Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jiffydos pytanie

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
dolby
Posty: 26
Rejestracja: ndz mar 17, 2013 11:27 am

Jiffydos pytanie

#1 Postautor: dolby » pn maja 09, 2016 9:03 pm

Witam,nie mogę nigdzie znaleźć,trochę wypadłem z obiegu i dużo pozapominałem.

Czy idzie zrobić jiffiego na 2x 27c64? Problem taki,że nie mam kasowarki uv...mam kilkanaście epromów 128,256,512 ale zapisanych,natomiast mam z 10szt nowych 27c64.



250469 rev A

KB777
Posty: 243
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: Jiffydos pytanie

#2 Postautor: KB777 » wt maja 10, 2016 12:23 pm

dolby pisze:Witam,nie mogę nigdzie znaleźć,trochę wypadłem z obiegu i dużo pozapominałem.

Czy idzie zrobić jiffiego na 2x 27c64? Problem taki,że nie mam kasowarki uv...mam kilkanaście epromów 128,256,512 ale zapisanych,natomiast mam z 10szt nowych 27c64.



250469 rev A


Ależ oczywiście - nawet jakbyś miał parę kilo EPROMów 2708/2716/2732 (1/2/4 kB odpowiednio) to dałoby się zrobić. Tak samo jak każdy układ kombinacyjny i każdy sekwencyjny da się zrobić z samych bramek NAND.
always @(posedge Clk)

8bit2
Posty: 38
Rejestracja: wt gru 15, 2015 9:21 pm

#3 Postautor: 8bit2 » wt maja 10, 2016 3:00 pm

Dlaczego ma budowac uklad sekwencyjny, takie pamieci bylby w sam raz do pierwszych wersji c64 i 1541.
Wystarczy przeciez podzielic plik bin z pomoca dowolnego edytora binarnego.

dolby
Posty: 26
Rejestracja: ndz mar 17, 2013 11:27 am

#4 Postautor: dolby » czw maja 19, 2016 8:26 pm

mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem...myślałem że chociaż ktoś mi podpowie jak podzielić wsad,ale mniejsza o to.

znalazłem jedną czystą 27c256.

W internecie pełno śmieci,także wciąż mam problem ze znalezieniem odpowiedzi.

Czy mógłby mi ktoś pokrótce wytłumaczyć np:jak połączyć wsady,jak dopisać dodatkowe komendy bądź podesłać tutoriala ?

C64C nowa płyta

Awatar użytkownika
drygol
Posty: 75
Rejestracja: wt kwie 14, 2015 1:35 pm
Grupa: Lamers
Kontaktowanie:

#5 Postautor: drygol » wt maja 31, 2016 9:03 am

Proponuje zakupic se flashe bo sie latwiej na nich grzebie - nie trzeba siedziec na solarium pol godziny zeby skasowac ;P np SST27SF512 lub mniejsze.

Zalezy czy chcesz miec dwa wsady - orginalny i na przelaczniku jiffy i wtedy masz wstad 32k albo sam jiffy i masz wstad 16k.
Jak tylko jiffy to burnujesz roma (lol rasistowsko sie napisalo) od offsetu c000 (na kosci SSST27SF512) tu masz tabele http://support.moates.net/programming-chips-using-offsets/.

Sam bin od jiffy to polowa sukcesu bo w wersji C w romie masz basic+kernal wiec albo dumpujesz orginal i dzielisz na pol np. przy pomocy dd pod linuxem albo poszukaj w necie bin z samym basic`iem (8k) i dograj do niego bina od jiffiego (drugie 8k) tak zeby miec jeden bin 16k - i to burnujesz.

Bede w sumie prawdopodobnie to opisywal w kolejnej czesci tego https://www.retrohax.net/commodore-64-t ... bishing-2/

aaaaaaaale mam jedno podstawowe pytanie - jak to w koncu jest z tym jiffim ? jest na to do kupienia licencja ? czy mozna sobie uzywac na legalu tego co po necie lata ?

KB777
Posty: 243
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#6 Postautor: KB777 » wt maja 31, 2016 11:51 am

drygol pisze:aaaaaaaale mam jedno podstawowe pytanie - jak to w koncu jest z tym jiffim ? jest na to do kupienia licencja ?


http://store.go4retro.com/jiffydos-64-k ... lay-image/
http://store.go4retro.com/jiffydos-1541 ... lay-image/
always @(posedge Clk)

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 411
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#7 Postautor: wegi » śr cze 01, 2016 11:26 pm

Cudowny przykład jak można sobie robić pod górkę w postępie geometrycznym :!: :!: :!:

Najpierw w imię ni to ułatwienia, ni to wygody chcesz klecić układ zamiast z jednej kości to z kilku nie biorąc pod uwagę jak to skomplikuje układ... Potem pytasz się jak to zrobić - tak jak KB777 ci napisał, ale skoro nie wiesz, to i tak pewnie nie jesteś w stanie bo porywanie się z motyką na słońce przy twoich innowacjach, to prościzna.

Otóż prościej tłumacząc musisz zrobić pigga wrzucić na plecy jeden EPROM na drugi żebyś miał ze sobą połączone linie danych i adresowe.

Potem musisz zrobić dekoder adresu, który będzie wybierał chip select z danej kości, którą kość wystawia - zadziwiający pomysł biorąc pod uwagę że flaszyki na allegro są po 5 zł, ale ty czcisz zabawę, bo masz szufladę pełną złomu który za wszelką cenę chcesz zagospodarować.

Pomimo że porywasz się na tak fajną "zabawę" ty nie masz pojęcia jak podzielić bina - pomijając już wszelakie prawa autorskie masz gotowca, którego i tak zapewne nie wykorzystasz:

Bina musisz podzielić tak jakie parujesz ze sobą kości - jeżeli przykładowo znalazłeś 16 1 kilobajtowych EPROMów to jeżeli twój bin ma 16 KB to tniesz go od początku po 1024 bajty i każde kolejne 1024 bajty pakujesz do kolejnej kości - może trochę przejaskrawiam bo w tym wypadku sterowałbyś 16ma kostkami, ale zasada jest ta sama.

Więc w przypadku "ósemek" wyjdzie na to że w jedną kostkę wbijasz kernala, w drugą JIFFY, a końcowo robisz sobie przełącznik który wybiera daną kość, więc niepotrzebny ci w tym wypadku dekoder adresu i nie za bardzo jest co do dzielenia skoro oba mają po 8KB - nawet druga kość ci niepotrzebna skoro masz gotowego kernala w PROMie w C64

No ale twoich innowacji nie koniec i masz dalej wiele gorących pomysłów, na sieci nie możesz nic znaleźć, a przecież plany masz tak wielkie...

Tu jest PEŁNA deassemblacja JD którą zrobił Harlekin OTO TWÓJ GOTOWIEC

ftp://cbm8bit.com/hardware/cmd/CMD-Jiff ... sembly.pdf

Twoja robota to (cały czas pomijam prawa autorskie, które tu obowiązują na rzecz właściciela JD jimiego mózga) przepisać to sobie w assembler, sorry że nie podpowiem w który, ani nie gdzie co zmieniać, bo skoro chcesz zmieniać i masz takie plany to uważam że masz do tego umiejętności i wiedzę. Tak więc przepisujesz te 8KB kodu i kompilujesz, a potem patrzysz gdzie jest wolne miejsce, czy co wywalić, z czego zrezygnować i dorabiasz sobie polecenia, jakie zaplanowałeś. Jak dorobisz, kompilujesz i bina wciskasz w eprom. Podpowiem że uzyskany (skompilowany) plik ma dwa pierwsze bajty load adresu, które są nadplanowe, więc jakimś hexedytorem je usuwasz.


Potem wszystko podłączasz do C64 - uprzedzając twoje pytanie "JAK?" linie danych do lini danych, zasilanie do zasilania, masy do masy, linie adresowe do adresowych i chip selecty do chipselectów. W przypadku EPROMU linia PGM nieistotna czy masa czy VCC najczęściej do VCC Potem się cieszysz jak zapierdziela ci to na sd2iec i przychodzisz tu z nowym pomysłem co zrobić żeby na sd2iec ruszyło Edge of Disgrace i szukasz tutoriala.

A teraz liczę, że po tak wyczerpującej odpowiedzi nie pierdoliłem sobie tutaj żeby popierdolić, tylko ty pokażesz końcowy efekt swojej pracy i jak pracują twoje innowacje. Włącznie z nowym kodem źródłowym z dorabianymi poleceniami.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości