pm

Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

#1 Postautor: amicomm » śr lut 08, 2017 6:41 pm

Witam Wszystkich serdecznie. :D Mam prośbę, odnośnie prawidłowego podłączenia zielonej diody LED z płytą główną w moim przypadku jest to: PCB NO.2523 II REW B. Chodzi mi głównie o samo podłączenie czarnej wtyczki z przewodami czarnym i czerwonym ( od strony diody LED) do pinów płyty głównej. Obejrzałem sporo zdjęć z sieci z tą płytą i wtyczka diody LED raz jest zamontowana w jedną, a raz w drugą stronę, nie ma tu żadnego kluczowania i można podłączyć ją na dwa sposoby.
W moim komputerze, który niedawno do mnie powrócił, był włożony w sposób trzeci tzn. z pominięciem jednego pina, co jest nieprawidłowe. :? Komputer Commodore 64G dokładnie wyczyściłem z masy kurzu i sporej ilości pająków. Po podłączeniu do TV działa prawidłowo, niestety nie świeci się zielona dioda Power. :? Pozdrawiam.

comankh
Posty: 1201
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

Re: Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

#2 Postautor: comankh » śr lut 08, 2017 11:55 pm

plusem do anody?:>

Awatar użytkownika
drygol
Posty: 73
Rejestracja: wt kwie 14, 2015 1:35 pm
Grupa: Lamers
Kontaktowanie:

Re: Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

#3 Postautor: drygol » czw lut 09, 2017 7:57 am

Amicomm, widze ze troche roztrzasasz temat za bardzo, podłacz tak zeby swiecilo i bedzie dobrze.

amicomm
Posty: 4
Rejestracja: śr sty 04, 2017 7:03 pm

Re: Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

#4 Postautor: amicomm » czw lut 09, 2017 8:55 pm

Podłączyłem wtyczkę zielonej diody „Power” w obydwu ustawieniach i dioda się nie zaświeciła. :? W wolnej chwili sprawdzę przewód do diody i samą diodę, może podczas czyszczenia i mycia obudowy ją uszkodziłem, choć bardzo na nią uważałem. Znalazłem kawałek schematu tej części płyty i chyba ustawienie tej wtyczki nie ma tutaj znaczenia. :wink:

Awatar użytkownika
drygol
Posty: 73
Rejestracja: wt kwie 14, 2015 1:35 pm
Grupa: Lamers
Kontaktowanie:

Re: Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

#5 Postautor: drygol » pt lut 10, 2017 2:19 pm

nie sprawdziles jeszcze dwoch ustawien ;)

amicomm
Posty: 4
Rejestracja: śr sty 04, 2017 7:03 pm

Re: Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

#6 Postautor: amicomm » pt lut 10, 2017 8:39 pm

No tak, nie sprawdziłem jeszcze obecności zasilania dla Diody Power na samej płycie głównej. Wiem, że to głupota, ale fajnie by było, jak by ta dioda świeciła. :wink: Kiedyś jak byłem piękny i młody i miałem jeszcze włosy w czasach szkolnych, nieświecąca dioda Power była ok., rodzice myśleliby, że sprzęt jest wyłączony a ja się uczę, ale teraz fajnie by było żeby C64 G był w pełni sprawny. Nic, będę z tym walczył dalej. :mrgreen:

Awatar użytkownika
drygol
Posty: 73
Rejestracja: wt kwie 14, 2015 1:35 pm
Grupa: Lamers
Kontaktowanie:

Re: Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

#7 Postautor: drygol » sob lut 11, 2017 12:32 pm

Wez po pierwsz sprawdz czy ten LED dziala bo moze poprostu jest spalony.
Po drugie , nie koniecznie piny we wtyczce sa poprawnie osadzone, no chyba ze jestest kompletnie pewien ze wczesniej dzialalo - spotkalem sie juz z zamienionymi.

amicomm
Posty: 4
Rejestracja: śr sty 04, 2017 7:03 pm

Re: Prawidłowe podłączenie zielonej diody LED do płyty głównej Commodore 64G.

#8 Postautor: amicomm » ndz kwie 16, 2017 8:47 pm

Witam ponownie. :D Dzisiaj w wolnej chwili rozebrałem C64 G i stosując się do schematu podłączyłem wtyczkę diody Power w sposób taki, że jeden pin pozostał wolny, czarny przewód znajduje się pośrodku wtyki z płyty głównej, po lewej czerwony, jedna igła wystaje w prawą stronę ( patrząc oczywiście od przodu komputera na płytę główną). Dioda ładnie świeci na zielono. Jak widać na moim przypadku, tak wtyka została zamontowana w fabryce z przesunięciem o jeden pin. I mimo nieco krzywo zamontowanej wtyczki, tak właśnie ma być. Niepotrzebnie sugerowałem się zdjęciami z sieci, gdzie wtyczka ładnie jest zamontowana we wszystkich pinach. Jednak, gdy dokładnie przyjrzę się tym zdjęciom od razu widać, ze inaczej są tam ustawione przewody. :wink: Dziękuję za pomoc i serdecznie Wszystkich pozdrawiam. Czas zabierać się za czyszczenie i konserwację magnetofonu. :?


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości