Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Podarowane C64 - źle wyświetlany obraz

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
sAkE78
Posty: 4
Rejestracja: wt sie 30, 2016 7:12 am

Podarowane C64 - źle wyświetlany obraz

#1 Postautor: sAkE78 » wt sie 30, 2016 7:31 am

witam wszystkich forumowiczów wpadło mi w ręce stare c64 po podłączeniu do monitora 1084 czy do lcd dostaję taki obraz
https://zapodaj.net/88f7cdd66a59b.jpg.html
co może być zwalone i jeszcze zdjęcie płyty
https://zapodaj.net/a422a865c0e33.jpg.html

comankh
Posty: 1199
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#2 Postautor: comankh » wt sie 30, 2016 11:22 am

po pierwsze nie 'witam' bo to forma przywitania we własnym domu.

po drugie, wypadałoby się przedstawić?:>

sAkE78
Posty: 4
Rejestracja: wt sie 30, 2016 7:12 am

#3 Postautor: sAkE78 » wt sie 30, 2016 11:47 am

dzień dobry cześć i czołem pytacie skąd się wziąłem
jestem wesoły romek
:D
lubię retro kompy a z c64 raczkuje
podłączone przez cvbs mocno grzeje się scalak w metalowej ramce

no i co to za kanapka https://zapodaj.net/d1c6f772edfdf.jpg.html
https://zapodaj.net/1d638a51b2afb.jpg.html

:?:

comankh
Posty: 1199
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#4 Postautor: comankh » wt sie 30, 2016 3:04 pm

wątpię xd

sAkE78
Posty: 4
Rejestracja: wt sie 30, 2016 7:12 am

#5 Postautor: sAkE78 » wt sie 30, 2016 4:21 pm

btw w co kolega wątpi, myśli pewnie kolejny handlarz co sie podszkoli i opchnie na aledrogo a ja chciałbym go po prostu mieć i zagrać w silkworma na c64 którego nigdy nie posiadałem ale mam to co się węgiel dosypuje nie jedno, i wiele innych

więc jak kolega nie ma ochoty pomóc w naprawie chlebaka to :x

comankh
Posty: 1199
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#6 Postautor: comankh » wt sie 30, 2016 8:16 pm

w to, że ktoś pomoże po takiej sieu prezeutacji

Awatar użytkownika
Hornet
Posty: 139
Rejestracja: wt paź 06, 2009 10:31 am
Grupa: Agony Design

#7 Postautor: Hornet » śr sie 31, 2016 7:57 pm

łomatko....spróbuj połączenie cinch-euro na zwykłym TV i i tylko pilotem pyk...
Oczko się urwało! Temu misiu!

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3606
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#8 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » śr sie 31, 2016 11:31 pm

Hornet pisze:łomatko....spróbuj połączenie cinch-euro

Euro idzie w dół, wiec bezpiecznie dac cinch na górce zeby nie stracic na walucie :)
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
Hornet
Posty: 139
Rejestracja: wt paź 06, 2009 10:31 am
Grupa: Agony Design

#9 Postautor: Hornet » czw wrz 01, 2016 8:04 am

Seba - nowy dealer?
Oczko się urwało! Temu misiu!

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3606
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#10 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » czw wrz 01, 2016 10:13 pm

Wole uzywane. Nie z salonu.
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 408
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#11 Postautor: wegi » pn wrz 26, 2016 7:29 pm

Ta kanapka to zapewne multikernal i od niej bym zaczął naprawę. Możliwe że eprom się po latach rozprogramił, więc trzeba mu wbić dane od nowa. Zawartość kernala dla danej płyty tu

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... uters/c64/

Najlepiej wbić go w cały eprom powielając każde 8KB.

Kolejny podejrzany jak zwykle PLA :)

Potem RAM i VIC i color RAM.

Jak wszystko sprawdzisz a komputer będzie dalej uwalony przynajmniej będziesz miał obpodstawkowaną płytę :)

sAkE78
Posty: 4
Rejestracja: wt sie 30, 2016 7:12 am

#12 Postautor: sAkE78 » śr wrz 28, 2016 9:02 pm

Dziękuję zaczynałem od vica bo grzał się i odrazu efekt:
https://zapodaj.net/bba7ad30aa20c.jpg.html

Jest też jakiś sprzętowy reset, jak go zwieram to magol działa a bez zwarcia nie i nie mogę nic przez adapter wczytać, w pakiecie jest też stacja 1541II ale bez zasilacza.

Jakie będzie najlepsze rozwiązanie z tych nowocześniejszych do odczytu zapisu w rozsądnej cenie oczywiście?
Czy da się bezpośrednio z blaszaka coś wczytać, na A....I 8bit używam
FT232R USB UART i śmiga.

Przepraszam za takie banalne pytania ale naprawdę nigdy nie miałem w domu C64, a fajnie było by obejrzeć na żywo Wasze naprawdę super demka, z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 408
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#13 Postautor: wegi » czw wrz 29, 2016 9:31 pm

sAkE78 pisze:Czy da się bezpośrednio z blaszaka coś wczytać, na A....I 8bit używam
FT232R USB UART i śmiga.

Przepraszam za takie banalne pytania ale naprawdę nigdy nie miałem w domu C64, a fajnie było by obejrzeć na żywo Wasze naprawdę super demka, z góry dziękuje.


Bywały przejściówki do tego nie pamiętam nazwy. Da się zrobić wszystko jak się chce.

Jeżeli uważać za rozsądną cenę, to 1541U jest najtańsze biorąc pod uwagę ilość oferowanych usług...

Dziś popularny transfer danych jest przez zrzucanie ich na karty SD.

To wykonasz za pomocą 1541U (ok. 700 zł)

SD2IEC (ok 100 zł)

UK1541 niewiele więcej od SD2IEC.

Aby oglądać dyskowe dema potrzebujesz:

- albo prawdziwej stacji
- lub UK1541
- 1541U

btw. Warto dociec dlaczego padł VIC, bo mogłeś usunąć skutek a nie przyczynę. Sprawdzić napięcia na zasilaczu i powymieniać elektrolity na tantale...

schematy C64

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... uters/c64/


zaprzyjaźniony sprzedawca sd2iec i final 3

http://allegro.pl/show_user.php?uid=40244733

Zanim wydasz na to ok. 200 zł. Warto się zastanowić nad 1541U, bo gdybyś kupował wszystkie rzeczy z osobna, jakie ultimate emuluje, zapłaciłbyś więcej :) Samo REU jest trudno i drogo dostępne, a tu jest all in one.

Miłego główkowania :)

PS co to jest "magol" ?

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3606
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#14 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » pt wrz 30, 2016 12:17 am

wegi pisze:PS co to jest "magol" ?

male ejaculation that comes from the beast himself

haley walked out of the bathroom with magol on her lip

#cum #seamen #skeet #sperm #splege

by jeffery dommer October 01, 2007

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=magol
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości