Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Back to the... past - C64 reaktywacja

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
bob-bobski
Posty: 2
Rejestracja: sob gru 19, 2015 1:19 pm

Back to the... past - C64 reaktywacja

#1 Postautor: bob-bobski » sob gru 19, 2015 2:24 pm

Cześć
Jestem na forum żółtodziobem.
Postanowiłem wyciągnąć ze swojej zakurzonej przeszłości, dobrze garażowane Commodore 64, na którym grałem w okolicach roku 1990. Najpierw był magnetofon, potem stacja dysków (sprzedana), a potem pierwszy PC 386SX i C64 poszedł w odstawkę.

Tak więc wyciągnąłem sprzęt, znalazłem "klekoczący" cartridge Final II (AtraX) i chciałem swoje cacko ruszyć.
http://imageshack.com/a/img908/8319/SMOnHy.jpg
Bez kartridża powitał mnie radośnie niebieski ekran:
http://imageshack.com/a/img907/7250/3wYMOP.jpg
Klawiatura działa, wszystko wygląda OK.

Z wsuniętym kartridżem było już gorzej:
http://imageshack.com/a/img911/4905/8HDaBl.jpg
http://imageshack.com/a/img910/9643/ptkpIv.jpg

Spróbowałem więc z innymi:
http://imageshack.com/a/img910/9269/RxVGYx.jpg
http://imageshack.com/a/img908/8171/SWTKnt.jpg
http://imageshack.com/a/img908/9923/fIWgEE.jpg

Efekt za każdym razem był ten sam, tylko bez kreseczki (jak przy Final II):
http://imageshack.com/a/img910/2600/1C5gM4.jpg

Nie wiem z czym może być problem. Resety na kartridżach działają, bo po ich naciśnięciu zwęża się na chwilę ciemnoniebieski ekran, czyli sygnał jakiś jest wysyłany.
Niemniej jednak 4 sztuki nie działają.

Moje pytanie: czy to po prostu złom-kartridże, czy problem może być po stronie C64?

Z góry dzięki za pomoc w temacie.

8bit2
Posty: 38
Rejestracja: wt gru 15, 2015 9:21 pm

#2 Postautor: 8bit2 » sob gru 19, 2015 3:46 pm

Na początek przeczysc styki cartrigow

bob-bobski
Posty: 2
Rejestracja: sob gru 19, 2015 1:19 pm

#3 Postautor: bob-bobski » sob gru 19, 2015 4:08 pm

Przeczyszczone. Bez zmian.

8bit2
Posty: 38
Rejestracja: wt gru 15, 2015 9:21 pm

#4 Postautor: 8bit2 » sob gru 19, 2015 4:16 pm

Może też być zasniedziale złącze w c64, albo zasilacz nie wyrabia.
Trzeba by sprawdzić napięcia po obciążeniu cartrigem.
Szczególnie 5V.

Awatar użytkownika
Hornet
Posty: 135
Rejestracja: wt paź 06, 2009 10:31 am
Grupa: Agony Design

#5 Postautor: Hornet » śr gru 30, 2015 8:06 pm

Miałem podobne myki w czasach gdy Astoria była prężna a mój przyszły P166 dopiero się składał gdzieś w Singapurze... Poradziłem sobie alkoholem...raz na gardło (wtedy bodajże pierwszy sort Żubra, z Dojlid) a potem czyściłem styki w komciu. Spirolem jakimś to czyściłem - ale dziś już bym nie ryzykował, wtedy części było od urzygu... Tak czy siak zadziałało...
Oczko się urwało! Temu misiu!


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości