Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

C-one aka Commodore One

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#21 Postautor: comankh » czw lut 27, 2014 4:20 pm

20140227_chameleon_cone_beta9.zip (20140227)
Preview of the Chameleon core for C-One. It took a while, but somebody asked for an updated version.

somebody ;] core z supportem turbo jak w chameleonie, tak więc weekend poświęcę na testy ;]

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#22 Postautor: comankh » wt mar 04, 2014 11:12 am

no to mamy chyba najszybszego hardwarowego klona c-64:

Obrazek

Obrazek

fraktale z coma light 11 gniotą równie zaciekle, ok 20% szybciej od turbochameleona.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1191
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#23 Postautor: Nitro » wt mar 04, 2014 2:07 pm

Interesujące, SCPU miał 20MHz, to cacko ma dwa razy więcej, naprawdę dużo rzeczy można by pociągnąć z taką mocą, choć osobiście wolę optymalizować i walczyć z oryginalnymi całymi 0.985MHz :) To turbo jest włączalne programowo gdzieś, czy to przycisk na obudowie?

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#24 Postautor: comankh » wt mar 04, 2014 4:56 pm

to jest fpga tak jak chameleon wiec ... turbo pod F11.

Awatar użytkownika
Hornet
Posty: 138
Rejestracja: wt paź 06, 2009 10:31 am
Grupa: Agony Design

#25 Postautor: Hornet » pn mar 24, 2014 8:20 pm

Józek, ja nie spodziewałem się że musisz aż tak być ciągle najebany aby takie cuda klecić...normalnie respect!
Oczko się urwało! Temu misiu!

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#26 Postautor: comankh » pn mar 24, 2014 9:36 pm

to nie ja, to dżeri xD

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1191
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#27 Postautor: Nitro » pn mar 24, 2014 9:54 pm

to jest fpga tak jak chameleon wiec ... turbo pod F11.

E, to lipa.

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#28 Postautor: comankh » wt mar 25, 2014 10:44 am

sprecyzuj.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1191
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#29 Postautor: Nitro » wt mar 25, 2014 11:14 am

Turbo na pewno ubija loadery docyklowane pod zwykły zegar, mogąc włączać je programowo można by tanim kosztem wprowadzać jego obsługę do dem - nic się nie ładuje, to włączamy turbo i part śmiga w jedną ramkę, choć też nie będzie to super trywialne bo trzeba jeszcze by sync 2x robić.
Dużo dem obsługuje C128 - na górnej i dolnej ramce właśnie włączane jest turbo co daje bodajże 20% zysk. Uprzedzając pytanie dlaczego tylko tam, bo większa prędkość 6502 rozwala timingi VIC'a i zamiast obrazu byłyby śmieci.
Z turbo włączalnym przyciskiem trzeba wymienić loader i wypuścić osobną wersję.

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#30 Postautor: comankh » wt mar 25, 2014 9:52 pm

fyi: to nie jest jedyny tryb, $d031 także działa, w momencie wszelkich operacji I/O jest wyłączane. znaczna część włąściwości tego wsadu jest taka jak w oryginalnym chameleonie. wszystko stoi w docach i na webie...

...czasem warto zaufać autorowi hm?;]

ofc wszystko pięknie w teorii, w praktyce sprawdzałem głównie plikówki -wsad nie obsługuje customowych kernali i portu carta. wiec wiadomo - idzie umrzeć wczytując z 1541 w normalu.

podpięte sd2iec działa z SJLOAD wiec da się jakoś żyć.

jeśli chodzi o raw speed jest to miazga anusa:
Obrazek

http://csdb.dk/release/?id=101162

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#31 Postautor: comankh » czw lip 10, 2014 11:52 pm

http://postimg.org/image/cd4zq444t/


ktos wkleil benchmarki, musze opczaic jeszcze raz fraktale bo cos lepiej u mnie bylo... will check, ale i tak wyniki są srogie.
http://wiki.icomp.de/wiki/C64_Benchmarks

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 383
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#32 Postautor: wegi » sob lip 19, 2014 5:57 pm

Jakby co jak miałem Chameleona to taki wic był, że ILTC poprawnie przeszło tylko w trybie hardwareowego breakpointa tzn. Cham. pracował jako cart ale bez podłączonego kabelka na IEC. Z kabelkiem zwisało.

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#33 Postautor: comankh » pt maja 13, 2016 8:43 am

jakby trochę więcej fpsów ...
https://www.youtube.com/watch?v=hjTZTICRdUs

KB777
Posty: 212
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#34 Postautor: KB777 » pt maja 13, 2016 4:01 pm

Mega65:

Synthmark64 score: 44.5x (C64 = 1x). Bouldermark score: 29,970 (C64 = 313).

To w chwili obecnej, bo PGS pracuje nad nowym jądrem ->

http://c65gs.blogspot.com/2016/04/overv ... today.html
always @(posedge Clk)

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#35 Postautor: comankh » pt maja 13, 2016 5:17 pm

KB777 pisze:Mega65:

Synthmark64 score: 44.5x (C64 = 1x). Bouldermark score: 29,970 (C64 = 313).


dziwne, ja mam 10.79 i 44.62

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#36 Postautor: comankh » pt maja 13, 2016 5:55 pm

a dobra, teraz skumalem, boulder ma byc krótszy :>

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#37 Postautor: comankh » sob maja 14, 2016 1:04 am


KB777
Posty: 212
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#38 Postautor: KB777 » śr maja 18, 2016 11:12 am

BTW - C1 i Turbo Kameleon niby mają ten sam "core". Patrzyłeś jak chodzą dema ?

Tak losowo wzięte: Treu Love totalnie się sypie, Deus ex machina padła mniej jakoś tak po "Brotkasten is watching you". Nieśmiertelnte Place in space no, większość chodzi OK, ale na plotach ekran wariuje.
always @(posedge Clk)

comankh
Posty: 1154
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#39 Postautor: comankh » śr maja 18, 2016 5:24 pm

niby ten sam. tzn - nie ma montowania dewajsów, cartów (niestety) i gui z tc64. czyli czysty c64 z akceleracją (pod skrótem klawiszowym), napisalem kiedystam do petera i po odrobinach skamlenia puścił builda (20140227).

brak gui skutkuje tym ze sporo funkcji (np. stereo sid) jest dostępny przez klepanie poke'ami


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość