Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Brak dźwięku w grach...

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
5l4nty
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 12:58 am

Brak dźwięku w grach...

#1 Postautor: 5l4nty » ndz lis 13, 2016 1:09 am

Witam.

W mojej kolekcji retro pojawił się ostatnio C64C. W zestawie magnetofon, zasilacz, joy, BLACK BOX HS.
Gry odpalam z plików WAV przez Adapter - wszystko wczytuje bez żadnego problemu. Commodore podłączony przez kabel HQ 2xCINCH A/V (przez RF również działa - obraz wyregulowany ręcznie). I teraz tak, podczas wczytywania gier, programów dość dobrze słychać legendarny dźwięk wczytywania (klasyczny pisk). Natomiast po uruchomieniu gry nic po za buczeniem. SID? Sprawdziłem bezpiecznik na płycie wygląda na sprawny... (testowałem też opcję cienkiego drucika).

Jakieś sugestie?
ThX!

Nameless
Posty: 98
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#2 Postautor: Nameless » śr lis 16, 2016 6:50 pm

a zasilacz ma 9V ?

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 411
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

Re: Brak dźwięku w grach...

#3 Postautor: wegi » czw lis 17, 2016 7:42 am

Brak dźwięku w grach - a w demach ?

Awatar użytkownika
5l4nty
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 12:58 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#4 Postautor: 5l4nty » czw lis 17, 2016 4:26 pm

Nie mam miernika aby sprawdzić zasilacz (jest na to jakaś inna metoda)?
Zaraz odpalę jakieś demo... EDIT: Tak samo nic po za buczeniem.
Na black boxie <-YT - no sound, sid nie gorący podczas pracy, ale normalny ciepły.
Wymieniłem też bezpiecznik 1,5A na nówkę. Pisk podczas wgrywania WAV'a obecny, ale on idzie chyba przez głowice prosto do kabla.

Nameless
Posty: 98
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#5 Postautor: Nameless » czw lis 17, 2016 7:44 pm

no to przykro mi ale w takim przypadku to już wróżka
kup albo pożycz miernik - brak dźwięku to najczęściej brak AC 9V w zasilaczu lub walnięty SID

Awatar użytkownika
5l4nty
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 12:58 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#6 Postautor: 5l4nty » czw lis 17, 2016 9:12 pm

To muszę sprezentować sobie miernik. Do samego zasilacza w razie potrzeby ciężko będzie się dostać - wersja zalewana.
A ciepły SID oznacza żywy czy martwy?

Nameless
Posty: 98
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#7 Postautor: Nameless » czw lis 17, 2016 10:27 pm

nic nie oznacza :-)
do 9v akurat można się czasem dostac walniety moze byc kabel

Awatar użytkownika
5l4nty
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 12:58 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#8 Postautor: 5l4nty » pt lis 18, 2016 2:36 pm

Spoko, jutro będzie miernik.

Awatar użytkownika
5l4nty
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 12:58 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#9 Postautor: 5l4nty » sob lis 19, 2016 9:38 pm

Nameless pisze:nic nie oznacza :-)
do 9v akurat można się czasem dostac walniety moze byc kabel


Zmierzone, myślę że poprawnie - między pinami 6 i 7 - brak napięcia AC 9V.

Nameless
Posty: 98
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#10 Postautor: Nameless » sob lis 19, 2016 10:30 pm

no to już wiesz zasilacz. :-) be...

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3639
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#11 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » ndz lis 20, 2016 12:37 am

5l4nty pisze:Spoko, jutro będzie miernik.

Wieslaw Miernik - w Suchedniowie
https://m.youtube.com/watch?v=xVXEYS927Mk
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
5l4nty
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 12:58 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#12 Postautor: 5l4nty » ndz lis 20, 2016 5:35 pm

Sebaloz/Lepsi.De pisze:
5l4nty pisze:Spoko, jutro będzie miernik.

Wieslaw Miernik - w Suchedniowie
https://m.youtube.com/watch?v=xVXEYS927Mk


I czerep mam zryty :roll:

Awatar użytkownika
5l4nty
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 12:58 am

Re: Brak dźwięku w grach...

#13 Postautor: 5l4nty » pn lis 28, 2016 10:47 pm

Zasilacz kupiony - zamiennik +5V, +12V DC. SID naparza aż miło.
Dzięki za pomoc i zrycie beretu - Wieslaw Miernik - w Suchedniowie!

ThX! :mrgreen:


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości