Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Schemat Hard Reset

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lobo
Posty: 62
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 7:53 am
Grupa: Draco

Schemat Hard Reset

#1 Postautor: Lobo » wt wrz 16, 2008 7:44 pm

Hard Reset

Prosty i przydatny.

Obrazek

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#2 Postautor: Raf » wt wrz 16, 2008 7:49 pm

cos takiego chyba w niemczech produkowano... przeerobilem to na kabel PC64 :P

jak sie nie posiada cartridge to na pewno jest to przydatne ;-)
niemniej jednak nie dziala to pod C128, reset przez expansion dziala zawsze.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#3 Postautor: suchy » pn paź 03, 2011 6:57 pm

Raf pisze:... jak sie nie posiada cartridge to na pewno jest to przydatne ;-)
niemniej jednak nie dziala to pod C128, reset przez expansion dziala zawsze.


... czy aby na pewno działa zawsze??

Odświeżam stary temat, bo nie wszystko zostało powiedziane w tej materii. W przypadku nieużywania carta, zwykły RESET hardware'owy (zwany HARD RESET) - czyli przycisk monostabilny, normalnie otwarty, zalutowany do GND i /RES na PCB komcia, dla programów samostartujących po RESET (z "trickiem" CBM80 w RAMie), będzie nieskuteczny. Czyli i tak trzeba użyć przycisku POWER, żeby "wyjść" z takiego softa, co jest niekorzystne dla kondycji naszego dziadzia! (przykład samostartującego po RESET softa - giera: 1942 - jest w mojej kolekcji udostępnionej TUTAJ w pliku prg-m2i.zip w katalogu: PRG/0-9/0-9 2/1942+.prg).
Aby RESET (przypominam, że nie używamy żadnego cartridge'a - co dzisiaj jest na porządku dziennym gdy mamy SD2IEC, a w komciu JiffyDOS) był skuteczny w każdej sytuacji należy układ RESETu trochę zmodyfikować. Krótko mówiąc trzeba na moment oszukać komcia (w chwili wykonywania RESETu), że ma podpięty cart w expansionie (którego faktycznie nie ma). Najprostszy układ który to robi opracował Marc-Jano Knopp. Opis dostępny jest w necie:

http://ist.uwaterloo.ca/~schepers/MJK/hard_reset.html

... dwa kondensatory, dwa oporniki, jedna dioda, przycisk mono i trzy kabelki - ot i cały układ 'HARD-KILL' RESETu - prosty do zmontowania "w pająka" - każdy powinien sobie z tym poradzić!

SCHEMAT (opis kolorów do podłączenia, tak jak na poniższym obrazku płyty PCB)

Obrazek
WIĘKSZY

Układ sprawdziłem - działa dobrze, "zabija" startujące po RESET softy. Ten RESET będzie dobry dla wszystkich, którzy mają w komciu JiffyDOSa i używają SD2IEC wyłącznie do giercowania i przeglądania softu (nie używają cartów bo ich np. nie posiadają, lub nie mają potrzeby z ich korzystania).

PS żółta "plaża" do zalutowania kabelka /EXROM widoczna na foto PCB znajduje się często pod naklejką samoprzylepną z kodem kreskowym (więc trzeba ją odkleić i nakleić w innym miejscu). Poza tym należy uważać, aby nie zrobić zwarcia z innymi punktami/przelotkami oraz ścieżkami, które znajdują się w tym miejscu bardzo blisko siebie! Konieczny cienki grot w lutownicy - "grzałką" do garów raczej tego nie zrobicie! :wink:
C64PLC

starymarabut
Posty: 214
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#4 Postautor: starymarabut » sob paź 29, 2011 10:19 pm

A sygnał reset, musi być brany z user portu, czy można z tego samego miejsca co korzysta twoj kanapkowy kernal-switch?
Można by to połączyć w jedną całość.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#5 Postautor: suchy » ndz paź 30, 2011 10:07 am

Można bo to jest ten sam punkt połączony wspólną ścieżką na PCB o oznaczeniu (zgodnie z dostępnym w necie schematem: punkty te zaznaczyłem niebieską kropką na mojej poniższej poprawce schematu: 1 - punkt /RES dla "kanapki", 2 - punkt /RES przy userporcie): /INTRES (Internal RESET). Ścieżka /INTRES jest rozległa na PCB komcia, bo łączy wej. RESET wszystkich "wielkich" scalaków, więc układ naszego resetu możemy sobie zalutować tam gdzie nam akurat pasuje. Tak przy okazji, to na schemacie jest błąd (tzw. mijak) - brakuje kropki łączącej ścieżki przy 40 pinie (/RES) procka. Na poprawionym schemacie zaznaczyłem brakujący punkt na czerwono. Naniosłem również zmiany jakie są na faktycznym PCB C64G (PCB No 252311 Rev. B - chyba ostatnie produkowane), a których nie ma na schemacie COMMODORE-64 BN/E, dostępnym on-line (PCB No. 250469 Rev. A/B)

Strona lewa schematu dostępna dotychczas w necie

Strona lewa schematu (stosowna dla C64G) po naniesionych poprawkach

Prawa strona schematu dostępna dotychczas w necie.

Prawa strona schematu (stosowna dla C64G) po naniesionych poprawkach.

Poprawki/zmiany:

- czerwoną kropką zaznaczyłem brakujące na schemacie połaczenie między ścieżkami (w obwodzie /INTRES)
- A: (zmianę zaznaczyłem czerwonym krzyżykiem). W tym miejscu znajduje się bramka układu U3 (74LS08 AND 2wej.: wyj. 3 do 22 VICka i wej. 1, 2 bramki połaczone razem), pracująca prawdopodobnie jako bufor (separacja VICka od expansiona ?) lub jako wzmacniacz prądowy. W związku z tym noga 22 VICka (wejscie DOT CLOCK) nie jest galwanicznie (bezpośrednio) połaczona z expansionportem (styk: 6) i wyjściem DOT CLOCK generatora (U20: 8701 noga. 6) na co należy zwrócić uwagę przy modyfikacjach komcia C64G.
- B: nie ma w tym miejscu bramki układu U3 (74LS08: wyj. 11/wej 12 i 13). Po prostu wej. 22 (/CS U4: 23128) ROMa Basic&Kernal jest bezpośrednio podłączone tylko do wyj. /KERNAL (pin. 15 układu U8: 252535-01). Wyjście /BASIC (pin. 14 U8 ) jest nigdzie nie podłączone. Wygląda na to, że Gate Array jest inaczej zaprogramowany (specyfikacja U8 dla C64G: LR38125).

PS Jak coś jeszcze znajdę to będę tutaj dodawał.
C64PLC

Mariusz_ino
Posty: 20
Rejestracja: śr sie 18, 2010 9:54 pm
Grupa: Varcaus

#6 Postautor: Mariusz_ino » pt lis 11, 2011 11:16 pm

Czy po takim resecie jest też resetowana stacja dysków tak jak to się dzieje po wyłączeniu i załączeniu przełącznikiem power?
C64C, C64G,C128Dcr, Amiga 600, Amiga 1200. Na scenie c64 jako Werex/Varcaus

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#7 Postautor: suchy » sob lis 12, 2011 10:13 am

Nie, ponieważ mówimy tu tylko o linie reset /INTRES (wewnętrzny reset, dotyczący tylko komcia). Popatrz na ten:

schemat

Impuls RESET po POWER realizowany jest przez bramkę inwertera Schmitta (piny 5 i 6 w układzie U23: 74LS14) z elementami RC przy niej. Po czym impuls RESETU po POWER jest rozdzielany na /INTRES (reset komcia) i /EXTRES (reset stacji - sygnał doprowadzony tylko do gniazda IEC CN4 stacji) przy użyciu inwerterów (bramki piny 1,2 i 5,6 układu U22: 7406). Z tego powodu jest problem z resetem komcia z gniazda IEC.

PS Czy taki reset stacji w dowolnym momencie (razem z resetem komcia) jest dla stacji/dyskietek zdrowy (układ mechanicznego zapisu/odczytu)?? Pytam, bo dłuższej styczności ze stacją nie miałem, a twórcy chyba nie na darmo rozdzielili te sygnały resetu!
C64PLC

Mariusz_ino
Posty: 20
Rejestracja: śr sie 18, 2010 9:54 pm
Grupa: Varcaus

#8 Postautor: Mariusz_ino » sob lis 12, 2011 6:11 pm

Jeśli ktoś ma schemat resetu stacji 1541-II byłbym wdzięczny.
C64C, C64G,C128Dcr, Amiga 600, Amiga 1200. Na scenie c64 jako Werex/Varcaus

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#9 Postautor: Raf » sob lis 12, 2011 6:32 pm

Mariusz_ino pisze:Jeśli ktoś ma schemat resetu stacji 1541-II byłbym wdzięczny.


po prostu zwierasz linie RESET IEC do masy... "problem" jest gdy chcesz zresetowac tylko jedno urzadzenie na szynie ;)

Mariusz_ino
Posty: 20
Rejestracja: śr sie 18, 2010 9:54 pm
Grupa: Varcaus

#10 Postautor: Mariusz_ino » sob lis 12, 2011 6:40 pm

Na gnieździe serial w stacji pin 6 to chyba reset zwieram go do masy pin 2 i powinno działać. Mam racje ?
C64C, C64G,C128Dcr, Amiga 600, Amiga 1200. Na scenie c64 jako Werex/Varcaus

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#11 Postautor: suchy » sob lis 12, 2011 9:44 pm

Tak.
C64PLC


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości